5 elemente care pot ajuta la vindecarea cancerului de sân

Cu peste un milion şi jumătate de cazuri diagnosticate anual, cancerul de sân rămâne un pericol pentru femeile din întreaga lume. Însă pe cât de gravă este boala, pe atât de complexe au devenit metodele de diagnostic şi tratament. Acestea pot creşte rata de vindecare pe termen lung până la 90 la sută, spun specialiştii cu experienţă Astăzi, una din 8 femei este diagnosticată cu cancer mamar, iar medicii atrag atenţia asupra a 5 aspecte importante care pot reduce riscul de boală şi pot schimba cursul afecţiunii.
  • Publicat:
5 elemente care pot ajuta la vindecarea cancerului de sân

Cu peste un milion şi jumătate de cazuri diagnosticate anual, cancerul de sân rămâne un pericol pentru femeile din întreaga lume. Însă pe cât de gravă este boala, pe atât de complexe au devenit metodele de diagnostic şi tratament. Acestea pot creşte rata de vindecare pe termen lung cu până la 90 %, spun specialiştii cu experienţă.

Astăzi, una din 8 femei este diagnosticată cu cancer mamar, iar medicii atrag atenţia asupra a 5 aspecte importante care pot reduce riscul de boală şi pot schimba cursul afecţiunii.

Stilul de viaţă 

Fie că vorbim de dietă dezechilibrată, de sedentarism, stres, consum de alcool sau de fumat, oricare dintre aceste obiceiuri nesănătoase poate creşte riscul de cancer. În aceste condiţii, prevenirea bolii trebuie să înceapă cu schimbarea stilului de viaţă. ,,Dieta bogată în nutrienţi sănătoşi este o componentă importantă pentru lupta împotriva cancerului. Sportul moderat, plimbările lungi de 30 de minute pe zi pot contribui mult la prevenirea cancerului mamar. Şi joggingul este foarte bun, însă mersul pe jos este uşor şi eficient”, este de părere prof. dr. Mustafa Erkin Aribal, expert în imagistica sânului.

Evaluarea riscului de cancer

Deşi medicina a evoluat mult, la ora actuală, nu se poate spune cu precizie de ce apare cancerul mamar. Însă medicii menţionează instalarea precoce a menstruaţiei, menopauza tardivă, administrarea hormonilor de substituţie, lipsa naşterilor sau prea multe la activ drept factori de risc. ,,Toate aceste criterii de risc fac parte dintr-un protocol numit Gail, bazat pe câteva întrebări simple. Evaluarea riscului de cancer este foarte importantă: dacă o persoană are un risc mai mare de 20 % , atunci trebuie să urmeze un protocol medical mai special, trebuie să fie mult mai atentă, să-şi facă controalele şi evaluările regulate şi nu trebuie să se rezume doar la mamografie”, adaugă specialistul.

Testarea genetică 

Se ştie că există două gene BRCA1 şi BRCA2 implicate în apariţia cancerului, iar acestea pot fi transmise de la mamă la fiică. Astfel, existenţa unui cancer la mamă sau soră trebuie să orienteze orice femeie către o analiză genetică. ,,Dacă o femeie este pozitivă pentru BRCA, atunci noi îi recomandăm o monitorizare multidisciplinară. În primul rând, este importantă consilierea psihologică pentru că aflarea riscului de cancer, care merge până la 80%, poate fi extrem de stresantă. În unele cazuri, prevenţia poate însemna dubla mastectomie, exact ca în cazul Angelinei Jolie. Însă femeia aflată în această situaţie trebuie să fie pregătită din punct de vedere mental pentru această intervenţie”, este de părere prof. dr. Mustafa Erkin Aribal.

Diagnosticarea

În proporţie de 80 %, cancerele mamare sunt sporadice, doar 20 % au o componentă genetică. Ecografia anuală înainte de 40 de ani şi mamografia după această vârstă sunt obligatorii pentru a depista o eventuală problemă în stadiu incipient. Însă investigaţiile s-au rafinat mult în ultima vreme, iar medicii le fac personalizat, în funcţie de scorul de risc şi densitatea mamară. 

În cazul unui sân cu densitate mare, mamografia nu permite o vizualizare completă, iar acest lucru a dus la aplicarea unor tehnologii performante, cum este tomosinteza, metodă ce permite o vizualizare mamografică mult mai bună. În cazul în care se depistează un risc crescut la pacientele cu o densitate mare a sânului, se poate recurge şi la o altă metodă, screeningul cu rezonanţă magnetică, care se face cu substanţă de contrast injectabilă.

Terapiile revoluţionare

Aplicate corect şi ţintit, terapiile pentru cancerul de sân pot creşte şansele de vindecare până la 90 la sută, mai ales în stadiile incipiente. Mai mult, echipele de medici compuse din chirurg, oncolog, radioterapeut şi anatomopatolog reuşesc să trateze tumorile şi să evite extirparea sânilor în multe dintre cazuri. ,,Chimioterapia devine din ce în ce mai importantă pentru că acum dispunem de terapii noi, care sunt ţintite, vizează doar celulele maligne. Poate că, în viitorul apropiat, se vor transforma într-o terapie unică. Cert este că acum speranţa de viaţă a pacientelor cu cancer mamar, depistat la timp şi tratat correct, creşte tot mai mult datorită îmbunătăţirii medicamentelor. În anii ’80, chirurgia domina în tratamentul pentru cancere mamare, astăzi, chimioterapia a trecut pe primul loc”, concluzionează profesorul Mustafa Erkin Aribal.

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”