Vrei să slăbeşti? Învaţă să alegi dieta corectă!

Formula “a ţine o dietă” este adesea incorect folosită fiindcă presupune perioade în care mâncăm după pofta inimii, alternate cu perioade în care ne limităm la pâine şi apă (sau aproape) pentru a încerca să ne recăpătăm silueta.
  • Publicat:
Vrei să slăbeşti? Învaţă să alegi dieta corectă!

Formula “a ţine o dietă” este adesea incorect folosită fiindcă presupune perioade în care mâncăm după pofta inimii, alternate cu perioade în care ne limităm la pâine şi apă (sau aproape) pentru a încerca să ne recăpătăm silueta.

Fiecare regim pe care îl urmăm nu trebuie să aibă drept obiectiv principal slăbitul cu orice preţ, ci să ajungem la greutatea ideală pentru a ne simţi bine.
 

În general, nu se recomandă diete miraculoase care permit o scădere în greutate de 3-4 kg într-o săptămână, deoarece de cele mai multe ori ele lipsesc organismul de substanţele nutritive fundamentale. După ultimele studii, o dietă corectă şi echilibrată nu ar trebui să reducă greutatea mai mult de 1 kg şi 300 g pe săptămână.

Înainte să începi o dietă, este bine să te adresezi unui specialist, cum ar fi un nutriţionist, care să îţi prescrie un program alimentar personalizat în urma unei analize atente a caracteristicilor tale fizice, a obişnuinţelor alimentare şi a stilului de viaţă.

Această modalitate de studiu individual este importantă pentru a alege regimul corect, care trebuie să fie moderat hipocaloric pentru a te ajuta să slăbeşti treptat, să pierzi progresiv masă grasă şi nu masă musculară şi pentru a obţine un rezultat durabil în timp.

Se recomandă constultarea unui nutriţionist nu doar când depăşeşti greutatea normală, ci şi în caz de:

  • Alergii sau intoleranţe alimentare care necesită crearea unui regim de excludere sau de rotaţie a alimentelor netolerate
  • Copii sau adolescenţi cu carenţe sau excese de nutriţie
  • Femei însărcinate sau care alăptează şi care trebuie să furnizeze propriului copil toate substanţele nutritive necesare, chiar dacă ţin un regim care le permite să piardă excesul de greutate acumulat în timpul sarcinii
  • Carenţe nutriţionale datorate unor tulburări ale comportamentului alimentar care necesită o dietă de reechilibrare nutriţională

Alegerea dietei corecte

Suntem diferiţi unii de alţii şi desfăşurăm activităţi diverse, de aceea fiecare dietă trebuie să stabilească de câte calorii şi de care alimente avem nevoie mai mult. Cura nu trebuie începută ca un remediu de ultimă oră sau ca o acţiune provizorie, ea trebuie să devină modul tău obişnuit de a mânca.

Încălcările de moment sau excepţiile de la regulă care pot tenta pe oricine, dacă sunt programate cum trebuie în cadrul dietei, cu siguranţă nu îţi vor influenţa silueta. Chiar dacă fiecare dietă ţine cont de anumite principii şi se ghidează după anumite raţionamente, cea mai mare parte dintre ele iau în calcul următoarele reguli de viaţă sănătoasă:

Consumul de legume organice

Rotirea alimentelor (se mănâncă acelaşi fel cel mult 1 dată la 4 zile)

Cel puţin 1/3 din alimente se consumă crude

Se mestecă încet şi corect

Nu se utilizează cuptorul cu microunde, acesta distruge substanţele hrănitoare

Se beau cel puţin 2 litri de apă pe zi

Deşi sunt propuse multe regimuri, trebuie amintit faptul că, de regulă, cea mai sănătoasă dietă este cea mai variată, după cum s-a menţionat mai sus.

Dietele în care predomină consumul anumitor alimente pot fi dăunătoare organismului. Iată cum anume:

Diete cu prea multe proteine: organismul are carenţă de carbohidraţi şi grăsimi, deci arde proteine pentru a-şi obţine energia. Se produce astfel o cantitate mare de deşeuri care, eliminându-se prin urină, obosesc rinichii.

Diete cu prea mulţi carbohidraţi: acest tip de dietă poate provoca obezitate şi diabet, iar organismul va prezenta carenţe de proteine.

Diete cu prea multe grăsimi: când consume prea multe grăsimi rişti să provoci anumite tumori şi boli cardiovasculare.

Diete cu prea multe vitamine: cu toate că vitaminele sunt componente esenţiale ale alimentaţiei noastre, nu trebuie să abuzăm. De exemplu, un exces de vitamina A provoacă greaţă, migrene, tulburări de vedere, cădere a părului şi poate afecta ficatul. Un exces de vitamina D provoacă afecţiuni renale şi intestinale.

Diete cu prea multe săruri minerale: ca şi în cazul vitaminelor, consumul excesiv de săruri minerale poate fi dăunător, nu benefic. De exemplu, un exces de seleniu declanşează greaţă, vomă, dureri abdominale, iar un exces de sodiu provoacă hipertensiune. Trebuie amintit şi că excesul unui mineral implică deseori carenţa altui mineral: de exemplu, prea mult zinc duce la scăderea cuprului în organism.

Diete cu prea multe fibre: dacă fibrele sunt consumate în exces, nu se mai asimilează corect vitaminele şi sărurile minerale, iar golirea intestinului este încetinită.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”