Ce trebuie să ştii despre rănile de pe colul uterin

Sunt foarte multe femei care experimentează această patologie. Dr. Andreas Vythoulkas ne spune care sunt simptomele şi ce este de făcut în cazul rănilor de pe colul uterin.
  • Publicat:
Ce trebuie să ştii despre rănile de pe colul uterin

Sunt foarte multe femei care, de-a lungul vieţii active sexual experimentează această patologie. Dr. Andreas Vythoulkas ne spune care sunt simptomele şi ce este de făcut în cazul rănilor de pe colul uterin.

Cauzele apariţiei rănilor pe colul uterin

În primul rând, rănile pe col apar din pricina unor infecţii genitale netratate la timp sau corespunzător. Mai este posibil să apară din pricina unor manevre invazive asupra colului uterin, aşa cum este cazul chiuretajelor repetate, de exemplu.

Un sterilet necorespunzător montat poate provoca rana pe colul uterin.

Simptome şi diagnostic în cazul rănilor de pe colul uterin

De cele mai multe ori, rănile de pe colul uterin nu prezintă nici un fel de simptome. Mai ales dacă este vorba despre cele apărute de puţină vreme.

Cele care deja s-au cronicizat pot avea ca simptome usturimi în timpul actului sexual, sângerări, dureri lombare şi menstruaţii abundente. De aceea, este important ca orice femeie să efectueze controlul medical anual la medicul ginecolog, chiar dacă nu prezintă nici un fel de simptom îngrijorător.

Cervicita cronică este mai greu de tratat şi poate duce în timp la complicaţii, cum ar fi transformarea leziunilor benigne în unele maligne şi apariţia, în felul acesta, a cancerului de col uterin.

Rănile pe col sau cervicitele sunt diagnosticate în timpul controlului ginecologic. Cel mai bine sunt observabile cu ajutorul colposcopiei, iar atunci când există vreo suspiciune, în timpul colposcopiei se poate efectua şi biopsia de pe ţesutul care prezintă suspiciune.

Colposcopia este o procedură minim invazivă, prin care se introduce în vagin o lampă specială ce are menirea de a mări de câteva ori zona afectată de rana pe col, pentru o mai bună vizualizare.
Nu este o operaţiune dureroasă şi nu prezintă nici un fel de efecte adverse, se efectuează fără anestezie şi nu necesită pregătire prealabilă.

De asemenea, în diagnosticul rănii de col, de utilitate este şi testul Babeş Papanicolau, pentru analizarea posibilelor modificări celulare. Este bine de ştiut că, din pricina modificării secreţiilor vaginale, o rană pe col poate să ducă la infertilitate, până la rezolvarea problemei.

Tratamentul rănilor de pe colul uterin

Dacă rana este depistată la timp, se încearcă tratarea ei local, cu ovule interne specifice. Este necesară o reevaluare după terminarea tratamentului, pentru a vedea dacă rana s-a remis complet sau nu. În cazul în care acest lucru nu s-a întâmplat, atunci este nevoie de tratament chirurgical, pentru îndepărtarea ţesutului afectat prin intermediul operaţiei.

Dacă la efectuarea testului Babes Papanicolau sunt evidenţiate celule pre-maligne, atunci este indicată direct rezecţia pentru tratamentului rănii.

Un alt lucru care trebuie ştiut este faptul că tratarea unei răni pe col nu previne apariţia alteia. De aceea, aşa cum spuneam mai sus, examenul ginecologic anual este important, împreună cu un comportament corect igienic-sanitar si sexual.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”