Cicatrici inestetice pe faţă sau pe corp? Iată cum scapi de ele!

Cele mai des întâlnite cicatrici de pe piele sunt cele apărute fie în urma accidentelor, fie a intervenţiilor chirurgicale, fie în urma acneei. Din păcate sunt greu sau uneori imposibil de acoperit.
  • Publicat:
Cicatrici inestetice pe faţă sau pe corp? Iată cum scapi de ele!

Considerate a fi mai deranjante decât un simplu rid, cicatricile sunt supărătoare, mai ales dacă sunt situate pe zonele expuse.
Cele mai des întâlnite „semne” de pe piele sunt cele apărute fie în urma accidentelor, fie a intervenţiilor chirurgicale, fie în urma acneei. Din păcate sunt greu sau uneori imposibil de acoperit.

Dna Dr. Dana Miricioiu, medic specializat în chirurgia estetică, fondatoarea clinicii Class MediSpa, ne spune cum poţi scăpa de cicatricile pielii.

După orice agresiune, pielea încearcă să se repare prin procesul de cicatrizare, încercând să formeze un ţesut nou, care să înlocuiască zona distrusă a pielii. Până la formarea ţesutului nou vor trece însa 6-9 luni, timp în care cicatricea trece prin faze diverse de remaniere.


Dr. Dana Miricioiu

Calitatea noului ţesut format, respectiv a cicatricei, depinde de mai mulţi factori: de tipul traumatismului, zona anatomica afectată sau factori genetici de cicatrizare.

La început cicatricea este roşie, cu un aspect neuniform (cicatricea tânără), urmând ca după 6-9 luni de zile să se albească şi să aibă un aspect uniform (cicatricea matură).

În perioada în care cicatricea este tânără putem dirija cicatrizarea corectă prin plasturi siliconici, unguente, crème, masaje. Dincolo de această perioadă, cicatricea se opreşte din evoluţie şi se impun intervenţiile laser sau chirurgicale pentru remodelarea sau îndepărtarea unui ţesut cicatricial vicios, format în urma cicatrizării patologice.

Cicatrizarea defectuoasă presupune formarea următoarelor tipuri de cicatrici:

  • hipertrofice (mărite în volum)
  • cheloide (dezvoltare aberantă, foarte voluminoase, care depăşeşte zona traumatizată)
  • depresive, atrofice (cicatricile prăbusite, lipsite de volum)
  • retractile (sub forma de bride retractile în zonele de flexie)
  • cu modificări pigmentare (hipercrome)

Îndepărtarea cicatricilor se realizează numai în faza lor de maturitate, după ce s-au încercat toate posibilităţile de remodelare adecvată cicatricilor tinere. În funcţie de caracteristicile ţesutului aberant, se pot aplica:

  • Intervenţii chirurgicale: reexcizii chirurgicale urmate de sutură, excizii seriate, anumite tipuri de lambouri de piele, sau expandere de tegument.
  • Intervenţii laser prin care se îndepărtează seriat straturile de ţesut patologic din cicatrice, alternative cu intervenţii laser de stimulare a regenerării pielii (MicrolaserPeel, ProFractional, SingleSpot).
  • Injectări cu produsi cortizonici care au rolul de reactivare a remodelării, moment în care cicatricea se întoarce în stadiul tânăr, când se aplică metodele de prevenire a cicatrizarii defectuoase.

În fiecare zi mă întâlnesc în cabinet cu pacienţi care au astfel de probleme şi care sunt total indreptăţiţi să îşi dorească să scape de ele (sau măcar să le îmbunătăţească).

Cei mai mulţi dintre ei au tenul afectat de urmele rămase de la o acnee rebelă apărută în adolescenţă, soldată cu răni adânci în piele, care au deformat nu numai exteriorul pielii, ci şi interiorul acesteia, formând cratere care nu vor să se ducă nici cu creme, nici dermabrazii sau peeling-uri chimice.
Aceste lucruri sunt valabile şi în cazul celorlalte cicatrici, postchirurgicale şi posttraumatice care s-au vindecat defectuos.

Peeling-ul chimic şi dermabrazia sunt tratamente ineficiente pentru cicatrici!

 

Toate cicatricile sunt profunde şi înglobează întreaga structură a pielii, inclusiv dermul. De aceea, orice tratament superficial cum ar fi peeling-urile chimice, dermabraziile sau cremele nu au niciun efect. De asemenea, în cazul cicatricilor după acnee, tentativele de injectare de acid hialuronic în găurile din piele eşuează dramatic, pentru că aceste deformări, fiind fibroase şi deformând ţesutul din jur nu pot fi umplute.

În cazul cicatricilor posttraumatice sau postchirurgicale, îndepartarea lor chirurgicală este soldată deseori cu eşec, deoarece, pielea va reacţiona la fel la urma lăsată de lama bisturiului, respectiv, prin formare tot de cicatrici.

Cea mai eficientă metodă de a îmbunătăţi aspectul pielii afectate de cicatrici este de a scoate ţesutul fibros care a invadat în profunzime dermul şi de a stimula formarea de ţesut nou.

Tehnic, acest lucru nu se poate face decât prin intervenţii foarte fine, dar care pătrund în profunzimea pielii, capabile să vaporizeze cicatricea fibroasă şi să stimuleze regenerarea pielii.

Cicatricile pot fi îmbunataţite sau şterse definitiv cu descoperirea minune a medicinei: LASERUL!

Aceast fascicul de lumină intensificată, poate face ca ţesutul cicatriceal, fibros şi anormal din interiorul dermului să poată fi vaporizat şi să se stimuleze în acelaţi timp regenerarea pielii, prin formare de ţesut nou, sănătos.

Elita tratamentelor laser – Laserul ProFractional

Rapid, confortabil, fără durere şi cu o vindecare rapidă, intervenţia laser ProFractional este considerată tratamentul de aur în cadrul procedurilor de îndepărtare a cicatricilor, datorită faptului că el acţionează până la nivelul profund al dermului.

Cum? Făcând microexcizii ale ţesuturilor cicatriceale, generând imediat formarea de colagen şi elastină, deci de piele nouă. Laserul ProFractional realizează mii de canale extrem de fine care pătrund până la nivelul dermului şi îndepartează ţesuturile cicatriceale, stimulând în acelaşi timp producerea de colagen şi elastină. Vindecarea se realizează prin umplerea lor cu ţesut regenerat.
ProFractional tratează cu succes cicatricile după acnee şi pe cele posttraumatice, îmbunătăţind în acelaşi timp textura şi fermitatea pielii.

Care sunt rezultatele finale?
Remodelarea zonelor care conţin cicatrici sau chiar riduri fine se poate observa încă de a doua zi după tratament. Rezultatul se îmbunătăţeşte odată cu trecerea timpului, deoarece laserul produce în piele un fenomen de regenerare din ce în ce mai puternic. Cicatricile vor fi mult mai aplatizate, iar ridurile fine mult mai şterse.

După tratament este important ca ţesuturile tratate să fie acoperite cu o cremă specială, pentru a nu se forma crusta.

Sunt interzise: expunerile la soare, sau la solar şi loţiunile autobronzante.
Sunt recomandate: cremele cu factor de protectie de 30+, iar aplicarea de make-up este permisa dupa 2 zile. Astfel, eventuala roşeaţă rămasă pe piele se poate acoperi foarte uşor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân