Când ai nevoie de o investigaţie Doppler?

Dureri la nivelul pieptului, picioare umflate, vase de sânge sparte, dureri la nivelul membrelor inferioare, oare de la ce să fie? Cel mai adesea această întrebare apare la semnalul de durere dat de organism la nivelul picioarelor, însă fluxul sanguin generează probleme acolo unde identifică sănătatea precară a vaselor de sânge.
  • Publicat:
Când ai nevoie de o investigaţie Doppler?

Dureri la nivelul pieptului, picioare umflate, vase de sânge sparte, dureri la nivelul membrelor inferioare, oare de la ce să fie? Cel mai adesea această întrebare apare la semnalul de durere dat de organism la nivelul picioarelor, însă fluxul sanguin generează probleme acolo unde identifică sănătatea precară a vaselor de sânge. 

Cum de starea venelor şi arterelor depinde sănătatea multor organe care pot suferi dacă nu sunt irigate corect sau suficient, testul Doppler este o investigaţie absolut necesară pentru menţinerea sănătăţii.  Dr. Ştefan Marinescu, medic cu specializare in medicina interna la Clinica Hexi Med vă spune tot ce trebuie să ştiţi despre aceasta.

Investigaţia Doppler este un tribut adus domeniului medical, o procedură non-invazivă ce permite analiza în profunzime a ţesuturilor, observând fluxul de lichid existent: sânge, urină, secreţii etc. Doppler se recomandă pentru persoanele care au varice, se confruntă cu amorţeala membrelor, simt furnicături, dureri musculare în timpul mersului sau celor care identifică umflarea sau înroşirea membrelor inferioare şi superioare. Dacă există cel puţin doi dintre factorii de risc cardiovascular colesterol crescutdiabethipertensiune arterială sau tabagism – examenul trebuie făcut periodic, pentru a vedea dacă există o micşorare sau o lărgire a vaselor de sânge.

În ce zone se poate face această investigaţie?

  • Inima: Medicul specialist poate expune unui examen sistemul cardiac, unde prin investigaţia Doppler va identifica patologia cardiaca si il va ajuta la ajustarea tratamentului.

  • Varicele, trombozele venoase si chistele articulare pot avea ca punct de plecare investigaţia cu metoda Doppler, astfel încât medicul va analiza viteza de circulaţie a sângelui la nivelul membrelor inferioare. O proastă circulaţie a sângelui dăunează întregului corp, din picioare până în cap, deoarece circulaţia oxigenului prin sânge către creier este îngreunată.
  • La nivelul abdomenului, pentru detectarea unui anevrism (o dilatare a aortei) sau o îngustare a acesteia.
  • La nivelul membrelor superioare, pentru a descoperi dacă suferi de flebită.
  •   În zona gâtului, pentru a vizualiza micşorarea arterelor cauzată de plăci de aterom (grăsime), care pot genera accidente vasculare cerebrale şi care relevă starea arterelor din tot corpul.

Investigaţia Doppler măsoară prin tehnica ultrasunetelor viteza circulaţiei fluidelor corporale. Este o metodă non-invazivă, nu doare, durează aproximativ 30 minute (dar poate dura şi mai mult în funcţie de patologie), iar pacientul poate pleca pe picioare acasă, pentru că nu necesită anestezie. În plus, nu emană radiaţii, iar procedura este cât se poate de simpla: cu ajutorul unei sonde aşezate pe piele, se execută mişcări pentru analiza vitezei fluidelor, grosimea placilor de ATEROM, structura lor (relevantă pentru riscul de embolie şi AVC) al cărui raport îl putem observa pe un monitor,” explică dr. Ştefan Marinescu.

Ce presupune această investigaţie?

Sonda este conectată cu un fir la aparatul care procesează ultrasunetele primite şi le raportează pe un ecran sub formă de vibraţii. Pulsaţiile emise de piele sunt preluate şi analizate în profunzimea ţesutului din care fac parte, întorcându-se ca nişte ecouri. Sonda este plimbată pe suprafaţa de interes pentru a se obţine imagini cât mai clare şi pentru a evidenţia cât mai precis vasele de sânge.

Cine decide când e nevoie de o astfel de investigaţie?

Acest test este prescris în speţă de medici cardiologi, internisti şi neurologi, însă recomandarea poate veni şi din partea medicului oftalmolog, endocrinolog sau reumatolog. Desigur, pacientul poate cere o astfel de investigaţie – nu are contraindicaţii sau efecte secundare. Rezultatul acestei investigaţii poate da verdictul în cazul tratamentului unui pacient, care poate fi medicamentos sau chirurgical.

Un alt aspect important demn de precizat este că dacă ar fi să expunem întreg corpul unui astfel de examen, cel mai probabil ar dura doua zile. De obicei, recomandarea realizării unui astfel de test vine din partea medicului, pe un segment de corp vizat. Însă avantajul primordial al ecografiei Doppler constă în uşurinţa de a determina cauzele afecţiunilor chiar şi în cazul bebeluşilor, doarece testarea nu presupune radierea organismului şi nu conferă nicio stare de disconfort.

Ecografiile Doppler au preţuri cuprinse între 120 – 200 lei în funcţie de zona investigată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”