De ce activităţi are nevoie copilul tău pentru un IQ ridicat

Cum îi poţi creşte unui copil interesul să participe la activităţi şcolare pe timpul verii?
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce activităţi are nevoie copilul tău pentru un IQ ridicat

Vacanţa de vară este momentul mult aşteptat de majoritatea copiilor, simbolizând simbolizând terminarea şcolii cu program rigid, a testelor si a presiunii temelor de a doua zi.

Părintele trebuie să aleagă pe perioada verii un program educational relaxat completat cu activităţi recreative de dans, balet, pictura, yoga, şah şi alte cursuri prin care creierul copilului sa fie stimulat si sa asimileze lucruri noi prin joacă, astfel încât să nu perceapă programul ca o corvoada. 

Venirea verii şi a căldurii în principal, are efect negativ asupra creierului, inducându-l într-o stare de relaxare continuă, fapt deloc oportun pentru cei mici a căror dezvoltare îşi are bazele în primii 7 ani. Se ridică întrebarea: cum îi poţi creşte unui copil interesul să participe la activităţi şcolare pe timpul verii? Răspunsul vi-l dă Lumea Copilăriei, care deschide înscrierile pentru Şcoala de Vară – Laboratorul Micilor Exploratori, singurul centrul educaţional şi de joacă din Mogoşoaia.

Un studiu recent arată că deşi se credea că cei mici cu vârste între 3-4 ani nu stochează informaţii de la o zi la alta, ei bine aceştia pot reproduce evenimente care i-au impresionat chiar din ultimele 3 luni. Impactul este pozitiv asupra creierului, însă au tendinţa să uite repede din cauza lipsei proceselor neuronale. Memoria în schimb devine mai precisă la scolari şi se dezvoltă la parametri optimi în jurul vârstei de 9 ani.

 „Din experienţa cu cei mici am învăţat multe lucruri, printre care cel mai important este că ei nu se opresc din învăţat. Cu cât este mai amuzant, cu atât mai bine vor deprinde învăţătura. De aceea, la centrul nostru ne axăm pe activităţi educative pe care copii să nu le perceapă ca pe o obligaţie, ci să le faca plăcere participarea.
Feedback-ul părinţilor este mai mult decât mulţumitor, pe lângă faptul că se eliberează de grija plasării micuţului în grija unui adult, copilul continuă să înveţe şi pe perioada verii, în loc să petreacă timpul cu tableta în mână sau să se uite la desene animate înconjurat de dulciuri. Trăim în era Millenials, generaţia aceasta se mişcă efectiv cu viteza luminii, sunt creativi şi cu o încredere debordantă. De aceea este important ca întregul program să fie bazat pe învăţarea experimentală, iar noi să ţinem pasul cu ei!”, explică Adina Radu Cosma, Manager Lumea Copilăriei.

Menţinerea creierului activ la copii prin activităţi educative influenţează condiţia memoriei, o funcţie legată de plasticitatea creierului, mai precis de proprietatea acestuia de a-şi modifica  starea internă sub influenţa stimulilor externi. Memoria şi învăţarea se delimitează foarte fin în psihologia copilului, deoarce memorarea permite fixarea, conservarea, recunoaşterea şi reproducerea informaţiilor şi trăirilor, în timp ce învăţarea se rezumă la activităţile cognitive din sfera comportamentală.

Alimentaţia corectă şi echilibrată revigorează memoria, de aceea creierul funcţionează numai printr-un aport echilibrat de substanţe nutritive. Se ia de asemenea în calcul un plan de nutriţie de vară bine pus la punct pentru cei mici, printr-unul din furnizorii de catering ai Casei Regale a României.

Ce include un program de vară creativ în cadrul grădiniţei Lumea Copiilor?

Fiecare săptămână din Şcoala de Vară este diferită ceea ce oferă părinţilor flexibilitatea de a crea programul copilului în funcţie de concedii, tabere şi vacanţe. În plus părinţii nu sunt constrânşi să achiziţioneze un pachet lunar, ci poate opta pentru plata pe săptămână. Vom începe cu o Călătorie în Lumea Alimentelor şi vom continua cu Săptamâna Lifestlyle şi Sănătate; Săptamâna Mini Spa; Săptamâna Cavaleri şi Domniţe.

Nu lipsesc nici jocuri de mişcare şi de improvizaţie, jocuri pentru dezvoltarea memoriei şi a atenţiei, activităţi de relaxare, dans şi alte activităţi fizice şi atelierele de sport ecvestru.

Programul educativ pentru vara anului 2016 se adresează scolarilor şi preşcolarilor cu vârste cu prinse între 3-10 ani. Studiile asupra psihologiei copilului au aratat ca la vârste fragede copiii sunt foarte receptivi si atenţi la detalii, însă precizia scade pe măsura inaintarii în vârstă. De aceea, momentul oportun de a exploata capacitatea lor cognitivă este în acest interval.

Inteligenţa, măsurată în IQ, reprezintă capacitatea de adaptare la situaţii noi apărute prin luarea unor decizii de soluţionare. La copii, IQ-ul se măsoară ca fiind raportul dintre vârsta mentală estimată şi vârsta calendaristică, pe baza sarcinilor pe care copiii sunt pregătiţi să le execute.

Desigur, nu se asteaptă descoperirea de genii după o vară, însă primul pas este decisiv în dezvoltarea inteligenţei copiilor. Dezvoltarea susţinută şi continuă a copiilor poate fi prelungită apoi şi pe parcursul anului, când centrul edcaţional Lumea Copilăriei pregăteşte noi şi noi ateliere. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”