Dieta Dukan recomandă tărâţe de ovăz pentru slăbire rapidă

Tărâţele de ovăz erau cândva hrană pentru animale, însă în zilele noastre acestea sunt în sfârşit recunoscute ca adevărate ajutoare în cura de slăbire, în special pentru persoanele care au adoptat dieta Dukan.
  • Publicat:
Dieta Dukan recomandă tărâţe de ovăz pentru slăbire rapidă
3. Ovăzul Ovăzul, consumat ca fulgi de ovăz (terci), este o alegere populara de mic dejun. Fulgii de ovaz au un continut scazut de calorii şi sunt o importantă sursă de fibre, în mod special de fibre solubile beta-glucan. De asemenea, acest aliment un scor ridicat în ceea ce priveşte indicele de saţietate, fiind clasat pe locul al treilea.

Tărâţele de ovăz erau în trecut hrană pentru animale, însă în zilele noastre acestea sunt în sfârşit recunoscute ca adevărate ajutoare în cura de slăbire, în special pentru persoanele care ţin dieta Dukan.

Vezi aici care sunt avantajele şi dezavantajele dietei Dukan

De asemenea, dacă te îngrijorează nivelul colesterolului, constipaţia, diabetul sau anumite boli de inimă, ia în considerare să consumi cât mai des tărâţe de ovăz deoarece au numeroase beneficii.

Dar să vedem mai exact de ce sunt tărâţele de ovăz benefice în regimul de slăbire, cum pot fi consumate şi ce efecte benefice pot avea asupra stării noastre de sănătate.

Tărâţe de ovăz – beneficii pentru sănătate şi siluetă

Reduc nivelul de colesterol şi previn afecţiunile cardiovasculare – datorită cantităţii mari de fibre solubile pe care le conţin, tărâţele de ovăz blochează acumularea de lipoproteine cu densitate mică (LDL) în vasele de sânge. Acestea sunt recunoscute de American Heart Association ca fiind cele mai eficiente căi naturale prin care poate fi redusă concentraţia de colesterol din sânge. Cert este că reducerea nivelului de colesterol va ajuta pe viitor la prevenirea acumulării de plăci de amiloid pe arterele de sânge, astfel încât veţi fi feriţi de hipertensiunea arterială, boli de inimă, acccident vascular cerebral sau infarct.

Reglează nivelul de zahăr şi grăsimi din sânge – potrivit unui studiu publicat în jurnalul online American Dietetic Association, tărâţele de ovăz pot echilibra glicemia prin încetinirea asimilării zaharurilor şi a caloriilor din alimentele bogate în carbohidraţi (pâine, cartofi).  Prin această acţiune, tărâţele de ovăz câştigă teren ca aliaţi împotriva apariţiei diabetului, maladia secolului 21.

Previn constipaţia şi te ajută să slăbeşti – şi de această dată, fibrele sunt vedetele.  Într-o cercetare a oamenilor de ştiinţă canadieni, s-a descoperit că adăugarea unor biscuiţi cu tărâţe de ovăz în regimul zilnic poate îmbunătăţi considerabil viaţa persoanelor care suferă de constipaţie. Însă trebuie ţinut cont şi de faptul că, pe lângă o alimentaţie bogată în fibre, se impune o hidratare ca la carte.
Tot fibrele sunt de ajutor şi atunci când avem tendinţa să mâncăm necontrolat.  Odată consumate, acestea intră în tractul digestiv şi absorb apa, formând o substanţă cu textura unui gel, care va da senzaţia de saţietate, prevenind astfel accesele de mâncat haotic, fără justificare.  Prin urmare, tărâţele de ovăz vă vor ajuta să slăbiţi, pe de o parte pentru că vă veţi simţi sătul, iar pe de alta pentru că veţi fi mai puţin frustraţi de ce aveţi voie şi ce nu aveţi voie să mâncaţi în timpul dietei.

Tărâţe de ovăz – beneficii pentru frumuseţe

Tărâţele de ovăz pot fi folosite şi pentru menţinerea frumuseţii. Astfel, pot fi realizate măşti cosmetice exfoliante pe bază de tărâţe de ovăz, avocado şi argilă, care combat coşurile, elimină sebumul dar hidratează în acelaşi timp pielea în profunzime.

Un scrub cu tărâţe de ovăz va funcţiona şi în cazul în care aveţi puncte negre de care vreţi să scăpaţi iar celulita este vizibil atenuată dacă masaţi energic pielea de pe coapse şi fese cu un amestec de mălai, zaţ de cafea, tărâţe de ovăz şi miere.

Diferenţa dintre tărâţele de ovăz şi fulgii de ovăz

În primul rând, fulgii de ovăz sunt obţinuţi din cereala integrală, în timp ce tărâţele de ovăz sunt obţinute din partea exterioară a bobului de ovăz. Apoi, tărâţele de ovăz au cu 50% mai multe fibre decât fulgii de ovăz, dar şi mai multe proteine, fier, calciu, fosfor, magneziu şi zinc, făcându-le mai eficiente în reducerea nivelului de colesterol din organism şi ajutând semnificativ procesul de digestie, împiedicând apariţia unor probleme precum constipaţia. De asemenea, tărâţele de ovăz potolesc foamea mai rapid şi mai eficient decât fulgii de ovăz datorită texturii lor cremoase.

Înainte de a consuma tărâţe de ovăz….

Fiţi atenţi la eticheta ambalajului şi verificaţi ca produsul să nu conţină ingrediente precum zahăr sau alte tărâţe, cum ar fi de exemplu cele de grâu.

Cum se consumă tărâţele de ovăz în dieta Dukan

Pentru fiecare etapă a dietei Dukan, este recomandată o cantitate diferită de tărâţe de ovăz astfel:

  • În faza de atac – o lingură şi jumătate pe zi
  • În faza de croazieră – două linguri pe zi
  • În faza de consolidare – două linguri şi jumătate pe zi
  • În faza de stabilizare –  trei linguri pe zi

Tărâţele de ovăz pot fi adăugate în iaurtul natural servit dimineaţa, în brânza de vaci degresată de la prânz sau ca desert, amestecate cu lapte de soia (porridge).
În plus, tărâţele de ovăz pot constitui ingrediente ideale în blatul de pizza, clătite, biscuiţi sau prăjituri.

Descoperă aici mai multe reţete din dieta Dukan.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”