Boala Peyronie

Boala Peyronie este o afecţiune care constă în curbarea anormală a penisului, provocată de o cicatrice sau o placă fibroasă a tunicii care acoperă ţesutul erectil. “Această zonă de fibroză împiedică îndreptarea penisului, de aceea curbarea acestuia este mai evidentă în timpul erecţiei. Direcţia de curbare a penisului depinde de funcţia de localizarea a plăcii Peyronie.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Boala Peyronie

Boala Peyronie este o afecţiune care constă în curbarea anormală a penisului, provocată de o cicatrice sau o placă fibroasă a tunicii care acoperă ţesutul erectil. Această zonă de fibroză împiedică îndreptarea penisului, de aceea curbarea acestuia este mai evidentă în timpul erecţiei. Direcţia de curbare a penisului depinde de funcţia de localizarea a plăcii Peyronie.

În unele cazuri, curbarea poate fi atât de severă încât împiedică penetrarea în timpul actului sexual”, precizează Conf. Dr. Dragoş Georgescu pentru Ce se întâmplă, doctore?

Simptomele ce îi anunţă prezenţa

Simptomele bolii Peyronie pot apărea brusc. Cele mai frecvente sunt:

  • prezenţa unei zone îndurate (placa Peyronie) sub tegumentul penian care poate fi palpată de către pacient
  • un aspect curbat al penisului, evident atunci când penisul este erect
  • zone de îngustare a penisului
  • tulburări de erecţie (imposibilitatea obţinerii sau menţinerii erecţiei)
  • scurtarea penisului
  • incapacitatea de penetrare în timpul actului sexual
  • durere care survine în special în cursul erecţiei

Cauzele bolii şi factorii de risc

Incidenţa acestei afecţiuni este estimată între 0,39% şi 3%, deşi frecvenţa reală ar putea fi mai mare, având în vedere că pacienţii evită să se prezinte la medic. „Nu au putut fi stabilite cu certitutudine până în prezent cauzele care duc la dezvoltarea bolii Peyronie, însă au fost formulate o serie de teorii.

Unele date susţin că această boală este cauzată de traumatisme de mică intensitate, repetate din cursul actului sexual sau a altor activităţi. Astfel, în procesul de videcare a leziunilor pot apărea zone cicatriceale, care se pot organiza sub forma unor plăci, ducând la curbarea penisului. De asemenea, un rol semnificativ a fost atribuit şi factorilor ereditari, bolilor de colagen (uneori maladia se asociază cu alte afecţiuni, cum ar fi boala Dupuitren) şi vârstei.

Boala Peyronie poate apărea şi ca efect secundar al administrării unor medicamente precum pastile beta-blocante, administrate pentru tratarea glaucomului, sclerozei multiple şi unor afecţiuni ale inimii”, adaugă Conf. Dr. Dragoş Georgescu. medic primar urolog în cadrul clinicilor Bio-Medica.

Fazele bolii Peyronie

Boala Peyronie cunoaşte două stadii:

  • faza activă, include primele 18-24 de luni de evoluţie a bolii, cele mai frecvente simptome fiind erecţiile dureroase şi curbarea penisului
  • faza secundară: curbarea persistentă poate fi unicul simptom al acestei faze, iar durerea, dacă este prezentă în timpul fazei active, se ameliorează sau dispare complet.

Cum se pune diagnosticul?

Boala Peyronie se diagnostichează în urma anamnezei şi a unui examen clinic. „În funcţie de debutul bolii şi simptome, medicul va stabili stadiul bolii. Alte teste care pot fi efectuate includ: ecografia peniană pentru vizualizarea structurilor penisului şi aprecierea dimensiunilor şi localizării plăcii fibroase,  precum şi eco-Doppler vascular (foarte important în a confirma dacă fluxul sanguin ajunge şi în porţiunea distală a penisului sau este întrerupt sau scăzut în timpul erecţiei)’’, adaugă Conf. Dr. Dragoş Georgescu.

Principalele complicaţii ale bolii Peyronie

  • afectarea vieţii sexuale prin disfuncţia erectilă
  • durerile din timpul actului sexual;
  • probleme psihologice;

Cum se desfăşoară tratamentul şi când este necesară intervenţia chirurgicală

În unele cazuri, afecţiunea se poate remite spontan, iar majoritatea bărbaţilor rămân activi sexual. De obicei, tratamentul devine necesar doar în cazul în care produce durere sau interferează cu funcţiile sexuale, în celelalte cazuri fiind necesară doar urmărirea pacienţilor.

„Deşi nu există un tratament standard pentru boala Peyronie, unele medicamente precum verapamilul, aminobenzoatul de potasiu, colchicine sau steroizii injectabili şi vitamina E pot ajuta la calmarea durerii şi contribuie la îmbunătăţirea funcţiei sexuale. Tratamentul chirurgical este luat în considerare în cazul bărbaţilor care au dureri severe şi curbarea radicală a penisului sau disfuncţii sexuale provocate de boală. Intervenţia presupune excizia cicatricii sau reducerea porţiunii neafectate a penisului. În unele cazuri, proteza peniană poate fi folosită la menţinerea erecţiei în timpul actului sexual’’, mai spune Conf. Dr. Dragoş Georgescu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”