Top 6 greşeli de igienă intimă în timpul verii

Vremea caldă şi umedă din timpul lunilor de vară creşte riscul apariţiei infecţiilor vaginale, însă o igienă intimă corespunzătoare ajuta la prevenirea unor astfel de situaţii.
  • Publicat:
Top 6 greşeli de igienă intimă în timpul verii

Vremea caldă şi umedă din timpul lunilor de vară creşte riscul apariţiei infecţiilor vaginale, însă o igienă intimă corespunzătoare ajuta la prevenirea unor astfel de situaţii.

Candidozele genitale sau infecţiile vaginale se produc în momentul în care este o cantitate crescută de bacterii în interiorul vaginului.

Bacteriile se dezvoltă mai ales într-un mediu închis şi umed, unde se creează spaţiul propice pentru infecţii, de aceea Silviu Iştoc, medic specialis obstetrica-ginecologie ne spune care sunt principalele greşelile pe care să le evităm în timpul verii.

Statul în şezut mai mult timp
Pa lângă faptul că ne provoacă dureri de spate, statul în şezut poate creşte riscul apariţiei infecţiilor vaginale. Stând jos, temperatura creşte, astfel ca umiditatea din zona genitală nu va mai fi ventilata. „Căldura, frecarea şi umiditatea pot cauza iritaţii la nivelul vaginului. Cele mai întâlnite afecţiuni ale femeileor în perioada de vară sunt cele ale tractului urinar şi ale suprafeţelor genitale”, a afirmat dr. Silviu Iştoc.

Duşurile vaginale
„Vaginul este creat astfel încât să se poată curăţa singur cu ajutorul secreţiei sale. Astfel, nu este indicat să se folosească şerveţele umede sau alte produse invazive pentru a igieniza suprafeţele acestuia. Se estimează că aproximativ 20-40% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani folosesc prosoape şi produse care, de fapt, irita suprafeţele vaginului şi cresc riscul infecţiilor vaginale.
Cel mai indicat este să se folosească doar apă la o temperatură potrivită şi prosoape din bumbac pentru curăţarea zonei genitale, altfel riscăm să distrugem flora şi să creăm infecţiile genitale”, a declarat dr. ginecolog Silviu Iştoc.

Igiena scăzută din timpul menstruaţiei
Mai ales în perioada de vară, igiena intimă este foarte importantă. „Tampoanele sau absorbantele trebuie să fie schimbate la cel mult patru ore, astfel se menţine zona curata şi aerisita.
Este indicat să se folosească tampoane şi absorbante care nu conţin substanţe chimice sau parfum, deoarece acestea pot irita pielea sensibilă din zona genitală”, a spus dr. Silviu Iştoc.

Purtarea lenjeriei intime din materiale sintetice
Alegerea lenjeriei intime poate afecta sănătatea genitală. Deoarece mătasea şi materialele asemănătoare reţin umiditatea, este indicat să se poarte lenjerie intimă din materiale care permit pielii să respire, de exemplu bumbacul.
„Optând pentru lenjerie intimă din bumbac, nu faceţi decât să contribuiţi la sănătatea genitală, păstrând zona uscată şi curată, lucru ce reduce semnificativ riscul apariţiei infecţiilor genitale”, a afirmat dr. Silviu Iştoc.

Activităţile la piscină
Înotul este un sport sănătos atât pentru minte, cât şi pentru corp, dar care poate afecta sănătatea aparatului genital. Umiditatea crescută, păstrată mult timp la acest nivel, poate irita suprafeţele genitale şi facilitează apariţia infecţiilor. „La mare, la piscină sau oriunde alegeţi să înotaţi, este bine să nu purtaţi ore în şir un costum de baie umed, pentru a evita apariţia afecţiunilor genitale”, a afirmat dr. Silviu Iştoc.

Trebuie ştiut că purtarea costumului de baie mai multe ore facilitează apariţia infecţiilor urinare din cauza umidităţii şi a căldurii care se păstrează mult timp la nivelul genital. Dacă slipul nu se usucă la soare, este indicat să fie schimbat cât mai repede după ieşirea din apă.

De asemenea, este indicat să se spele costumul de baie după fiecare folosire, pentru a îndepărta din ţesătura sau excesul de sare sau alte elemente care pot favoriza apariţia iritaţiilor şi a infecţiilor.

Purtarea hainelor prea strâmte
Blugii şi alte obiecte vestimentare mulate purtate în perioada de vara nu fac decât să crească discomfortul termic la nivelul corpului. „Frecarea, căldura şi umezeala pot cauza de asemenea iritaţii şi infecţii, acestea fiind accentuate de transpiraţia care apare din cauza temepraturilor ridicate.
Dacă vă este imposibil să nu purtaţi astfel de haine, măcar încercaţi să nu le purtaţi în fiecare zi. Optaţi pentru o vestimentaţie din materiale naturale, destul de lejeră pentru a nu favoriza transpiraţia şi pentru a permite pielii să respire”, a afirmat dr. ginecolog Silviu Iştoc.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”