Dependenţa de zahăr: cum se manifestă şi cum o putem combate?

Dacă prezinţi unul sau mai multe simptome din cele descrise, e foarte posibil să fii dependentă de zahăr. Sigur, nu vei scăpa peste noapte de această problemă şi nici nu îţi va fi uşor, dar nu este imposibil!
  • Publicat:
Dependenţa de zahăr: cum se manifestă şi cum o putem combate?

Pofta ta de dulce a luat-o razna? Simţi că nimic dulce nu este… suficient de dulce şi vrei din ce în ce mai mult? Te simţi obosită mai tot timpul? S-ar putea să fii dependentă de zahăr.

Dar, având în vedere că nu e om care să nu tânjească după o prăjitură sau care să nu obosească uneori, cum îţi poţi da seama că suferi de o dependenţă de dulce?

Dan DeFigio, autorul cărţii „Beating sugar addiction for dummies” (trad. – Ghid de combatere a dependenţei de zahăr pentru tonţi), spune că principalele 3 simptome ale dependenţei de zahăr sunt:

1) Deşi eşti conştientă că nu e bine, mănânci compulsiv dulciuri şi junk food. Îţi promiţi mereu de fiecare dată că vei renunţa la acest obicei, dar… nu o faci.

2) Consumi pe furiş dulciuri sau minţi atunci când cineva te întreabă dacă îţi plac dulciurile.

3) De fiecare dată când eşti tristă, te simţi singură, plictisită sau stresată, apelezi la cel mai bun prieten: zahărul.

Dacă prezinţi unul sau mai multe simptome din cele descrise mai sus, e foarte posibil să fii dependentă de zahăr. Sigur, nu vei scăpa peste noapte de această problemă şi nici nu îţi va fi uşor, dar nu este imposibil. Important este să reduci treptat din alimentaţie toate acele produse care conţin mult zahăr şi să le înlocuieşti cu unele mai sănătoase. Rezultatul: vei slăbi, pielea ta va arăta mai bine iar starea ta de spirit va fi cu totul alta!

Cum poţi scăpa de dependenţa de zahăr

Dacă eşti destul de motivată, dependenţa de zahăr poate fi pusă la zid. Secretul e să conştientizezi beneficiile pe care ţi le aduce o viaţă fără zahăr, susţine Dan DeFigio.

„Reducerea consumului de zahăr duce la subţierea taliei, creşterea nivelului de energie, eliminarea pesimismului şi a emoţiilor negative, reglarea glicemiei şi a colesterolului, întărirea sistemului imunitar, reducerea poftelor alimentare, eliminarea constipaţiei şi a inflamaţiilor din corp”, spune DeFigio în cartea sa.

Odată ce te-ai decis să scapi de această dependenţă, e important să parcurgi câteva etape, nu să renunţi din prima la toate alimentele care până acum te făceau fericită.

Începe prin a citi etichetele produselor şi a le identifica pe cele care au foarte mult zahăr în compoziţie. De asemenea, e bine să fii la curent şi cu denumirile ascunse ale zahărului, sub diverse forme, dar şi cu lista de alimente despre care nu aveai habar că pot conţine zahăr.

E bine să eviţi alimentele care conţin mai mult de 10 grame de zahăr per porţie şi, desigur, pe cele care au trecut la lista de ingrediente, pe primul loc, zahărul (e un semn că zahărul e principalul ingredient din acel produs – ciocolata, de exemplu).

Iată 3 categorii de alimente şi băuturi la care ar trebui să renunţi dacă vrei să scapi de dependenţa de zahăr:

  • Sucuri îndulcite carbogazoase şi cafea – se pare că majoritatea zahărului pe care îl ingerăm provine din băuturi, nu din alimente. Inclusiv sucurile dietetice trebuie eliminate, deoarece conţin diverşi îndulcitori, precum siropul de porumb sau fructoza, care sunt chiar mai răi decât zahărul. În schimb, consumă apă din belşug. De asemenea, mare atenţie la cafelele de la vendomat sau la cele din cafenele – multe sunt îndulcite cu cantităţi mari de zahăr sau alţi îndulcitori.
     
  • Bomboane, produse de patiserie, deserturi congelate şi fast-food
     
  • Sucuri naturale de fructe – au vitamine şi antioxidanţi, dar şi mult zahăr natural (fructoză), care tot se depune şi creează dependenţă.

Să învingi dependenţa de zahăr poate lua câteva săptămâni, poate chiar luni sau ani, dar nu este imposibil. Vei observa că, pe măsură ce mănânci mai puţin zahăr, organismul tău (mai ales creierul) se va obişnui cu acest „tratament”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”