5 boli care produc balonare

Balonarea nu este doar un simptom neplăcut apărut din cauza alimentelor nepotrivite sau a consumului exagerat de mâncare, ci şi o consecinţă a anumitor afecţiuni de care ai putea suferi fără să ştii.
  • Publicat:
5 boli care produc balonare

Balonarea nu este doar un simptom neplăcut apărut din cauza alimentelor nepotrivite sau a consumului exagerat de mâncare, ci şi o consecinţă a anumitor afecţiuni de care ai putea suferi fără să ştii.

Dacă te simţi adesea balonată, mergi la medic pentru a stabili cauza. Iată care sunt bolile ce ar putea să se manifeste prin balonare!

Sindromul de colon iritabil

Simptome: balonare, constipaţie, diare, crampe abdominale.

Ce este: o afecţiune care reuneşte mai multe probleme digestive şi care este diagnosticată la aproximativ unul din trei pacienţi care se prezintă la gastroenterolog.

Află mai multe despre sindromul de intestin iritabil!

Anumite alimente pot declanşa aceste simptome, dar şi stresul ori anxietatea sunt factori de risc. Pentru a tine sub control boala, este indicat să consumi cât mai des probiotice şi să iei suplimente recomandate de medic.

Intoleranţa la gluten

Simptome: balonare, diaree cu miros puternic, crampe stomacale, oboseală, constipaţie şi dificultăţi de concentrare.

Intoleranţa la gluten este numită şi boala celiacă. Specialiştii consideră că mai bine de 1% din populaţie suferă de boala celiacă, dar numai 75% dintre pacienţi sunt diagnosticaţi corect.

Află aici mai multe despre intoleranţa la gluten!

Pentru a tine sub control simptomele neplăcute, este indicat să eviţi alimentele care conţin gluten.

Sensibilitate la gluten non-celiacă

Simptome: aceleaşi ca la intoleranţa la gluten, la care se adaugă durerile articulare, crampele musculare, amorţeala picioarelor, pierderea în greutate şi oboseala cronică.

Este foarte important să te prezinţi la medic dacă ai astfel de simptome.Doar în urma unui diagnostic corect vei şti ce trebuie să eviţi pentru a te simţi mai bine.

Sensibilitatea la gluten non-celiacă este o formă de intoleranţă la gluten, care nu îndeplineşte criteriile de diagnostic pentru boala celiacă sau alte afecţiuni înrudite, cum ar fi alergia la grâu, şi nu cauzează inflamaţia sau deteriorarea intestinului subţire.

Sensibilitate la carbohidraţi FODMAP (fructoză, lactoză, fructani, galactani, polioli)

Simptome: balonare, abdomen umflat şi diaree.

Alimente care ar putea cauza aceste simptome:ceapa, usturoiul, sfecla roşie, fasole, linte, soia, varza, merele, perele, mango, lapte şi alte produse lactate, alimente cu îndulcitori etc. Acestea sunt greu de absorbit în intestine, aşa că ajung în colon fermentate, iritând intestinul gros şi cauzând simptomele menţionate mai sus.

Malabsorbţia sărurilor biliare

Simptome: scaune apoase frecvente (uneori, şi de 10 ori pe zi), nevoia urgentă de a merge la toaletă, incontinenţa fecală, balonare şi durere abdominală.

Aproape o treime dintre persoanele diagnosticate cu sindromul intestinului iritabil ar putea suferi, de fapt, de malabsorbţia sărurilor biliare, ale cărei simptome sunt cauzate de producţia în exces a acizilor biliari din ficat, care ajung în colon, descompunând materiile fecale până devin apoase.

Din păcate, pentru că simptomele acestei afecţiuni sunt similar cu ale sindromului de intestin iritabil, boala este adesea greşit sau târziu diagnosticată. Pacienţilor li se recomandă adesea să consume mai multe alimente bogate în fibre, dar asta nu face decât să înrăutăţească simptomele.

Dacă te confrunţi cu simptomele menţionate mai sus, nu ezita să faci o vizită medicului gastroenterolog.

Sfaturi pentru a scăpa de balonare

Dacă balonarea nu este cauzată de una dintre afecţiunile de mai sus, încearcă să ţii cont de următoarele sfaturi:

– Consumă mai multe probiotice (vezi aici 5 alimente care conţin probiotice);
– Limitează-te la 3 porţii de fructe pe zi (conţinutul ridicat de fibre ar putea irita mucoasa intestinală);
– Consumă terci de ovăz dacă, pe lângă balonare, te confrunţi şi cu flatulenţă;
– Mănâncă încet, nu te grăbi, nu sări peste micul dejun şi evită să te supraalimentezi seara;
– Evită alimentele dietetice, fără zahăr, cum sunt sucurile carbogazoase, guma de mestecat, iaurturile sau dulciurile care conţin îndulcitori precum sorbitol. Acestea pot cauza diaree şi accentueză senzaţia de balonare.
– Limitează consumul de alcool, pentru că irită mucoasa stomacului şi duce la apariţia durerilor abdominale, a diareei şi a senzaţiei de vomă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”