7 motive pentru care e bine să mănânci proteine

Proteinele au o sarcină foarte importantă în organism, datorită proprietăţilor lor plastice de construcţie a celulelor, a ţesuturilor şi organelor, dar, totodată, şi datorită rolului de transportor al mineralelor, al vitaminelor şi hormonilor. Cantitatea de proteine pe care ar trebui să o consumăm trebuie raportată la parametrii noştri constituţionali, clinici şi biologici.
  • Publicat:
7 motive pentru care e bine să mănânci proteine

Proteinele au o sarcină foarte importantă în organism, datorită proprietăţilor lor plastice de construcţie a celulelor, a ţesuturilor şi organelor, dar, totodată, şi datorită rolului de transportor al mineralelor, al vitaminelor şi hormonilor. Cantitatea de proteine pe care ar trebui să o consumăm trebuie raportată la parametrii noştri constituţionali, clinici şi biologici.

“Aminoacizii sunt unităţile structurale ale proteinelor. Trebuie să ştim că în organismul uman există 22 de aminoacizi esenţiali, denumire dată de proprietatea lor de a nu putea fi sintetizaţi de organism, deoarece trebuie aduşi în organism doar prin aport alimentar. Ei sunt absorbiţi din sânge prin procesul de descompunere a proteinei cu ajutorul acizilor şi al enzimelor digestive’’, precizează medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?

Beneficiile proteinelor nu pot fi cuantificate. Iată, în opinia specialistului, doar câteva dintre acestea.

  1. Proteina este sursa principală din care se produc muşchii, sângele, pielea, părul, unghiile şi organele interne. Colagenul care formează oasele, pielea, tendoanele  şi cartilajele, keratina din structura pielii, a părului şi unghiile sunt de natură proteică.  Fibriogenul este o proteină plasmatică a sângelui, responsabilă pentru coagularea sângelui.
  2. Proteinele sunt necesare pentru formarea hormonilor. O activitate optimă a organismului implică o bună funcţionare a sistemului endocrin, o sinteză adecvată a hormonilor, atât cantitativă, cât şi calitativă.
  3. Proteinele joacă un rol esenţial şi pentru sistemul imunitar, deoarece contribuie la sinteza anticorpilor implicaţi în funcţia de apărare a organismului. Aceştia previn  infecţiile, dar şi o serie de alte afecţiuni.
  4. Proteinele au rol esenţial în sinteza enzimelor, inclusiv cele digestive, tripsina, chimotripsina etc., enzime necesare pentru funcţionarea digestivă optimă.  
  5. Proteinele ard mai multe calorii, pentru că accelerează metabolismul, de aceea sunt ideale pentru cei care doresc să scadă în greutate. Pentru arderea proteinelor se folosesc cu până la 36% mai multe calorii decât grăsimile şi carbohidraţii.  Cea mai bună sursă de proteină este carnea, în special cea albă, şi peştele. Acestea conţin un procent mare de proteine, dar, de asemenea, un procent mai scăzut de grăsimi.
  6. Proteinele au rol în sinteza mesagerilor care transmit informaţii şi semnale intercelulare. Pentru o bună funcţionare a organismului este nevoie şi de o bună comunicare inter şi intracelulară, ceea ce presupune şi o sinteză adecvată de mediatori, neutransmiţători, toţi de natură proteică.
  7. Proteinele sunt responsabile pentru întreţinerea, repararea şi creşterea masei musculare. În primul rând, organismul necesită proteine pentru întreţinerea, buna funcţionare a muşchilor şi a corpului. De-a lungul zilei, solicitarea muşchilor în diverse activităţi poate duce la apariţia rupturilor musculare, care pentru reparare necesită un surplus de aport proteic. Totodată, pentru creştere şi dezvoltare e necesară o alimentaţie bogată în proteine de calitate.

”Susţin consumul de proteine adecvat vârstei, condiţiei fizice şi biologice. Celor care doresc să scadă în greutate le recomand combinaţii de proteine cu legume hipocalorice”, adaugă medicul nutriţionist.

Pentru siguranţă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că 6% din totalul caloric pe care îl consumăm (aproximativ 40 de grame pentru un individ de greutate medie) trebuie să îl constituie proteinele, luând în considerare o marjă de 10 grame în plus faţă de cantitatea pierdută zilnic. Ca excepţie, atât copiii, cât şi adulţii, care depun un efort fizic susţinut, vor avea nevoie de o uşoară suplimentare a acestei cantităţi. 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân