Cele mai cunoscute tipuri de cancer

Există mai mult de 100 de tipuri de cancer care sunt denumite de regulă în funcţie de organele sau ţesuturile în care acestea se formează. Cancerul poate fi de asemenea descris de tipul celulei care l-a format, cum ar fi o celulă epitelică sau o celulă scuamoasă.
  • Publicat:
Cele mai cunoscute tipuri de cancer

Există mai mult de 100 de tipuri de cancer care sunt denumite de regulă în funcţie de organele sau ţesuturile în care acestea se formează. De exemplu, cancerul pulmonar se declanşează în celulele pulmonare, iar cancerul cerebral se declanşează la nivelul celulelor creierului.

Cancerul poate fi de asemenea descris de tipul celulei care l-a format, cum ar fi o celulă epitelică sau o celulă scuamoasă.

Iată câteva categorii de cancere pentru anumite tipuri de celule:

Carcinomul

Carcinomul este cel mai frecvent tip de cancer. Acesta este format din celule epiteliale, care acoperă suprafeţele interioare şi exterioare ale corpului. Există multe tipuri de celule epiteliale care au adesea o formă de coloană atunci când sunt văzute sub microscop. Carcinoamele care încep în diferite tipuri de celule epiteliale au nume specifice.

Adenocarcinomul este un cancer care se formează în celulele epiteliale care produc lichide sau mucus. Ţesuturile cu acest tip de celule sunt uneori denumite ţesuturi glandulare. Cele mai multe cancere ale sânului, colonului şi prostatei sunt adenocarcinoame.

Carcinomul cu celule bazale este un cancer care începe în stratul inferior sau bazal (baza) al epidermei, care este stratul exterior de piele al unei persoane.

Carcinomul cu celule scuamoase este un cancer care se formează în celulele scuamoase, acestea fiind celule epiteliale care se află chiar sub suprafaţa exterioară a pielii. Celulele scuamoase se află în compoziţia multor alte organe –  inclusiv stomacul, intestinele, plămânii, vezica urinară şi rinichii. Ele au un aspect plat atunci când sunt văzute sub microscop. Carcinoamele cu celule scuamoase sunt uneori numite carcinoame epidermoide.

Carcinomul celular tranzitoriu este un cancer care se formează într-un tip de ţesut epitelial numit epiteliu tranzitoriu sau uroteliu. Acest ţesut alcătuit din mai multe straturi de celule epiteliale care pot deveni mai mari sau mai mici, se găseşte în învelişurile vezicii urinare, ureterelor, a unei părţi a rinichilor (pelvisul renal) şi a câtorva alte organe. Unele tipuri de cancer ale vezicii urinare, ureterelor şi rinichilor sunt carcinoame de celule tranzitorii.

Sarcom

Sarcoamele sunt cancere care se formează în ţesuturile osoase şi moi, incluzând muşchii, grăsimile, vasele de sânge, vasele limfatice şi ţesutul fibros (cum ar fi tendoanele şi ligamentele).

Osteosarcomul este cel mai frecvent cancer osos. Cele mai frecvente tipuri de sarcom de ţesuturi moi sunt leiomiosarcomul, sarcomul Kaposi, histiocitomul malign fibros, liposarcomul şi protuberanii dermatofibrosarcomului.

Leucemie

Cancerul care se declanşează în ţesutul formator de sânge al măduvei osoase este numit leucemie. Aceste tipuri de cancer nu formează tumori solide, în schimb un număr mare de celule albe din sânge anormal (celule leucemice şi celule blastice leucemice) se acumulează în sânge şi în măduva osoasă, aglomerând celulele sanguine normale. Nivelul scăzut al celulelor sanguine normale poate produce organismului dificultăţi în a obţine oxigen pentru ţesuturile sale, în controlarea sângerărilor sau să lupta împotriva infecţiilor.

Există patru tipuri comune de leucemie, grupate în funcţie de rapiditatea cu care se extinde boala (acută sau cronică) şi de tipul celulei sanguine în care apare cancerul (limfoblastice sau mieloide).

Limfom

Limfomul este cancerul care apare în limfocite (celule T sau celule B). Acestea sunt celulele albe din sânge care luptă împotriva bolilor care fac parte din sistemul imunitar. În limfom, limfocitele anormale se acumulează în ganglionii limfatici şi vasele limfatice, precum şi în alte organe ale corpului.

Există două tipuri principale de limfom:

a) Hodgkin limfom – Persoanele cu această boală au limfocite anormale, care sunt numite celule Reed-Sternberg. Aceste celule se formează de obicei din celulele B.

b) Limfom non-Hodgkin – Acesta este un grup mare de cancere care încep în limfocite. Cancerul poate creşte rapid sau încet şi se poate forma din celulele B sau din celulele T.

Mielom multiplu

Mielomul multiplu este un tip de cancer care apare în celulele plasmatice, un alt tip de celule imune. Celulele plasmatice anormale, numite celule de mielom, se acumulează în măduva osoasă şi formează tumori în oase pe tot corpul.

Melanomul

Melanomul este un tip de cancer care se declanşează în celulele melanocite, acestea fiind celule specializate care produc melanina (pigmentul care conferă culorii pielii). Majoritatea melanoamelor se formează pe piele, dar melanoamele se pot forma şi în alte ţesuturi pigmentate, cum ar fi ochiul.

Tumorile creierului şi măduvei spinării

Există diferite tipuri de tumori ale creierului şi ale măduvei spinării. Aceste tumori sunt denumite pe baza tipului de celule în care s-au format şi locul în care s-a format prima tumoare în sistemul nervos central. De exemplu o tumoare astrocytică se declanşează în celulele creierului în formă de stea numite astrocite, care ajută la menţinerea sănătăţii celulelor nervoase. Tumorile cerebrale pot fi benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: