Legătura dintre dinţi, fumat şi cancerul oral

Fumatul are un efect nociv asupra întregului organism, dar şi asupra dinţilor. Fumatul reduce cantitatea de salivă, aceasta devine vâscoasă şi nu mai produce autocurăţirea cavităţii într-un mod corespunzător. Aşa apar cariile dentare, pătarea dinţilor, nicotina şi gudronul care se încorporează în smalţ.
  • Publicat:
Legătura dintre dinţi, fumat şi cancerul oral

Fumatul are un efect nociv asupra întregului organism, dar şi asupra dinţilor. ,,Fumatul reduce cantitatea de salivă, aceasta devine vâscoasă şi nu mai produce autocurăţirea cavităţii într-un mod corespunzător. Aşa apar cariile dentare, pătarea dinţilor,  nicotina şi gudronul care se încorporează în smalţ”, explică stomatologul Andreea Troncea pentru CSID.

De asemenea, o altă problemă gravă, vasconstricţia gingivală (vasele de sânge se îngustează şi nu mai irigă cavitatea orală) poate avea efecte devastatoare asupra dentiţiei. ,,Când vindecarea este precară apar inflamaţiile gingivale, iar acestea duc la cancerul oral. Acesta are ca factor predominant fumatul’’, mai spune specialistul.

Efectele fumatului asupra dinţilor

1. Dinţi galbeni. Nu mai este un secret că nicotina îngălbeneşte dinţii, iar fumătorii pot fi recunoscuţi la primul zâmbet din cauza dinţilor galbeni.

2.Copiii care au mame fumătoare au probleme cu somnul.

3. Pe lângă banii aruncaţi pe ţigări, fumatorii convinşi sunt nevoiţi să investească masiv şi în reabilitarea danturii, iar tratamentele de albire sunt costisitoare, dar nu tocmai sănătoase.

4.Tartrul, sensibilitatea dentară şi respiraţia neplăcută sunt doar câteva dintre problemele la care te expui ca fumător.

5. Fumatul determină apariţia parodontitei, o boală a gingiei. Parodontita se caracterizează prin inflamaţia ţesuturilor de susţinere a dinţilor şi este o leziune ireversibilă care, în timp, duce la pierderea dinţilor.

6. Formarea abcesului gingival sau prezenţa unor scurgeri purulente, umflarea, înroşirea sau creşterea sensibilitătii gingiei, durerile care apar în zona oro-facială. Toate acestea sunt cauzate de fumat.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”