Călătorie pe insula fanteziilor. Ce semnificaţie au fanteziile sexuale?

O realitate larg răspândită spune că multe femei au fantezii erotice în care sunt violate şi, ca atare, îşi doresc să fie violate. Această credinţă este alimentată de mărturii prezentând fantezii de supunere sexuală feminine. Este adevărat că multe femei au fantezii în care sunt dominate şi posedate împotriva voinţei lor. Totuşi, fantezia erotica a violului este cu mult diferită de realitatea fizică a violului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Călătorie pe insula fanteziilor. Ce semnificaţie au fanteziile sexuale?

Fantezia este întreţesută în structura intimă a vieţilor noastre. Visăm la celebritatea unei vedete de Hollywood, la bogăţia celor din clasamentul Forbes 500, la puterea prezidenţială, la o frumuseţe de fotomodel, la un trup atletic, la o sănătate de fier şi la regăsirea tinereţii pierdute, însă cele mai frecvente, mai vii şi mai persistente dintre fanteziile noastre au legătură cu sexul.

Fanteziile sexuale sunt evocate în cântecele noastre preferate, se ascund în spatele reclamelor seducătoare din reviste, se furişează în conştiinţa noastră pe durata scenelor romantice din filme şi ne privesc cu îndrăzneală din paginile revistelor pentru adulţi şi ale romanelor erotice.

De ce e bine să avem fantezii sexuale

Fantezia sexuală prelungeşte plăcerea după întâlnirea sexuală, amplifică satisfacţia oferită în timpul unei astfel de întâlniri şi prevesteşte pasiuni viitoare.

Fantezia sexuală ne poate susţine sexualitatea în perioadele de „secetă” ale romantismului şi poate să trezească din nou dorinţa pierdută şi să salveze relaţiile aflate într-un impas erotic.

Atât bărbaţii, cât şi femeile au fantezii sexuale. Cercetările arată că peste 95% dintre bărbaţi şi femei au trăit o fantezie sexuală în cursul vieţii lor. Conform unui studiu, 91% dintre femeile intervievate practicau cu regularitate fanteziile erotice pentru a-şi intensifica starea de excitaţie sexuală.

TOP 5 fantezii sexuale

Atunci când vine vorba de conţinutul fanteziilor, majoritatea bărbaţilor şi a femeilor preferă teme similare. Unul dintre studiile de pionierat în domeniul fanteziilor sexuale a ajuns la concluzia că următoarele 5 fantezii sunt cel mai des întâlnite, atât la bărbaţi, cât şi la femei:

1. Sexul cu o persoană iubită
2. Sexul cu o persoană străină
3. Sexul simultan cu parteneri de sex opus
4. Activităţi sexuale pe care nu le-aţi face niciodată în realitate
5. Să fiţi forţaţi să faceţi sex sau să forţaţi pe cineva să întreţină relaţii sexuale cu voi

S-a observat că actul sexual cu o persoană iubită este cea mai excitantă fantezie, atât pentru bărbaţii, cât şi pentru femeile care au participat la studiu. Dar nu vă faceţi griji dacă fanteziile voastre nu îl implică întotdeauna pe partenerul actual. Alte două studii au concluzionat că două dintre cele mai frecvente fantezii, atât la bărbaţi, cât şi la femei, au fost relaţia cu o altă parteneră sau cu un alt partener şi retrăirea unei experienţe sexuale anterioare.

Semnificaţia fanteziilor sexuale

Cu siguranţă v-aţi întrebat deseori ce semnifică o anumită fantezie erotică. În cartea „Terapie sexuală pentru cuplu” (Editura LITERA) aflăm toate răspunsurile.

  • Sexul într-o locaţie exotică

Indiferent cât de plăcut este dormitorul vostru, vă poate excita ideea de a face sex în locuri inedite, cum ar fi pe o plajă sau pe o pajişte.

  • Sexul cu o fostă iubită sau un fost iubit

Deşi vă puteţi aminti ocazional cum aţi făcut dragoste cu o fostă iubită sau un fost iubit, asta nu înseamnă că doriţi să reluaţi legătura cu el/ea, aşa că nu trebuie să vă faceţi griji.

  • Sexul cu altă persoană pe care o cunoaşteţi

Vă puteţi trezi visând la şeful vostru sau la o colegă de serviciu din biroul alăturat ori chiar la cel mai bun prieten sau la un vecin.

  • Sexul în public

Puteţi avea fantezii despre sexul în public, cum ar fi să o faceţi pe balcon în timp ce sunteţi priviţi de trecători. Femeile sunt ceva mai înclinate decât bărbaţii să savureze un astfel de gând.

  • Sexul cu un străin

Bărbaţii nu sunt singurii care se gândesc cu plăcere la sexul lipsit de obligaţii. Şi femeile îşi imaginează un rendez-vous înfocat cu un străin chipeş, pe care nu îl vor mai revedea niciodată.

  • Sexul lipsit de consimţământ

A forţa sau a fi forţaţi să faceţi sex este o fantezie des întâlnită atât în rândul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Ea visează la o brută sensibilă şi grijulie, care o va considera atât de irezistibilă, încât va fi copleşită de dorinţa imperioasă de a o poseda, făcând uz doar de suficientă forţă cât să-I înfrângă rezistenţa simbolică. La rândul său, el îşi imaginează că este legat de o amazoană puternică şi fermecătoare, care se foloseşte de el fără milă pentru plăcerea ei sexuală.

  • Fantezii bisexuale

Deşi majoritatea femeilor au fantezii bisexuale, şi mulţi bărbaţi visează, de asemenea, la experimentarea relaţiilor cu reprezentanţi ai aceluiaşi sex. Faptul că aveţi astfel de fantezii nu vă transformă într-un homosexual.

  • Sexul cu o celebritate

Bărbaţii găsesc, de obicei, stimuli sexuali din abundenţă la televizor, în vreme ce femeile adoră să răsfoiască reviste mondene, care le oferă suficient material pentru fanteziile erotice.

  • Sexul cu parteneri multipli

Haremul este o fantezie masculină preferată. Femeile visează şi ele să fie satisfăcute simultan de mai mulţi parteneri sexuali.

Violul în fantezia sexuală

O realitate larg răspândită spune că multe femei au fantezii erotice în care sunt violate şi, ca atare, îşi doresc să fie violate. Această credinţă este alimentată de mărturii prezentând fantezii de supunere sexuală feminine. Este adevărat că multe femei au fantezii în care sunt dominate şi posedate împotriva voinţei lor. Totuşi, fantezia erotică a violului este cu mult diferită de realitatea fizică a violului.

Când o femeie îşi închipuie că este violată, ea îşi imaginează un bărbat dezirabil din punct de vedere sexual, motivate de pasiunea stârnită în el de atractivitatea ei sexuală, care foloseşte numai forţa necesară pentru a-i înfrânge rezistenţa şi pentru a-i favoriza plăcerea.
În realitate, violul nu este sexual, ci violent în motivaţia de la baza lui şi în maniera în care este executat.
Diferenţa enormă dintre fantezia violului şi violul efectiv poate fi exprimată într-un singur cuvânt: CONTROL.

Descrierile fanteziilor de viol, pe care femeile le consideră incitante, pun adesea accent pe dorinţa bărbatului faţă de femeie, pe eforturile sale de a-i aprinde pasiunea şi pe rezistenţa simbolică a femeii, care lasă, în cele din urmă, loc participării ei. În cadrul fanteziei violului, femeia simte, în plan subiectiv, că deţine controlul, îngăduindu-i bărbatului să o “violeze” pentru propria ei gratificare erotică.

Diferenţe între fanteziile EI şi ale LUI

Deşi studiile au descoperit că bărbaţii şi femeile dezvoltă fantezii sexuale cu teme similare, stilul acestor fantezii diferă dramatic de la un sex la altul.

Fanteziile femeilor sunt mai emoţionale, contextuale, intime şi romantice. Spre deosebire de bărbaţi, femeile se bazează, în fanteziile lor erotice, mai puţin de stimulii vizuali şi mai mult pe gândire şi emoţii, afecţiune şi angajament.
Bărbaţii, pe de altă parte, îşi imaginează acte sexuale specifice şi vizualizează porţiuni ale corpului. Chiar dacă fanteziile femeilor sunt la fel de vii, ele sunt rareori capabile să descrie în detaliu obiectele fanteziilor lor.

În schimb, femeile par să fie absorbite  în mai mare măsură de reacţiile şi de trăsăturile lor emoţionale decât de însuşirile partenerilor lor imaginari. Fanteziile lor includ adesea descrieri imaginate ale propriei persoane, cum ar fi: “Arăt incredibil de sexi în lenjeria mea neagră preferată şi el nu-şi poate desprinde privirile de pe trupul meu”. Femeile tind, totodată, să descrie sentimente evocate de fanteziile lor: “M-am simţit fericită şi liberă.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân