Ce rişti dacă ţi-au apărut aluniţe după 30 de ani!

Expunerea la ultraviolete este considerată, în prezent, principala cauză de evoluţie de la o leziune precanceroasă la una canceroasă. Desigur, intervin şi alţi factori ca de exemplu culoarea pielii, genetica.
  • Publicat:
Ce rişti dacă ţi-au apărut aluniţe după 30 de ani!

Mulţi români preferă să meargă în concediu în septembrie, iar în topul destinaţiilor favorite rămân plajele din Bulgaria, Grecia sau Turcia. Chiar dacă soarele e mai blând, ultravioletele nu iartă pielea şi aluniţele.

“Expunerea la ultraviolete este considerată, în prezent, principala cauză de evoluţie de la o leziune precanceroasă la una canceroasă. Desigur, intervin şi alţi factori ca de exemplu culoarea pielii, genetica. Aluniţele stabile, asemănătoare unele cu altele, uniform colorate, apărute treptat în perioada copilăriei şi adolescenţei sunt, de obicei, benigne. O aluniţă care apare după vârsta de 30 de ani este deja suspectă”, avertizează medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Însă tot specialistul spune că nu orice leziune de pe piele este periculoasă. Chiar şi aşa, persoanele care adoră plaja trebuie să-şi citească periodic pielea şi să semnaleze dermatologului orice problemă.

“După un sezon estival, se poate observa modificarea aspectului unei aluniţe (creşterea în suprafaţă sau în volum, schimbarea culorii) sau o ulceraţie persistentă la nivelul buzei inferioare (semn de alarmă pentru carcinomul spinocelular). Sau apar pete rozii aspre acoperite cu cojiţe aderente care se refac mai ales pe scalp, marginea urechilor. Acestea sunt semnele de alarmă”, afirmă dermatologul Mihaela Leventer, care diagnostichează frecvent cancere de piele apărute după expuneri repetate la soare.

În România, carcinomul nu este atât de cunoscut precum melanomul. Însă spre deosebire de acesta, carcinomul are şanse mai mari de vindecare dacă este depistat şi tratat la timp.


“Terapia corectă a carcinomului cutanat este chirurgicală. Pentru tumorile corporale, excizia cu o margine de siguranţă de 5 mm este o soluţie la îndemână în orice serviciu de specialitate. Pentru tumorile care se dezvoltă la nivelul feţei, scalpului, unde nu se poate tăia dupa indicaţii statistice se recomandă microchirurgia Mohs cea care permite verificarea integrală a tumorii în timpul operaţiei. În felul acesta se economiseşte pielea sănătoasă, se îndepărtează integral tumora şi se poate garanta vindecarea fără recidivă. În situaţia tumorilor avansate care nu pot fi eradicate chirurgical sunt şi alte tratamente ca radioterapia, chimioterapia. Tratamentul este efectuat în anestezie locală, nu necesită internare, deci este uşor de efectuat şi de suportat”, recomandă expertul în chirurgie Mohs, Mihaela Leventer.

Tratamentul corect al carcinomului nu trebuie amânat pentru că boala poate mutila atunci când apare la nivelul feţei. De altfel, orice persoană trecută de 30 de ani ar trebui să meargă anual la dermatolog. Doar aşa pot fi evitate situaţiile grave.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”