3 elemente cheie într-un regim de scădere în greutate

Dacă vreţi să slăbiţi, evaluaţi cauzele care au dus la creşterea în greutate, la dezechilibru şi faceţi un plan. Acesta trebuie să unească motivaţia, emoţia, alimentaţia, mişcarea, stresul şi integrarea în grupul social corect.
  • Publicat:
3 elemente cheie într-un regim de scădere în greutate

Surplusul ponderal rămâne una dintre probleme omului modern. Consumul energetic redus în timpul zilei, în primul rând din cauza unui loc de muncă static, şi lipsa activităţilor sportive din timpul liber au contribuit la instalarea sau accentuarea dezechilibrului energetic şi la apariţia unei adevărate epidemii de obezitate, atât în rândul copiilor, cât şi al adulţilor.

Cu toate astea, pe primul plan rămâne alimentaţia. Dacă vreţi să slăbiţi, nu optaţi mai întâi pentru un abonament la sală. Evaluaţi cauzele care au dus la creşterea în greutate, la dezechilibru şi faceţi un plan. Acesta trebuie să unească motivaţia, emoţia, alimentaţia, mişcarea, stresul şi integrarea în grupul social corect.

Medicul Florin Ioan Bălănică, specializat în Medicină Personalizată şi Nutriţie, explică pentru CSID care sunt regulile pe care trebuie să respectăm dacă ne dorim un trup armonios şi o sănătate de fier.

1. Nu se ţin diete după metode auzite, necertificate de un specialist

Un program de scădere în greutate implică o colaboare strânsă medic-pacient, crearea de comun acord a unor obiective realiste, care să ţintească timpul şi numărul dorit de kilograme, care trebuie adaptat vârstei, sexului şi profilului medical al pacientului.

De multe ori, pacienţii obezi au aşteptări nerealiste. Îşi doresc un tratament minune care să îi scape de kilogramele în plus, dar cel mai important e să înţelegem cât contează să slăbim sănătos. De aceea, pilulele, ierburile, ceaiurile, intervenţiile chirurgicale nu au mare succes, asta dacă nu sunt însoţite şi de o terapie care să fie centrată pe cauza care a dus la acel dezechilibru major. Nu ne referim aici la chirurgia bariatrică, utilă pacienţilor cu obezitate morbidă.

Cereţi sfatul unui specialist atunci când doriţi să scădeţi în greutate, deoarece puteţi să vă agravaţi unele afecţiuni sau dezvolta unele noi. Au apărut în ultima perioadă o serie de mituri cu privire la regimurile de scădere în greutate. De aceea, cred că e important să facem câteva precizări.

2. Când (nu) se recomandă sportul?

Se spune că primul pas într-un regim de slăbire este exerciţiul fizic. În primul rând, recomand schimbarea stilului de viaţă, înlocuirea sedentarismului cu câteva minute zilnice de mişcare.

Nu susţin exerciţiul fizic ca un prim pas în regimurile de scădere în greutate. În cazul unui pacient obez un astfel de efort ar suprasolicita articulaţiile, deja obosite de surplusul ponderal.

Recomand mişcarea după fiecare masă,10-15 minute, iar treptat, pe măsura scăderii în greutate, alegerea unui program de exerciţii fizice sub îndrumarea unui specialist.

Organismul uman este alcătuit din muşchi, oase, grăsimi şi apă. În cazul oamenilor obezi predomină procentul de grăsimi, asta în defavoarea muşchilor şi a procentului de apă. Este important ca prin regimul de slăbire să scădem procentul de grăsimi şi să creştem masa musculară. 

Repet, pilonul principal al unui regim de slăbire este regimul alimentar. Recomand 5 mese pe zi, 3 mese principale şi 2 gustări, cina pâna în ora 20. Alimentele bogate în calorii trebuie consumate în prima parte a zilei. Important într-un regim de slăbire este modul în care acest proces are loc, nu numărul de kilograme pierdute.

Metoda pe care o susţin este una complexă. Ea îmbină regimul nutriţional şi exerciţiile de mişcare, pentru corectarea posturii, dar şi pentru a favoriza o scădere armonioasă în greutate.

Procesul de slăbire este unul complex care presupune înţelegere, răbdare şi motivaţie. Nimeni nu se îngraşă doar pentru că mănâncă, esenţial este motivul pentru care face asta.

3. Alimente care nu se combină

O dietă corectă înseamnă o alimentaţie sănătoasă şi o combinare corectă a prinicipiilor alimentare. Este important să cunoaştem câteva elemente esenţiale despre nutrienţi, micronutrienţi, ce sunt şi cum îi combinăm.

Alimentele sunt alcătuite din macronutrienţi (glucide, lipide şi proteine) şi micronutrienţi (săruri minerale şi vitamine). Este esenţial să respectăm anumite reguli pentru a putea asimila corect nutrienţii, pentru a avea o digestie uşoară şi un tranzit normal.

Cele mai multe simptome digestive, precum balonarea, constipaţia sau tulburările de tranzit, refluxul gastroesofagian, sunt determinate de combinarea incorectă a alimentelor.

  • Este important să avem 3 mese principale şi 2 gustări
  • Nu combinăm carnea cu brânza sau cu oul.
  • Nu amestecăm carnea cu carbohidraţii precum orezul, cartoful, pâinea.
  • Nu alăturăm fructele altor alimente.

Nu recomand alăturarea proteinei animale, carnea roşie sau albă, cu carbohidraţii din pâine, orez, cartof, deoarece carbohidraţii se metabolizează rapid şi procesul de digestie al proteinelor este îngreunat. O combinaţie corectă poate fi cea dintre carne şi legume, în diete fiind recomandate cele de culoare verde, bogate în fibre şi sărace în glucide.

În cazul adulţilor nu este benefic nici consumul de lapte, deoarece la vârsta adultă nu mai sintetizăm enzima lactază, care este necesară digestiei lactozei.  Putem consuma doar laptele fermentat, sub formă de iaurt, sana, chefir, care aduce un aport de calciu, dar, totodată, ajută la reglarea tranzitului şi poate fi o masă sănătoasă în orice împrejurare, fiind uşor de tranportat şi uşor de consumat. 

Fructele trebuie consumate în prima parte a zilei, iar porţia trebuie să o putem măsura cu palma. Deşi sunt bogate în nutrienţi şi minerale, ele au şi un conţinut bogat de fructoză, care este tot un carbohidrat, iar atunci când este consumat în cantitate mare duce la creşterea în greutate.

Fructele se mănâncă la o oră distanţă de mesele principale, pentru că atunci când sunt servite în combinaţie cu alte alimente fermentează.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”