6 alimente care îţi pot salva viaţa

Un regim alimentar echilibrat şi sportul sunt esenţiale pentru o viaţă sănătoasă, dar ştiaţi că anumite alimente pot face mai mult decât să vă ajute să slăbiţi sau să vă îmbunătăţiţi tonusul muscular?
  • Publicat:
6 alimente care îţi pot salva viaţa

Un regim alimentar echilibrat şi sportul sunt esenţiale pentru o viaţă sănătoasă, dar ştiaţi că anumite alimente pot face mai mult decât să vă ajute să slăbiţi sau să vă îmbunătăţiţi tonusul muscular?

Aceste alimente vă pot ajuta să preveniţi nenumărate boli. 

Afinele 

Afinele sunt considerate unul dintre cele mai sănătoase fructe. Sunt bogate în vitamina K, C şi complexul de vitamine B, fiind o sursă importantă de antioxidanţi. Fiecare aliment poate fi caracterizat prin numărul de unităţi ORAC (capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului) care determină puterea sa antioxidantă. Astfel, în 100 gr de afine se găsesc  2234 de unităţi, în timp ce bananele au doar 221.

Afinele s-au dovedit a fi de ajutor bolnavilor de cancer deoarece conţin acid aleagic, care în combinaţie cu antocianina şi alţi antioxidanţi precum vitamina C şi cupru, pot duce la prevenirea sau vindecarea cancerului. Mai mult, afinele întăresc sistemul imunitar şi previn apariţia infecţiilor.

Varza Roşie

Dacă preferaţi salata de varză roşie aveţi noroc pentru că este una dintre cele mai sănătoase legume pe care le puteţi consuma. În afara faptului că nu abundă în carbohidraţi (ideală în diete), varza roşie oferă şi alte beneficii nutriţionale, fiind o sursă bună de vitamina B6, antioxidanţi, fibre şi mangan.

Varza roşie conţine până la de opt ori mai multă vitamina C decât varza albă şi mai mulţi antioxidanţi decât brocolli sau varza creaţă (kale) şi chiar decât afine. Varza roşie este un aliat împotriva mai multor tipuri de cancer şi a nivelului ridicat de colesterol (prin conţinutul său bogat de vitamina C împiedică oxidarea colesterolului pe artere).

Legumele cu frunze verzi

Această informaţie nu ar trebuie să vă suprindă. Când de gândim la alimente sănătoase, legumele cu frunze verzi sunt probabil printre primele care ne vin în minte. Legumele au cele mai multe avantaje nutriţionale per calorie şi o porţie în plus în fiecare zi poate să scadă riscul de atac vascular sau infarct cu până la 20%.

Legumele verzi sunt alcaline şi bogate în fibre, extrem de benefice pentru sănătatea aparatului cardiovascular şi sănătatea sistemului digestiv. Mai mult, ultimele studii demonstrează că există o legătură între consumul de legume cu frunze verzi şi o mai bună memorie la persoanele în vârstă.

Turmeric

Turmericul este unul dintre acele ingrediente miraculoase care poate fi folosit pentru aproape orice. Condimentul conţine curcumină ingredient care s-a dovedit de ajutor în prevenţia cancerului, dar şi a bolilor neurodegenerative şi de plămâni. În plus, o serie de studii au descoperit că uleiurile esentiale din turmeric au proprietăţi anti-atrită. Turmericul poate chiar să grăbească recuperarea după interveţii chirurgicale (are propietăţi antioxidante şi anti-inflmatorii).

Cereale integrale

Cel mai adesea oamenii ştiu că este mai bine să consumi cereale integrale în detrimentul celor rafinate, dar este posibil să nu ştie că persoanele care consumă cereale integrale au o speranţă de viaţă mai mare. Cerealele integrale oferă substanţe nutritive şi fibre necesare pentru o sănătate optimă şi pot reduce riscul apariţiei bolilor de inimă şi a diabetului.

Cerealele integrale conţin fibre, un nutrient important care stă la baza controlului greutăţii. Studiile clinice arată că incidenţa obezităţii în rândul celor care consumă trei sau mai multe porţii de cereale integrale pe zi este mai scăzută.

Ceaiul

Ceaiul alb sau verde este de preferat pentru că protejează împotriva mutaţiilor responsabile de cancer, stimulează sistemul imunitar şi este de ajutor în prevenirea infecţiilor. Catechinele prezente în aceste tipuri de ceai ajută la reducerea colesterolului din sânge şi previn îngroşarea arterelor.

Mai mult, ceaiul poate încetini problemele pielii cauzate de îmbătrânire (riduri şi pigmentare) şi elimina radicalii liberi şi limita efectele stresului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”