Molluscum Contagiosum – cauze, simptome, tratament

Molluscum Contagiosum - cauze, simptome, tratament

Molluscum contagiosum este caracterizata de aparitia unor leziuni rotunde, ferme, nedureroase, asemanate de pacienti cu cosurile.

Cauzele infectiei cu molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum este cauzat de un virus care poarta acelasi nume.

Se poate raspandi pe mai multe cai:

  • Contact direct piele-piele.
  • Contact indirect prin intermediul unor articole de igiena, aparate din sala de sport, saloane de cosmetica etc.
  • Autoinoculare prin manipularea propriilor leziuni; uneori apar leziuni in oglinda: fata interna a ambelor coapse, brat si zona de torace cu care vine in contact.
  • Transmitere pe cale sexuala.

Umiditatea mediului pare ca influenteaza transmiterea leziunilor. Uneori apar pe liniile de trauma: scarpinat, zgaraierea pielii, mai ales in contextul afectiunilor asociate cu prurit cum ar fi dermatita atopica. La copiii cu atopie, numarul leziunilor este mult mai mare prin autoinoculare. Nu poate fi cultivat pe medii specifice, oua. Se descriu 4 tulpini virale, fara sa se cunoasca clar implicarea fiecareia.

Simptomele infectiei Molluscum contagiosum

Incubatia afectiunii variaza de la 2-7 saptamani pana la 6 luni; se descriu si perioade libere de boala, aparitia seriilor de leziuni putand fi spatiata de-a lungul a 2-3 luni. Este foarte frecvent in randul copiilor din cauza interactiunii directe.

Leziunile variaza ca numar; apar de obicei grupate la nivelul pielii. Sunt de culoare alb-roz, lucioase ferme, nedureroase, de 2-5 mm, uneori ombilicate central. La cele mari se poate zari continutul alb, branzos. Se gasesc mai ales pe fata, trunchi, membre si in zona genitala la adulti. Rar afecteaza buzele, cavitatea bucala, niciodata palmele, talpile.

Diagnosticul si tratamentul pentru molluscum contagiosum

Analizele de laborator nu sunt necesare diagosticului. Dermatoscopul poate fi util in evaluarea lor; daca se pune problema de diagnostic diferential cu alte leziuni se face biopsie.

Se pot trata prin mai multe mijloace distructive locale: curetare, crioterapie cu azot lichid, electroterapie, laser. Se pot aplica solutii care le “ard”: acid tricloracetic, hidroxid de potasiu, retinoizi, acid salicilic.

Complicatii, evolutie, prognostic

Leziunile pot asocia iritatie locala, inflamatie, suprainfectie bacteriana. Unele leziuni dispar de la sine, datorita reactiei sistemului imun, in maxim 18 luni.

Pot sa apara in valuri, descriindu-se evolutii de-a lungul a maxim 5 ani. In cazul pacientilor cu un sistem imun sanatos, tratamentele sunt de obicei eficace. Functie de manevra aleasa pot ramane cicatrici hipo/hiperpigmentate.

35% din pacienti prezinta recurenta dupa distructia tuturor leziunilor. Mai multe leziuni apar la cei cu alte afectiuni cutanate, din cauza manipularii lor prin scarpinare.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Ioana Silvia Simian - Medic primar dermatovenerolog
Dr. Ioana Silvia Simian este medic primar dermatovenerolog si investigator principal in studii clinice desfasurate in domeniul produselor cosmetice si dermatocosmetice. Absolventa a Facultatii de Medicina Carol Davila, Dr. Ioana Silvia Simian si-a continuat pregatirea in rezidentiat in cadrul Clinicii ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”