9 obiceiuri care pot agrava ADHD-ul la adulţi

Deşi ADHD-ul este o boală intens studiată, nu există însă prea multe răspunsuri. S-a tot vorbit despre cauzele, simptomele şi tratamentele pentru copii, însă nu a curs prea multă cerneală cu privire la adulţii cu ADHD. Dacă vrei să afli obiceiuri frecvente care ar putea înrăutăţi simptomatica ADHD, iată 9 dintre ele.
  • Publicat:
9 obiceiuri care pot agrava ADHD-ul la adulţi

Deşi ADHD-ul este o boală intens studiată, nu există însă prea multe răspunsuri. S-a tot vorbit despre cauzele, simptomele şi tratamentele pentru copii, însă nu a curs prea multă cerneală cu privire la adulţii cu ADHD. Dacă vrei să afli obiceiuri frecvente care ar putea înrăutăţi simptomatica ADHD, iată 9 dintre ele.


Lipsa de exerciţii fizice

Cei care suferă de ADHD simt uneori că au mintea tulbure. Iar o viaţă sedentară nu face decât să înrăutăţească lucrurile. Deci activitatea fizică are darul de a-i ajuta pe cei cu o astfel de boală să îşi centreze atenţia, să ia mai uşor decizii şi să îşi îmbunătăţească memoria.

Prea mult fast-food

Până în prezent, ştiinţa nu poate oferi un răpuns concret asupra alimentelor care înrăutăţesc ADHD-ul, dar cercetările sugerează că adaosurile, cum ar fi coloranţii, pot agrava simptomele copiilor. Aceste adaosuri se găsesc cu uşurinţă în alimente fast-food cum ar fi sucul şi bomboanele. Oamenii de ştiinţă nu ştiu dacă afectează şi adulţii, dar cu siguranţă nu poate face bine consumul alimentelor nesănătoase.

Ignorarea micului dejun

Dacă se sare peste masă de dimineaţă, simptomele se pot înrăutăţi. Micul dejun ajută  creierul să funcţioneze corect. După un mic dejun sănătos, persoanele cu ADHD pot gândi mai limpede şi se pot concentra mai uşor.

Dezordinea

Unii oameni spun că dezordinea este o caracteristică a geniilor. Cercetările sugerează că ar putea semnala creativitatea, dar o casă dezordonată ar putea face agrava unele simptome de ADHD.  Grămezile de hârtii, cărţi sau rufe amintesc de toate lucrurile ce trebuie făcute. Uneori poate fi prea mult. Specialiştii recomandă celor care suferă de ADHD să păstreze ordinea, pentru a ţine stresul şi agitaţia de-o parte!

Prea multe lucruri

Cumpărăturile pot fi distractive, dar prea mult shopping poate duce la depozitare inutilă. Dacă ai ADHD, s-ar putea să ai tendinţa de a supracumpăra şi strânge fel de fel de obiecte. Vestea bună: Există o modalitate de a rămâne liniştit şi de a merge la magazin! Urmează regula „pentru orice obiect pe care îl cumpăr, trebuie să fac spaţiu şi deci să arunc un alt obiect”. Dacă aduci un element nou în casă, trebuie să donezi unul vechi. Astfel, nu vei fi tentat să îţi complici existenţa cu obiecte inutile.

Medicaţie nepotrivită

• Medicamentele ADHD nu funcţionează întotdeauna bine dacă ai probleme cu abuzul de substanţe.
• Medicamentele pentru depresie majoră pot agrava ADHD.
• Unele medicamente ADHD pot creşte nivelul anxietăţii.

Lipsa de somn

Lipsa de somn şi ADHD-ul merg de multe ori mână în mână. De multe ori, insomniile pot fi un medicament stimulant. Alte ori, anxietatea, depresia şi alte asemenea stări care vin împreună cu ADHD sunt de vină. Lipsa somnului poate agrava simptomele precum lipsa de concentrare şi poate da naştere disfuncţiilor motorii.

Renunţarea la terapie

Specialiştii recomandă persoanelor cu ADHD să facă şi terapie, să ia şi medicamente şi avertizează că există tendinţa de a renunţa la terapie după ce pacientul începe să aibă mai mult control asupra ADHD-ului. La urma urmei, administrarea unei pastile este mult mai uşoară şi terapia costă bani. Dar cercetările arată că ajută cu adevărat terapia, mai ales atunci când aceasta este asociată cu medicaţia.

Prea mult timp petrecut în faţa surselor tehnologice

Ar putea gadget-urile să înrăutăţească simptomele? Poate. Medicii au găsit legături între ADHD şi timpul exagerat petrecut în faţa ecranelor. Dependenţa de internet poate conduce către simptome mai severe ale ADHD-ului, spun specialiştii care recomandă limitarea timpului petrecut în faţa unui ecran.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”