Obturaţia de canal: recomandări post-intervenţie şi simptome care trebuie să te îngrijoreze

Obturaţia de canal este un tratament utilizat pentru a salva un dinte infectat sau mult prea afectat.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Obturaţia de canal: recomandări post-intervenţie şi simptome care trebuie să te îngrijoreze

Obturaţia de canal este un tratament utilizat pentru a salva de la extracţie un dinte infectat sau mult prea afectat. Aceasta presupune îndepărtarea pulpei dentare afectate, curăţarea şi dezinfectarea canalelor şi obturarea acestora.

Multe persoane se tem însă de această intervenţie, deoarece cred că este foarte dureroasă. Medicii recomandă să nu întârziem tratamentul dintelui cu probleme, pentru că există riscul unor complicaţii destul de severe. În plus, anestezia locală alungă durerea în totalitate. 

Iată ce ar trebui să ştii despre obturaţia de canal!

Cele mai frecvente cauze ale deteriorării pulpei dentare

Printre cele mai frecvente cauze ale deteriorării pulpei dentare se numără:

  • Fisurile dentare
  • Cariile profunde
  • Traumatismele dentare

De ce este necesară obturaţia de canal?

„Obturaţia de canal este necesară din cauza apariţiei complicaţiilor cariei dentare, care, odată ajunsă la pulpa dentară, provoacă inflamaţia şi alterarea acesteia şi implicit apariţia durerii”, afirmă dr. Ionuţ Leahu, medic stomatolog.

Simptome care indică faptul că ai nevoie de obturaţie de canal

Principalul simptom este durerea.

„Intensitatea acesteia variază de la durere uşoară până la acută şi poate fi pulsatilă (pulsează odată cu bătăile inimii) sau lancinată (sub formă de înţepătură). Pentru unele persoane, durerea poate deveni mult mai intensă în timpul masticaţiei sau la contactul cu lichide reci sau calde, spune dr. stomatolog. 

De asemenea, gingia poate deveni umflată în jurul zonei cu probleme.

Metode prin care putem minimiza durerea resimţită în timpul procedurii

Mulţi pacienţi se tem de durerea resimţită în timpul tratamentului de canal, însă stomatologia a evoluat foarte mult, astfel că acum pacientul nu mai resimte nicio durere. Pentru această intervenţie se utilizează anestezia locală.

Recomandări după obturaţia de canal

În urma tratamentului, este posibil să resimţiţi un anumit grad de disconfort asupra dintelui tratat. Pentru a-l reduce, puteţi recurge la administrarea analgezicelor.

„Evitaţi să mâncaţi de partea cu dintele tratat, până la efectuarea restaurării coronare. Puteţi mânca sau bea după dispariţia anesteziei. Astfel veţi evita muşcarea obrazului sau limbii. De asemenea, reluaţi igiena orală cu periaj normal, aţă dentară şi apă de gură”, recomandă dr. Ionuţ Leahu.

Posibile complicaţii ale netratării cariilor dentare

în urma cronicizării procesului infecţios, pacientul nu mai resimte durere, doar o jenă permanentă, însă aceasta poate duce la apariţia unor boli generale grave. De asemenea, netratarea cariei complexe duce la răspândirea infecţiei şi la pierderea dintelui în cele din urmă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ionuţ Leahu - Medic primar stomatologie generală
Dr. Ionuț Leahu – doctor și fondator al celei mai extinse rețea de clinici stomatologice din România. Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în implantologie orală și master în implantologie orală și parodontologie este anteprenorul român care a construit în decursul a 12 ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”