3 sfaturi pentru dinţi sănătoşi vara!

Vara şi-a intrat în drepturi şi singurul lucru la care ne gândim acum este cum să facem faţă căldurii, dacă nu ne aflăm pe o plajă, la mare. Acum este momentul în care ne bucurăm de vremea caldă, ne plimbăm şi consumăm multe băuturi dulci, reci şi îngheţată pentru a ne răcori.
  • Publicat:
3 sfaturi pentru dinţi sănătoşi vara!

Vara şi-a intrat în drepturi şi singurul lucru la care ne gândim acum este cum să facem faţă căldurii, dacă nu ne aflăm pe o plajă, la mare. Acum este momentul în care ne bucurăm de vremea caldă, ne plimbăm şi consumăm multe băuturi dulci, reci şi îngheţată pentru a ne răcori.

„Deşi sunt produse specifice verii, la care mulţi nu pot renunţa, băuturile foarte reci, îngheţată, dulciurile în exces pot afecta sănătatea dinţilor în perioada de vară, iar lipsa atenţiei poate duce la afecţiuni dentare care vă vor strica concediul”, afirmă dr. Andra Custură., medic stomatolog.

Iată câteva sfaturi pentru a vă asigura că vă menţineţi dinţii sănătoşi în timp ce vă bucuraţi în continuare de numeroasele activităţi de vară.

Foarte rece poate fi dăunător!
Este, cu siguranţă, răcoritor să vă bucuraţi de o porţie de îngheţată în zilele calde de vară sau de o pahar rece cu limonada, dar aceste alimente, pe lângă faptul că sunt pline cu zaharuri adăugate care pot provoca cavităţi, pierderea smaltului şi formarea plăcii dentare, acestea sensibilizează dintii şi gingiile.

„Bacteriile din gură iubesc dulciurile, care se transformă în acizi, ducând la daune dentare. Sfatul nostru este să nu evitaţi dulciurile complet, ci să fiţi precauţi: mâncaţi dulciuri cu măsură, spălaţi sau clătiţi gura după ce mâncaţi sau beţi ceva dulce sau mestecaţi guma fără zahăr timp de 20 de minute pentru a reduce cariile dentare. De asemenea, evitaţi pe cât posibil dulciurile reci, precum îngheţată, care poate afecta gingiile, rezultatul fiind gingivita sau parodontoza”, spune specialistul.

Dacă vă este pofta de îngheţată sau doriţi să consumaţi o băutură rece care să vă energizeze, nu acestea sunt soluţia. Specialiştii spun că băuturile reci şi îngheţată deshidratează organismul, soluţia pentru a rămâne hidrataţi şi a ne răcori pe timp de vară sunt băuturile la temperatura camerei sau o temperatura optimă care nu afectează cavitatea bucală. Optaţi pentru apă sau sucuri naturale din  fructe, fără a adăuga gheaţă în ele.

Nu folosiţi dinţii ca unelte!
Cu toţii cunoaştem aceste lucruri, dar de cele mai multe ori este ignorat faptul că, folosindu-vă dintii pentru a deschide sticle, pentru a mesteca gheaţă şi alte obiceiuri dăunătoare pot provoca vătămări la nivelul acestora, chiar dacă nu sunt vizibile de la început.

„Consecinţele utilizării dinţilor ca unelte sunt fracturile sau micro-fisurile care sunt greu de observat la început, dar care vor duce la probleme în viitor. Dinţii traumatizaţi sunt o problemă întâlnită în special vară, în urma vacanţelor în care nu ţinem cont de nicio regulă, consecinţele fiind de cele mai multe ori „dureroase”. De asemenea, spartul nucilor, alunelor şi altor arahide cu coaja, inclusiv a seminţelor, poate crea probleme la nivelul suprafeţei dinţilor. Cel mai bine este să evitaţi astfel de activităţi şi să găsiţi soluţia optimă. Dinţii par cea mai dura parte a corpului, dar sensibilitatea lor poate fii accentuată în urma unor astfel de obiceiuri periculoase”, completează dr. Andra Custură.

Protejaţi-vă dinţii în timpul sporturilor de vară!
Fie că sunteţi pasionaţi de sporturi de vară, fie că le practicaţi profesionist, trebuie să vă protejaţi întotdeauna dintii purtând o gutieră de protecţie. Acestea sunt accesibile şi pot fi personalizate în cabinetele stomatologice, pentru a se fixa perfect pe dantura şi a o proteja în timpul practicării lor.

„Gutierele vă pot proteja de fisurarea sau pierderea unui dinte din cauza impactului sau vă pot ajuta maxilarul şi dinţii să rămână la locul lor, fără a se deteriora în timpul unui incident, prin care mulţi trec atunci când concurează sau fac sporturi de rezistenţă”, explică dr. Andra Custură.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”