Penisul curbat în erecţie poate ascunde o boală de care suferă 5% dintre bărbaţi

Factori de risc ar putea fi moştenirea genetică, leziunile suferite la nivelul penisului, dar şi actul sexual viguros.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Penisul curbat în erecţie poate ascunde o boală de care suferă 5% dintre bărbaţi

Nu este deloc neobişnuit ca un bărbat să aibă penisul curbat. Statisticile arată că aproximativ 5% dintre bărbaţii trecuţi de vârsta de 40 de ani se confruntă cu acest simptom.

Problema apare însă atunci când sexul devine dureros sau te confrunţi cu disfuncţii erectile, printre care impotenţa sau ejacularea precoce, caz în care trebuie să te prezinţi la medic. Aceste simptome pot ascunde boala Peyronie, ale cărei cauze nu sunt de deplin desluşite de medici. 

Factori de risc ar putea fi moştenirea genetică, leziunile suferite la nivelul penisului, dar şi actul sexual viguros.

Boala Peyronie afectează în special bărbaţii cu vârste între 40 şi 60 de ani, deşi au existat şi cazuri de pacienţi mai tineri sau mai vârstnici.

Simptomele bolii Peyronie

Principalele simptome ale bolii Peyronie sunt:

  • curbarea penisului în erecţie
  • erecţia dureroasă
  • disfuncţiile erectile

Important de reţinut este că nu toţi bărbaţii care suferă de această boală prezintă durere la nivelul penisului.

Tratamentul nonchirurgical al bolii Peyronie

De cele mai multe ori, bărbaţii diagnosticaţi cu această afecţiune nu necesită intervenţie chirgicală, mai ales dacă nu prezintă durere şi nu întâmpină probleme de natură sexuală. Se întâmplă deseori ca simptomele să se amelioreze de la sine, fără niciun fel de tratament.

De asemenea, există o serie de terapii nonchirurgicale care pot ameliora simptomele, cum ar fi pilulele, utilizarea ultrasunetelelor sau injecţiile cu steroizi. Cu toate acestea, nu există încă dovezi clare că aceste metode sunt eficiente.

Tratamentul chirurgical al bolii Peyronie

În cazurile grave, singura soluţie este intervenţia chirurgicală, dar medicii recomandă ca pacientul să fie ţinut sub observaţie cel puţin 12 luni înainte de a fi supus unui astfel de tratament invaziv, deoarece simptomele se ameliorează deseori de la sine în cazul multor bărbaţi.

Operaţia poate consta în îndepărtarea plăcii care cauzează curbura şi ataşarea penisului de piele sau de o venă pentru o anumită perioadă, excizarea unei mici porţiuni din penis opuse zonei de formare a plăcii fibroase, astfel încât să se anuleze efectul de curbură (această metodă presupune şi scurtarea penisului cu câţiva milimetri) sau implantarea unui dispozitiv care are rolul de a ţine drept penisul în erecţie.

Cu toate acestea, boala Peyronie rămâne încă un „coşmar al urologului”, deoarece cazurile dificile sunt greu de tratat, iar şansele de succes sunt destul de mici.

Sursa: nhs.uk

Urmărește CSID.ro pe Google News
Steriletul: avantaje şi dezavantaje
Steriletul: avantaje şi dezavantaje
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”