Faţete de porţelan: ghid de îngrijire pentru un zâmbet perfect

Faţetele de porţelan ajută multe persoane să obţină acel zâmbet perfect pe care l-au visat şi să se bucure de el cât mai mult timp, în cazul în care sunt bine întreţinute. Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, oferă câteva sfaturi privind îngrijirea corespunzătoare a faţetelor.
  • Publicat:
Faţete de porţelan: ghid de îngrijire pentru un zâmbet perfect

Tocmai am ieşit pe uşa cabinetului stomatologic cu un zâmbet nou, însă ce este de făcut pentru a ne bucura cât mai mult timp de beneficiile faţetelor dentare şi pentru a le păstra în stare cât mai bună? Nimic nu este la fel de rezistent ca dintele natural, aşadar orice înlocuitor necesită o atenţie deosebită, cu atât mai mult faţetele dentare, care sunt pelicule dure, subţiri, lipite pe suprafaţa dintelui.

Faţetele de porţelan ajută multe persoane să obţină acel zâmbet perfect pe care l-au visat şi să se bucure de el timp de până la 10-15 ani, în cazul în care sunt bine întreţinute.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, oferă câteva sfaturi privind îngrijirea corespunzătoare a faţetelor, pentru a ne bucura de un zâmbet perfect şi sănătos cât mai multă vreme.

După aplicarea faţetelor

Imediat după aplicarea faţetelor, dacă s-a făcut anestezie, timp de câteva ore există riscul să ne muşcăm buza, deoarece aceasta este amorţită şi nu mai avem control asupra sensibilităţii şi preciziei mişcărilor. 

„După trecerea efectului anesteziei, este posibil să existe puţină sensibilitate a întregului dinte sau acolo unde faţeta vine în contact cu gingia, însă aceasta nu ar trebui să dureze mai mult de câteva zile. Dacă persistă, este recomandat să ne adresăm medicului, pentru identificarea şi rezolvarea cauzei acesteia. De asemenea, după trecerea efectului anesteziei, este posibil ca faţeta să pară înaltă sau aspră. Dacă aceste senzaţii durează câteva zile, medicul poate adapta faţeta, astfel încât să fie simţită cât mai natural”, explică specialistul.

Dieta corespunzătoare

Mestecarea alimentelor dure poate provoca crăparea faţetelor, deoarece porţelanul din care sunt făcute nu este la fel de puternic precum dinţii naturali.

Prin urmare, pentru a evita uzura lor şi a menţine un zâmbet perfect cât mai mult timp, este recomandat să acordăm o atenţie sporită alimentelor pe care le includem în dietă.

„În acest sens, este recomandat să nu muşcăm direct din fructe tari, pâine prăjită, bucăţi tari de ciocolată etc.p Pentru a ne bucura totuşi de aceste alimente, o alternativă este să le tăiem în bucăţi, pentru a le mesteca direct pe molari (măsele). De asemenea, este de evitat ronţăirea de gheaţă, oase şi seminţe tari de orice fel”, atenţionează medicul ortodont.

Porţelanul folosit pentru a crea faţetele este rezistent la colorare, însă adezivul care lipeşte faţetele dinţilor se poate păta şi există riscul ca zona din marginea faţetei să îşi schimbe culoarea.

„Pentru a preveni astfel de neplăceri, sunt de evitat fumatul, alimentele şi băuturile care pătează (cafea, ceai negru, vin, fructe de pădure etc.). Acestea pot colora totodată şi dinţii vecini celor cu faţete, făcând vizibilă diferenţa de nuanţă dintre ei”, explică doctor Mihaela Dan.

Stilul de viaţă

Pentru a păstra faţetele dentare într-o stare bună cât mai mult timp, este recomandat să le protejăm de posibilele mişcări involuntare de scrâşnire sau încleştare a dinţilor noaptea sau în perioadele stresante. 

„Persoanele care suferă de bruxism trebuie să înştiinţeze medicul specialist cu privire la acest lucru, urmând să fie realizată o gutieră de protecţie personalizată pentru a minimiza eventuala presiune exercitată asupra dinţilor în timpul somnului. De asemenea, este de evitat roaderea unghiilor sau a pixului în perioadele de concentrare maximă, precum şi sporturile de contact şi orice fel de activităţi care ar putea să rănească dinţii”, recomandă specialistul ortodont.

Igiena orală

Periajul regulat şi folosirea aţei dentare şi a apei de gură sunt obiceiuri care ne ajută să prevenim problemele dentare chiar şi după aplicarea faţetelor, deoarece dinţii acoperiţi de faţete sunt la fel de predispuşi la carie precum dintele obişnuit.

Nu în ultimul rând, sunt recomandate vizitele regulate la cabinetul stomatologic, pentru a verifica dacă totul este în ordine: orice lucrare dentară necesită control periodic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”