De ce românii sunt campioni la automedicaţie?

Chiar dacă eliberarea antiobioticelor fără prescripţie de la medic nu este permisă în România. în acelaşi timp, semnalăm alt fenomen paralel îngrijorător: 3 din 4 români se tratează fără a consulta medicul de familie, iar 1 din 7 părinţi îşi tratează singuri copiii.
  • Publicat:
De ce românii sunt campioni la automedicaţie?

Trăim în vremuri tulburi. Spitalele din România se dovedesc a fi din ce în ce mai nesigure (vezi recentele descoperiri despre dezinfectanţii diluaţi cu care sunt aprovizionate un număr impresionant de spitale), iar pe de altă parte cetătenii care nu mai trec pe la medic atunci când se simt rău, ci scurtează drumul mergând direct în farmacie. Aici cer sau nu sfatul farmacistului, însă pleacă cu antibiotice în punguţă. Chiar dacă eliberarea antiobioticelor fără prescripţie de la medic nu este permisă în România. în acelas timp, semnalăm alt fenomen paralel îngrijorător: 3 din 4 români se tratează fără a consulta medicul de familie, iar 1 din 7 părinţi îşi tratează singuri copiii. Totodată, datorită stimulentelor financiare oferite de reprezentanţii de vânzări ai producătorilor de medicamente din ce în ce mai mulţi medici devin agenţi de vânzări, fapt care duce la scăderea calităţii actului medical şi la creşterea consumului de medicamente. Unde ne îndreptăm?

Este greu de răspuns la această întrebare! Cu tot optimismul, sistemul medical din România are multe hibe. Pacienţii încă nu au suficient curaj să se prezinte la medic (în special din cauza  însă unele aspecte le lămure[te un studiu efectuat de Asociaţia Pro Consumatoriîn perioada 15 martie – 15 aprilie 2016, prin care s-a urmărit respectarea legislaţiei specifice din domeniul comercializării medicamentelor. Cercetarea face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare: Fii un Pacient ACTIV!, campanie de informare despre drepturile şi obligaţiile pacienţilor.

În urma acestei cercetări, APC a constatat o practică potenţial periculoasă pentru sănătatea consumatorilor, şi anume vânzarea antibioticelor şi a algocalminului fără reţetă. Această practică încalcă hotărârea Consiliului Ştiinţific (HCS) al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) nr. 7 din 23 martie 2010 referitoare la modificarea statutului de clasificare pentru eliberarea medicamentelor care conţin metamizol sodic, de la eliberare fără prescripţie medicală, la eliberare cu prescripţie medicală care se reţine în farmacie. Metamizolul sodic este substanţa activă din algocalmin, algozone, algoremin, centralgin şi alte medicamente cu diverse denumiri comerciale.

Astfel, personalul de specialitate din mai multe farmacii, unele independente, altele făcând parte din lanţuri de mare amploare, au eliberat, fără reţetă, între 10 şi 20 de comprimate  de oxacilină, amoxicilină şi algocalmin. Membrii Asociaţiei Pro Consumatori au vizitat în cadrul acţiunii de „mystery shopping” următoarele farmacii: Catena, Sensiblu, Richter, Belladona, Punkt, HelpNet, Polisano, Cleofarm, Lavira Transport, Dona, Extra Farm ACD, Farma Business Class şi General Next Pharm. Următoarele farmacii au eliberat fără reţetă antibiotice si algocalmin, astfel: Catena (10 capsule oxacilină), Polisano (10 capsule oxacilină) Dona (20 comprimate algocalmin), Cleofarm (10 capsule oxacilină), Lavira Transport/Catena (20 comprimate algocalmin si 10 capsule amoxicilină), Sensiblu (10 capsule oxacilină), Extra Farm ACD (20 comprimate algocalmin), Extra Farm (10 capsule amoxicilină), BellaDona (10 capsule amoxicilină) şi Richter (10 capsule amoxicilină si 20 comprimate algocalmin).

În urma acestei cercetări de piaţă, APC solicită respectarea hotărârii Consiliului Ştiinţific al ANM în ceea ce priveşte eliberarea algocalminului doar cu prescripţie medicală. Substanţa activă din algocalmin, metamizolul sodic, poate provoca o boală gravă a sângelui – agranulocitoza, motiv pentru care mai multe state din Uniunea Europeană le-au interzis, iar în altele este posibilă achiziţia numai cu prescripţie medicală.

Nomenclatorul de medicamente elaborat de Agenţia Naţională a Medicamentelor stabileşte modul de eliberare al antibioticelor pe bază de reţetă.

Efecte adverse ale antiobiticelor

Vă întrebaţi poate de ce nu este recomandat să luaţi antiobiotice fără prescripţie medicală?

Amoxicilina poate da următoarele reacţii adverse: agranulocitoză, candidoză, trombocitopenie, anemie hemolitică reversibilă, reacţii alergice severe, ameţeli si convulsii, colită hemoragică, dermatită buloasă si exfoliativă, anafilaxie, erupţii cutanate si boala serului. Învelişul capsulei de amoxicilină conţine următorii aditivi: E171 (dioxid de titan), E104 (galben de chinolină), E129 (Roşu Allura), E218 (p-hidroxibenzoat de metil) si  E216 (p-hidroxibenzoat de n-propil).

Oxacilina poate da următoarele reacţii adverse: nefropatie interstiţială acuta imunoalergică, anemie, leucopenie, trombocitopenie, urticarie, eozinofilie si şoc anafilactic. Învelişul capsulei de oxacilină conţine următorii aditivi: E170( dioxid de titan), E133(albastru strălucitor FCF) si E127(eritrozină).

Rapoarte recente evidenţiază faptul că la nivel european 25.000 de decese sunt cauzate de rezistenţa la antibiotice, iar costurile totale se ridică la 1.5 milioane euro anual, constând în costuri de îngrijire şi pierderi de productivitate (ECDC, 2016).

 

Asociaţia Pro Consumatori – APC – este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi non-profit, înfiinţată la 10 februarie 1990.

 

 

Constatările Asociaţiei Pro Consumatori

Din păcate, cercetarea realizată de Asociaţia Pro Consumatori a scos în evidentă faptul că în marile lanţuri de farmacii primează profitul, adică vânzarea în orice condiţii a unei cantităţi cât mai mari de medicamente, iar aspectele legale şi deontologice sunt încălcate frecvent. Excepţiile ţin mai mult de seriozitatea unor farmacişti, iar acestea nu sunt prioritare în cadrul politicilor de preţ ale marilor lanţuri farmaceutice. Totodată retrimiterea în Parlament a legii privind publicitatea la medicamente arată că decidenţii la nivel de politică naţională de sănătate nu sunt preocupaţi de starea de sănătate a românilor, atâta timp cât Ministerul Sănătăţii nu verifică modul în care sunt respectate actele normative, încurajând astfel automedicaţia.

Asociaţia Pro Consumatori – APC – solicită respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte eliberarea medicamentelor de tip antibiotice doar cu prescripţie medicală.

Ce e de făcut?

Dr. Florin Ioan Bălănică, Consultant Personal de Nutriţie şi Sănătate, Fondator „Şcoala Pentru Sănătate şi Longevitate” explică:„Oamenii se îmbolnăvesc pentru că au o perspectivă eronată asupra vieţii. Trăim la întâmplare, privim sănătatea doar din perspectiva bolii şi aşteptăm parcă să vină cineva să ne dea sau să ne aducă sănătate. De parcă este altcineva responsabil pentru viaţa şi sănătatea noastră, altcineva decât noi. Nu avem educaţia prevenţiei, afirmăm una dar trăim alta şi atunci când în sfârşit ne urnim o facem original, pentru că avem mândrie şi orgoliu. O zi normală din secolul XXI nu mai seamănă deloc cu ceea ce au trăit, pe vremea lor, părinţii sau bunicii noştri. Am pierdut parcă şi bunul simţ al omului simplu şi responsabil, iar legătura cu natura o mai regăsim doar în benzile desenate. Ne mişcăm doar când apare durerea şi atunci în niciun caz nu apelăm la medic, fugim ori la vecina de la 2 şi-i copiem reţeta, ori căutăm pe internet ce au făcut alţii care au aceleaşi ”dureri”. Alegem aproape întotdeauna calea uşoară, adică o bulină de la farmaciile răsărite precum ciupercile după ploaie în calea noastră. Ne opunem oricăror metode care ne scot din confortul obiceiurilor apucate de ani de zile. Şi nu contează că sunt sănătoase sau nu, sunt obiceiurile noastre şi ţinem cu dinţii de ele. Pentru ce sunt medicamentele? De ce medicina modernă se bazează exclusiv pe ele? Ce fac medicamentele? Ne putem vindeca fără ele?Primul răspuns care ne vine în minte poate fi: „medicamentele vindecă boala”, cum nu se poate mai greşit. Nu este nici pe departe ceea ce fac medicamentele? Nu, nu este. Dacă verificăm topul celor mai vândute medicamente în România şi oriunde în lume observăm că niciunul nu tratează vreo boală şi toate se referă la simptome. Credinţa că medicamentele vindecă boala este un mit. Acestea ”tratează” bolile după ce acestea au apărut şi nu împiedică boala. În cel mai bun caz previn anumite riscuri după ce boală a apărut şi a fost diagnosticată, sau reduc intensitatea unor simptome.

Medicamente şi boli

Ne putem vindeca de boli de inimă, hipertensiune, diabet, obezitate, boli respiratorii, şi boli mintale? Acestea sunt bolile de  top cărora li se adresează cele 15 cele mai bine vândute medicamente din România. Cealaltă boală este cancerul, pe locul 2 în topul cauzelor mortalităţii în România şi urcă vertiginos. “Putem vindeca împreună cea mai mare parte dintre bolile care acum se tratează cu primele 15 cele mai vândute medicamente din lume. Şi spun asta cu toata responsabilitatea specialistului şi experienţa care mi-au oferit-o cei peste 45.000 de pacienţi de care m-am ocupat în toată cariera mea medicală.Da, putem. Dar nu cu medicamente, răspicat vă spun, nu cu medicamente. În primul rând, trebuie să ne întoarcem la părintele medicinei, Hipocrate. Hipocrate a spus: > De asemenea, el a spus: > Şi tot el a spus: > Să luăm exemplul bolilor cardiovasculare, prima cauză de mortalitate în România, le putem vindeca? Da, dacă medicul şi pacientul sunt de aceeaşi parte a baricadei, dacă ambii înţeleg asta! Vorbim de puterea echipei în drumul spre succes… Doar atunci când atât medicul cât şi pacientul înţeleg că trebuie să vindece boala în echipă, boala îşi pierde autoritatea şi puterea cu care este investită… şi începe procesul de vindecare!!! E o chestiune de asumare a responsabilităţii ambilor parteneri din echipa medic-pacient… Medicul nu poate face minuni de unul singur, atât timp cât pacientul se situează, ca şi implicare activă, în afara problemei de rezolvat!!! Doctorii ar trebui să aibă grijă de oamenii sănătoşi, aşa nu vor mai exista bolnavi!!! Cu unele excepţii deloc de neglijat, care ţin de o cauzalitate complexă şi profundă, NE NAŞTEM SĂNĂTOŞI! De aceea „responsabilitatea” noastră ar trebui educată aşa încât să preţuim şi să ne dăm peste cap să păstrăm acest „drept fundamental” cu care ne naştem, de a trăi sănătos! Şi noi, MEDICII, trebuie să facem asta! Pentru că avem expertiza ştiinţifică şi morală să conştientizăm şi responsabilizăm, să învăţăm „pacientul sănătos” să ţină cu dinţii de bunul cel mai de preţ pe care îl are… Să înţeleagă că poate câştiga lupta cu boala cu mult înainte ca ea să intre în scenă!!! Stă în puterea noastră să ne păstrăm sănătatea, TRĂIND SĂNĂTOS!!! Să nu aşteptăm să o pierdem, ca apoi să ne dăm cu capul de pereţi să o recâştigăm! Am învăţat multe lucruri în facultatea de medicină, dar aplic în practică ce mă învaţă, în fiecare zi, pacienţii mei! Am învăţat şi învăţ de la pacienţii mei şi nu în ultimul rând din experienţa mea personal”, a mai declarat Dr. Florin Ioan Bălănică.

foto: 123RF

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”