Cum se găteşte quinoa? Reţete cu quinoa

Quinoa conţine multe proteine şi poate fi folosită pentru prepararea unor mâncăruri vegetariene şi garnituri sănătoase. Iată cum se prepară quinoa şi câteva reţete cu quinoa.
  • Publicat:
Cum se găteşte quinoa? Reţete cu quinoa

Popularitatea acestei cereale a crescut mult în ultimii ani: a trecut din magazinele cu produse sănătoase pe rafturile supermarket-urilor naţionale. Nivelul ridicat de proteină pe care îl conţine, savoarea delicioasă şi textura delicată au făcut din Quinoa un substitut al orezului.

Ce este Quinoa?

Cultivată în munţii Anzi de peste 5000 de ani, Quinoa a fost numită “mama cerealelor” şi “aurul Incaşilor”. Practic, nu este o cereală ci o sămânţa, dar este folosită la fel ca toate celelalte cereale integrale. În ultimii ani, i-a crescut popularitatea, pe măsură ce oamenii i-au descoperit calităţile. Bogată în proteine, fier, magneziu şi fibre, quinoa este o mâncare foarte sănătoasă şi uşor de gătit. Quinoa se poate folosi ca orice altă cereală, ca pe orez! Este o garnitură foarte bună pentru majoritatea felurilor de mâncare, mai ales dacă se găteşte în supă în loc de apă şi se adaugă o frunză de dafin. Quinoa poate fi folosită de asemenea în salate sau ca mic dejun.

Ce fel de Quinoa trebuie să cumpărăm?

Există 1800 de feluri de quinoa, dar în magazine se găsesc doar trei: albă, roşie şi neagră. Quinoa albă are o savoare mai uşoară, neutră,quinoa roşie şi neagră au caracteristici specifice fiecare în parte, fiind mai distinctive. Sunt foarte bune folosite pentru salate şi alte mâncăruri în care culorile lor ies în evidenţă.

De ce să spălăm Quinoa?

Quinoa are un strat natural, numit saponină, care poate avea gust de săpun. Din fericire, se poate scăpa uşor de acest aspect prin clătirea cu apă. Quinoa cumpărată din magazine este, de cele mai multe ori, deja clătită, dar nu strică să se repete procesul acasă. Unele cărţi de gătit recomandă chiar lăsarea Quinoa la înmuiat.

Câteva aspecte de bază

  • Câte ceşti de quinoa gătită ies dintr-o ceaşcă de quinoa uscată? O ceaşcă de quinoa uscată înseamnă 3 ceşti de quinoa gătită.
  • De cât lichid am nevoie pentru a găti quinoa? Pentru a găti o ceaşcă de quinoa sunt necesare 2 ceşti de lichid.
  • Cât durează quinoa până este gătită? O porţie de quinoa are nevoie de 20 de minute pentru a fi gătită.
  • Cum fac quinoa să nu mai fie aşa amară? Gustul amar poate fi îndepărtat prin clătirea cu apă în prealabil.
  • Cum se îmbunătăţeşte gustul quinoa? Quinoa este foarte bună atunci când este gătită cu legume sau în supă de pui. Se mai pot adaugă un ¼ linguriţă de sare pentru fiecare ceaşcă de quinoa uscată sau alte condimente şi arome (puţin usturoi pisat, rozmarin sau puţin piper negru).

Quinoa este unul dintre cele mai delicioase feluri de mâncare.

Cum se prepară

Ingrediente
1 ceaşcă de quinoa (albă,roşie sau neagră)
Ulei de măsline (opţional)
2 ceşti de apă sau supă
½ linguriţă de sare
Unelte
O strecurătoare fină
O tigaie cu capac
O lingură
 
Instrucţiuni
  1. Se clăteşte quinoa: se măsoară o ceaşcă de quinoa şi se pune într-o strecurătoare fină. Se clăteşte bine timp de 2 minute cu apă rece. Se trec mâinile prin quinoa în timpul clătirii.
  2. Se prăjeşte quinoa în tigaie (opţional): Se încălzeşte o cantitate mică de ulei de măsline în tigaie la o temperature medie spre mare şi adaugă quinoa clătită. Se amestecă totul timp de un minut până când apă se va evapora şi quinoa se va prăji.
  3. Se adaugă lichid şi lasă la fiert: amestecă două pahare de apă sau supă şi sare. Se lasă la fiert.
  4. Se dă focul mai încet şi se lasă la fiert, acoperit, timp de 15 minute: Setează focul la cel mai mic volum. Acoperă şi lasă la fiert timp de 15 minute.
  5. Se lasă la răcit, acoperit, 5 minute. Se opreşte focul şi lasă totul să se răcească timp de încă 5 minute, acoperit.
  6. Se savurează! Se dă capacul la o parte – ar trebui să vezi spirale micuţe (sunt germenii) separandu-se de quinoa. Se amestecă quinoa uşor, după care se poate servi. Dacă în continuare există lichid, se pune din nou la foc mic şi se acoperă. Se lasă la fiert încă 5 minute până când toată apă este absorbită.

Iată  alte reţete cu quinoa:

Burger sănătos din quinoa

Salată de quinoa cu fasole roşie

Salată de vinete cu quinoa şi nuci 

Quinoa: două reţete de post sănătoase

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”