6 paşi pentru eliminarea viciilor

Îţi plac dulciurile? Fumezi sau te dai în vânt după o tărie? Ce faci când realizezi, însă, că anumite slăbiciuni se transformă în vicii? În continuare vei găsi 7 paşi pe care îi poţi urma pentru a transforma obiceiurile negative în obiceiuri pozitive şi pentru a-ţi restructura viaţa!
  • Publicat:
6 paşi pentru eliminarea viciilor

Îţi plac dulciurile? Fumezi sau te dai în vânt după o tărie? Ce faci când realizezi, însă, că anumite slăbiciuni se transformă în vicii? În continuare vei găsi 7 paşi pe care îi poţi urma pentru a transforma obiceiurile negative în obiceiuri pozitive şi pentru a-ţi restructura viaţa!

1. Pentru fiecare viciu, identifică factorul declanşator!

 Ce situaţii declanşează obiceiul de fumat  (trezirea dimineaţa, cafeaua, consumul de alcool, întâlnirile stresante, condusul, etc)? Este important să se identifice toate acestea, pentru fiecare obicei vicios, în parte.

2. Pentru fiecare factor declanşator, identifică un obicei pozitiv pe care îl poţi realiza în schimb!

Când te vei trezi pentru prima dată dimineaţa, în loc de fumat, ce vei face? Dar atunci când te vei simţi stresat? Anumite obiceiuri pozitive ar putea include: exerciţii, meditaţie, respiraţie profundă, organizare, afirmaţii motivaţionale. Timp de cel puţin o lună, este important ca atenţia să-ţi fie concentrată asupra înlocuirii obiceiurilor dăunătoare, cu cele pozitive!  Cu cât eşti mai conştientă, cu atât se va forma mai uşor noul obicei.

3. Evită anumite situaţii care în mod normal îţi stârnesc viciile, măcar pentru o perioadă de timp!

În cazul în care în mod normal beţi atunci când ieşiţi cu prietenii, luaţi în considerare o altă activitate în locul ieşirii cu aceştia pentru puţin timp. Cu toate acestea, nu evitaţi situaţiile declanşatoare pentru o vreme îndelungată – este important să le puteţi face faţă confruntându-le, nu evitându-le.

4.Trebuie să ai în permanenţă în minte faptul că indiferent cât de puternice sunt dorinţele tale, ele vor dispărea în decursul câtorva minute!

Dependenţele au abilitatea de a oferi iluzia de nevoie permanentă. Cu toate acestea, prin exercitarea regulată a autocontrolului şi conştientizarea faptului că vor dispărea, în timp, nu vor deveni altceva decât simple gânduri trecătoare.

5. Caută ajutor!

Nu toate dependenţele sunt la fel de grave. Substanţele precum drogurile sau alcoolul activează zone ale nivelului cortical care fac aproape imposibilă vindecarea, ca urmare a dependenţei fizice şi stărilor de sevraj. Este importantă conştientizarea problemei şi căutarea ajutorului specializat!

6.Fii tot timpul pozitiv!

 Vor exista momente în care nu toate lucrurile se vor desfăşura conform planului. Cu toate acestea, nu te sancţiona! Pedeapsa, afirmă studiile de specialitate, s-a dovedit a fi una dintre cele mai ineficiente metode în realizarea sarcinilor. Oferă-ţi credit pentru greşelile făcute şi mergi mai departe cu încredere!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”