Fructele – bune sau rele pentru dantura ta?

Se ştie că alimentele pe care le consumăm ne influenţează silueta, însă acelaşi lucru este valabil şi în privinţa danturii. Orice nutriţionist sau medic îţi va spune că fructele nu trebuie să lipsească din dieta ta zilnică. Dar sunt ele bune sau rele pentru dantura ta? Ei bine, răspunsul corect ar fi…depinde.
  • Publicat:
Fructele – bune sau rele pentru dantura ta?

Se ştie că alimentele pe care le consumăm ne influenţează silueta, însă acelaşi lucru este valabil şi în privinţa danturii.
Orice nutriţionist sau medic îţi va spune că fructele nu trebuie să lipsească din dieta ta zilnică. Dar oare sunt ele bune sau rele pentru dantura ta?

Ei bine, răspunsul corect ar fi…depinde. Probabil unul dintre motivele pentru care cei mai mulţi oameni preferă fructele şi nu legumele este zahărul. Dar oare zahărul din fructe poate cauza carii?

Există şase modalităţi de a consuma fructe:
1. Fructe proaspete
2. Fructe congelate
3. Fructe din conservă
4. Fructe confiate/uscate
5. Sucuri de fructe
6. Fructe conservate, cum ar fi jeleurile şi gemurile

Fructele proaspete

Ar putea părea ilogic să crezi că alimente care conţin mult zahăr sunt bune pentru dinţii tăi, dar fructele proaspete sunt de fapt bune pentru dinţii tăi şi fac parte dintr-o dietă echilibrată. 
Există studii care arată că fructele sunt un element vital într-o dietă sănătoasă şi că au rol redus când vine vorba de formarea cariilor. Evident, dacă începi să mănânci doar fructe toată ziua, atunci consecinţele nu vor fi pozitive.

S-a demonstrat că doar în cazul în care consumi fructe foarte des (de cel puţin 17 ori pe zi!), acel fruct va începe să cauzeze carii. Mai mult, fructele care conţin vitamina C (considerată “cimentul’ care ţine unite toate celulele) sunt foarte importante pentru sănătatea gingiilor. S-a demonstrat că lipsa vitaminei C duce la distrugerea reţelei de colagen din gingie, iar aceasta va deveni mai sensibilă la bacteriile care cauzează boală parodontală. Fructele proaspete conţin vitamine şi minerale care contribuie la sănătatea danturii tale!

Fructele congelate

Experţii în nutriţie  susţin că fructele congelate furnizează acelaşi tip de nutrienţi şi au beneficii pentru sănătatea ta echivalente cu cele ale fructelor proaspete. Fructele congelate sunt la fel de sănătoase şi pentru dantura. Însă, pentru o alegere corectă atunci când preferi să cumperi de la raionul cu preparate conservate prin congelare, este esenţial să urmareşti ce cantitate de sirop si zahăr au adăugate. De exemplu, sunt multe companii care vând batoane de fructe congelate adaugă zahăr.

Fructele de la conservă

Fructele la conservă pot fi bune pentru tine! Totuşi, este important să fii atentă la câteva elemente. Cele mai multe fructe la conservă de pe piaţă conţin foarte mult sirop de zahăr. Din cauza acestor adaosuri de zaharuri, fructele la conservă pot fi dăunătoare pentru dantura ta. Dacă pe etichetă scrie „sirop slab îndulcit” sau „sirop de glucoză-fructoză”, acestea sunt indicii că produsul conţine un adaos considerabil de zahăr. Este mai puţin întâlnit, dar există şi conserve de fructe pe care scrie “fără zahăr”.

Sucul de fructe

Fructele proaspete sunt recomandate de nutriţionişti ca parte a unei diete sănătoase. Aciditatea sucurilor şi prezenţa zaharurilor pot avea un efect de eroziune asupra danturii. Pentru a minimiza acest efect, este bine să le consumi în timpul meselor. Aciditatea poate fi redusă prin adăugarea laptelui sau a înlocuitorilor de lapte, care sunt mai alcalini – produsele bogate în calciu ajută întotdeauna la menţinerea sănătăţii dentare. Evită să îţi periezi dinţii timp de o oră după consumarea unui suc, pentru a permite smalţului să se întărească din nou.

Asociaţia Americană a Medicilor Stomatologi recomandă limitarea cantităţii de sucuri de fructe la un pahar în cazul copiilor tocmai din cauza efectelor pe care le are asupra smalţului dinţilor.

Fructele uscate

Fructele uscate reprezintă o gustare delicioasă şi sănătoasă. Ar fi o alternativă perfectă la fructele proaspete dacă ar fi bune şi pentru dinţii tăi. Iată câteva dintre motive!

  • Concentraţia de zahăr este foarte ridicată. Prin deshidratare, fructele pierde toată apa, dar cantitatea de zahăr rămâne la fel
  • Fructele uscate sunt foarte lipicioase, ce comportă precum caramelele când este vorba de dinţi. Acestea se lipesc de dinţi, ceea ce le accentuează efectul nociv.
  • Conţin multe zaharuri care afectează smalţul dinţilor, cauzând carii
  • De multe ori fructele uscate au zaharuri adăugate.

Jeleuri şi gemuri de fructe

Acestea nu sunt o alegere bună pentru dinţi din cauza conţinutului ridicat de zaharuri. În plus, gemul are un pH situat între 3,0 şi 4, 0. Specialiştii spun că acizii produşi de bacteriile din placa depusă pe dinţi duc la scăderea pH-ului dintelui şi la demineralizarea smalţului.

O uşoară demineralizare a smalţului dentar poate surveni de fiecare dată când mâncăm sau bem ceva acid.
Deşi sunt apreciate pentru conţinutul lor bogat în vitamine şi minerale şi recomandate adesea de medici, fructele pot contribui şi ele, atunci când sunt consumate în exces, la deteriorarea smalţului dinţilor.

Cele mai dăunătoare din acest punct de vedere sunt lămâile, citrice al căror pH este de doar 1,8 – 2,4. La categoria fructe, acestora le urmează merele, grepfruturile şi portocalele. Cu o valoarea a pH-ului mai echilibrată, care depăşeşte 4, tinzând să se apropie astfel de pH-ul normal, se află ananasul, strugurii şi prunele. Indicele lor ajunge până la 4,6.

Astfel, fructele proaspete sunt vitale pentru o dietă sănătoasă şi nu dăunează sănătăţii dinţilor dacă le mănânci în cantităţi limitate. Pe de altă parte, încearcă să limitezi pe cât posibil consumul sucurilor de fructe, a fructelor uscate, a jeleurilor şi gemurilor care conţin mult zahăr.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân