Chirurgia robotică, chirurgia viitorului

Te-ai fi gândit acum câţiva ani că operaţiile nu vor mai presupune durere, hemoragie, săptămâni întregi de recuperare, plus risc major de infecţie? Ei bine, a venit acel moment în care un robot coordonat de un chirurg cu experienţă poate să facă ceea ce era de domeniul fantasticului cu ani în urmă. Venit în România cu ocazia unei conferinţe medicale, profesorul Konstantinos Konstantinidis, MD, PhD, FACS, director ştiinţific şi director al Clinicii de Chirurgie Generală, Bariatrică, Chirurgie Laparoscopică şi Robotică al Athens Medical mi-a acordat un interviu despre motivele pentru care chirurgia robotică este considerată chirurgia viitorului.
  • Publicat:
Chirurgia robotică, chirurgia viitorului

Te-ai fi gândit acum câţiva ani că operaţiile nu vor mai presupune durere, hemoragie, săptămâni întregi de recuperare, plus risc major de infecţie? Ei bine, a venit acel moment în care un robot coordonat de un chirurg cu experienţă poate să facă ceea ce era de domeniul fantasticului cu ani în urmă. Venit în România cu ocazia unei conferinţe medicale, profesorul Konstantinos Konstantinidis mi-a acordat un interviu despre motivele pentru care chirurgia robotică este considerată chirurgia viitorului.

CSÎD: Care sunt cele mai importante beneficii ale chirurgiei robotice?
Prof. Konstantinos Konstantinidis: În primul rând, pacientul experimentează o durere extrem de redusă şi aceasta doar în primele 24 h, nu pierde sânge, nu riscă infecţii postoperatorii, se mobilizează extrem de repede, recuperarea fiind foarte rapidă. Acestea sunt avantajele principale ale operaţiei robotice, plus faptul că acest tip de operaţie este ideală pentru multiple probleme medicale – de la operaţiile pentru cancer până la cele de hernie sau splină. De asemenea sunt multe alte avantaje şi pentru doctori: timpul redus de operaţie mă ajută să mă focusez mai bine, nu stau mult în picioare, tot mediul este mult mai sigur şi pentru mine şi pentru pacient.

CSÎD: Cu siguranţă şi avantajul de a nu pierde sânge este util în procesul operator.
Prof. K.K.:  Da, ca urmare a faptului că pacientul nu pierde sânge, mie îmi este mult mai uşor să operez şi să observ nervii, pentru a evita potenţialele greşeli (daunele pentru organism, precum şi erorile medicale devin astfel semnificativ mai reduse decât în cazul unei operaţii normale). Nu mai sunt nevoit să deplasez organele pentru a observa ceea ce am nevoie şi operaţia devine mult mai uşor de realizat. Acum 2 săptămâni la o conferinţă în Viena le-am vorbit celor mai prestigioşi chirurgi despre se pot face unele dintre cele mai grele operaţii cu ajutorul operaţiei robotice, cât de uşor şi sigur este.

Un alt lucru vital de ştiut este faptul că în cazul operaţiilor pentru cancer, sângerarea creşte riscul de răspândire a tumorii, motiv pentru care operaţia robotică devine extrem de utilă, ca urmare a faptului că nu permite sângelui să se împrăştie! Există multe persoane care afirmă că acest tip de operaţie este periculos în cazul cancerului, însă le spun acelaşi lucru de fiecare dată – în cazul cancerului, este important să nu operăm fix problema în sine, ci să ajustăm tot ce se poate, în jurul ei, motiv pentru care, din nou operaţia robotică îşi demonstrează utilitatea. Practic putem rezolva tumorile date de metastaze, astfel. Iniţial operam în proporţie de 90% normal şi 10% paroscopic, însă acum lucrurile au devenit total opuse, fiind mult mai uşor cu ajutorul chirurgiei robotice şi de asemenea, mai sigur (fără incizii, fără infecţii, fără hernie etc.). În operaţia robotică evoluţia tehnlogiei a mers de la incizii multiple către o singură incizie, simplificând procesul.

CSÎD: Comparativ cu timpul unei operaţii normale, cât timp durează operaţia robotică?
Prof.K.K.: Iniţial dura mai mult timp decât o operaţie normală, însă odată cu trecerea timpului şi experienţa, timpul se reduce considerabil. La început şi pentru mine dura foarte mult să practic acest tip de operaţie, însă acum totul merge mult mai rapid. Văd foarte bine ceea ce fac, ca urmare a faptului că nu se pierde sânge şi totul merge fără complicaţii. Ieri am operat o problemă complicată de hernie şi am terminat în aproximativ 20-25 de minute. În mod normal operaţia ar fi durat aproximativ 4 ore. Mâine, la două zile după operaţie, pacienta va putea merge acasă.

CSÎD: Câţi ani de experienţă trebuie să aibă un chirurg pentru astfel de operaţie?
Prof. K.K.:
Dacă eşti un doctor foarte bun, priceput la operaţiile de tip laparoscopic, un training simplu de aproximativ o săptămână va fi de ajuns. După care va fi nevoie de multă practică, sub supervizare. Ulterior, operaţiile vor pute fi realizate pe cont propriu.

CSÎD: Operaţia robotică este cu siguranţă viitorul – în cât timp credeţi că aceasta va fi singura formă de operaţie?
Prof. K.K:
Problema este că acum doar foarte puţini chirurgi pot realiza această operaţie. Mulţi dintre ei nu au timpul necesar de a se antrena sau pur şi simplu nu o fac. Dacă toţi chirurgii ar fi antrenaţi în acest scop, ar dura aproximativ doi ani probabil.

CSÎD: Care sunt costurile acestui sistem de operaţie?
Prof K.K.:
Aproximativ 1 milion şi jumătate de euro pentru robot. Costul este foarte mare, într-adevăr. Şi analizele, de exemplu, sunt scumpe în sine, dar se realizează foarte repede. Nu folosim de exemplu, RMN pentru orice persoană. Dacă ai experienţă şi ştii ce faci, vei folosi cu siguranţă operaţiile robotice în marea parte a cazurilor.

CSÎD: Cât ar costa o operaţie robotică spre deosebire de una normală?
Prof. K.K.: Cu aproximativ 1000-2000 de euro mai mult decât cea normală. Cu toate acestea este important de înţeles faptul că neexistând complicaţii ulterioare, vor scuti banii pe tratmentul de recuperare, pe care în mod normal ar fi nevoiţi să îi plătească. Este vital ca pacientul să fie informat corect înainte de operaţie. Un alt avantaj îl reprezintă faptul că 97% dintre pacienţi nu au parte de risc de recidivă, în comparaţie cu operaţiile normale. Am realizat foarte multe tipuri de operaţii şi rezultatele au fost extrem de bune.

Este important ca doctorul să fie instruit corect, să aibă experienţă şi pacientului să i se prezinte corect toate detaliile şi opţiunile. Atleţii au adesea probleme şi odată ce realizăm acest tip de operaţie pe ei, în aproximativ o lună se pot apuca din nou de performanţă, fără probleme. Spre deosebire de operaţiile normale care presupun cusături peste cusături, operaţia robotică permite o recuperare mult mai rapidă oamenilor. În România am observat că deşi doctorii cunosc acest tip de operaţie, nu informează pacienţii cu privire asupra lui, ceea ce consider a fi esenţial. Este important ca pacientul să cunoască toate opţiunile înainte de a lua o decizie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”