Ai des dureri de stomac? De vină pot fi aceste boli. Ce remedii sunt de ajutor

Află care sunt bolile ce se pot manifesta prin dureri de stomac puternice, resimţite pe termen lung!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Toată lumea se confruntă, la un moment dat, cu o durere de stomac supărătoare, însoţită de crampe, flatulenţă sau constipaţie, dar dacă problema persistă, s-ar putea ca nu doar alimentaţia ori sedentarismul să fie de vină, ci şi alte afecţiuni ascunse.

Descoperă care sunt bolile ce se pot manifesta prin dureri de stomac puternice, resimţite pe termen lung, şi ce remedii te pot ajuta dacă simptomele sunt cauzate de constipaţie!

Litiaza biliară

Calculii sau pietrele la vezica biliară – un mic săculeţ situat sub ficat, care are rolul de a elimina conţinutul bilei – pot bloca intestinul subţire, ceea ce duce la apariţia durerii, în special în regiunea superioară a abdomenului, pe partea dreaptă a corpului.

Durerea se intensifică mai ales după mesele copioase, bogate în grăsimi, care contractă vezica urinară şi favorizează inflamaţia intestinului.

Pancreatita

Pancreatita, o inflamaţie a pancreasului, poate cauza durere cu senzaţie de arsură în regiunea centrală sau superioasă a abdomenului. Unele persoane acuză chiar dureri ce radiază spre spate şi încearcă să remedieze această problemă întinzându-se pe pat, dar nu fac decât să agraveze simptomele, care pot include ameţeli, stări de vomă şi vărsături.

Pancreatita este o boală care nu trebuie neglijată! Mergeţi la medic dacă simptomele se agravează brusc şi fără motiv!

Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian – poate duce la dureri de stomac resimţite în special în zona abdominală superioară şi în piept. Cauza poate fi slăbirea valvei care separă stomacul de esofag şi pătrunderea sucului gastric în esofag şi înapoi în stomac.

Prea multe alimente grase pot înrăutăţi durerea de stomac resimţită. Pierderea în greutate, grija pentru alimentaţie şi medicamentele recomandate de medic sunt metodele prin care puteţi ameliora simptomele neplăcute.

Intoleranţa la lactoză

Intoleranţa la lactoză – poate duce la dureri de stomac moderate sau chiar severe, în funcţie de  nivelul de toleranţă al fiecărei persoane. Dacă bănuiţi că de vină pentru durerile de stomac ar putea fi intoleranţa la lactoză, mergeţi la medicul de familie, care vă poate îndruma spre un specialist ce poate stabili cu precizie un diagnostic corect.

De cele mai multe ori, intoleranţa la lactoză se manifestă prin dureri de stomac, balonare, diaree, gaze intestinale şi indigestie.

Diverticulita

Diverticulita – este o inflamaţie e diverticulului, adică a acelui „buzunăraş” care căptuşeşte colonul. Afecţiunea se agravează în special din cauza constipaţiei, care favorizează întărirea materiilor fecale rămase blocate în intestinul gros şi care pot perfora mucoasa subţire a acestuia.

Află şi ce spune aspectul scaunului despre sănătatea ta!

Simptomele diverticulitei includ crampe în regiunea inferioară a abdomenului sau, în cazurile grave, durere severă.  Diverticulita netratată poate duce la abces, hemoragie internă şi chiar găurirea intestinului gros, cu consecinţe fatale asupra sănătăţii.

Intoleranţa la gluten dă dureri de stomac

Intoleranţa la gluten – sistemul digestiv al anumitor categorii de persoane nu pot digera cum se cuvine glutenul, o proteină care se găseşte în cereale precum secara sau grâul. Cea mai severă formă de intoleranţă la gluten este celiachia, care se manifestă prin flatulenţă, balonare, durere de stomac moderată sau severă şi oboseală persistentă.

Incapacitatea intestinului de a absorbi substanţele nutritive ar putea duce la diaree cronică, pierdere semnificativă în greutate şi chiar malnutriţie.

Dureri de stomac în endometrioză

Endometrioza – este o afecţiune ginecologică de care suferă mai bine de 500.000 de românce şi care apare atunci când nivelul celulelor endometriale (care se desprind de pereţii uterului în fiecare lună, la menstruaţie) creşte anormal.

Durerea abdominală, menstruaţia neregulată şi infertilitatea sunt adesea consecineţe ale acestei afecţiuni netratate.

Afecţiuni tiroidiene

Afecţiuni tiroidiene– chiar dacă glanda tiroida este localizată la nivelul gâtului, asta nu înseamnă că nu poate cauza probleme în alte părţi ale corpului atunci când nu funcţionează corect. Hormonii tiroidieni au un rol important în buna funcţionare a digestiei, iar dacă nivelul acestora este dat peste cap, apar problemele.

Află şi care sunt cele 5 semne care ascund probleme cu glanda tiroidă!

Pe de o parte, activitatea prea intensă a tiroidei (hipertiroidismul) duce la digestia prea rapidă a alimentelor, ceea ce poate duce la apariţia unor simptome precum crampe abdominale şi diaree; pe de altă parte, o tiroidă leneşă (hipotiroidism) duce la încetinirea procesului de digestie, care are drept consecinţă constipaţia, gazele intestinale, balonarea şi durerile de stomac.

Descoperă care este diferenţa dintre Hipotiroidie VS Hipertiroidie!

Apendicita

Apendicita – este o urgenţă chirurgicală care se impune în urma inflamaţiei apedicelui, ce se manifestă prin durere apărută din senin, în zona centrală a abdomenului, care radiază în partea dreaptă a acestuia. Un semn evident că te confrunţi cu inflamarea apendicelui este durerea care apare atunci când îndoi piciorul.

Astfel de dureri nu trebuie ignorate! Dacă apendicele inflamat nu este îndepărtat chirurgical, acesta se poate fisura sau chiar rupe, ducând la apariţia peritonitei, o urgenţă medicală.

Dureri de stomac: boala inflamatorie pelvină

Boala inflamatorie pelvină – este o infecţie bacteriană a tuburilor falopiene, uterului şi ovarelor, care poate duce la dureri de stomac, mai precis în regiunea de sub buric.

Bolile cu transmitere sexuală, cum sunt gonoreea sau chlamydia, ar putea fi cauze ale acestei afecţiuni, precum şi avortulsteriletul ori naşterea în sine, care permite pătrunderea bacteriilor la nivelul cervixului uterin şi avansarea acestora spre celelalte organe reproducătoare feminine.

Remedii pentru dureri de stomac

O cauză des întâlnită a durerilor de stomac este constipaţia, iar un remediu extrem de eficient în acest sens este sucul de prune sau consumul de prune proaspete. Aceste fructe sunt bogate în sorbitol şi fibre, care au efect laxativ natural şi stimulează digestia.

O altă variantă pentru ameliorarea durerilor de stomac este consumul de ceai. Printre ceaiurile recomandate pentru crampele abdominale se numără cel de mentă, de muşeţel sau de ghimbir.

Şi sucul natural de aloe vera este indicat dacă te confrunţi cu dureri abdominale.

Pentru prevenirea durerilor de stomac, evită alimentele grase, picante şi intens procesate, fă cât mai multă mişcare şi cere sfatul medicului dacă vrei să iei anumite suplimente alimentare, cum ar fi probioticele sau extractul de anghinare, care previn indigestia şi uşurează tranzitul intestinal.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”