10 motive pentru care eşti un magnet pentru țânțari

  • Publicat:
  • Actualizat:

Nesuferiții țânțari sunt insecte care ne dau mari bătăi de cap pe timpul verii, nu atât din cauza ciupiturilor, cât mai ales din cauza bâzâitului pe care îl fac şi ne strică somnul.

Din fericire, există soluţii naturale pe care le poţi face chiar la tine acasă pentru a ieşi învingător în lupta cu aceste insecte nesuferite. Şi plantele îţi pot veni în ajutor!

Însă ştiai că există câteva motive pentru care aceşti sugători de sânge trag numai la tine? Iată câteva dintre acestea!

De ce ești un magnet pentru țânțari – motivele pentru care te înţeapă mai mult pe tine decât pe alţii

Culorile închise, preferate de țânțari 

Potrivit specialiștilor de la Universitatea Florida, țânțarii sunt atrași de culorile mai închise, precum negru, albastru, roșu, bleumarin. Dacă te îmbraci cu haine în astfel de culori, devii ținta lor sigură! În schimb, poartă alb, galben, roz, verde deschis, care sunt un bun camuflaj contra acestor insecte.

Sursa foto: Shutterstock

Ai o anumită grupă de sânge

Deşi nu e bătut în cuie, majoritatea studiilor afirmă că persoanelor cu grupa sanguină 0 e mai probabil să le fie tulburată existenţa de prezenţa ţânţarilor. De ce? Încă nu au stabilit cauza.

Există însă şi voci care contrazic această afirmaţie, despre care spun că nu are cum să fie precisă, mai ales în condiţiile studiului pe un eşantion redus numeric.

Sursa foto: Shutterstock

Anumite alimente

Dacă mănânci alimente precum usturoi sau banane, află că respiraţia te poate face o ţintă sigură pentru țânțari şi asta pentru că ei se folosesc de simţul olfactiv pentru a ne găsi. Cu cât mirosim mai puternic, cu atât ţânţarii ne vor găsi mai uşor!

Sursa foto: Shutterstock

Transpiri mult

După o alergare în parc sau după o şedinţă de antrenament la sală, nu fi surprins dacă toţi ţânţarii din jur vor trage la tine ca albina la miere.

Atunci când transpiri, corpul secretă o substanţă chimică numită acid lactic – ingredientul perfect pentru a atrage insectele.

Sursa foto: Shutterstock

Îţi miros picioarele

Studiile arată că persoanele care se confruntă cu mirosul neplăcut al picioarelor sunt mai predispuse la înţepăturile de insecte deoarece bacteriile responsabile de apariţia mirosului se pare că atrag ţânţarii într-un mod inexplicabil.

Sursa foto: Shutterstock

Te dai cu prea mult parfum

Ţânţarii sunt atraşi în mod natural de nectarul florilor, prin urmare mirosurile florale vor fi întotdeauna un punct slab al acestora, cărora nu le pot rezista.

Prin urmare, redu cantitatea de parfum sau evită de tot parfumurile dulci, florale. Cel puţin pe perioada verii…

Sursa foto: Shutterstock

Duci lipsă de vitamina B1

Dacă nu mănânci ouă, orez, sparanghel, ficat, semințe de floarea-soarelui, fructe în coajă lemnoasă și cartofi, alimente bogate în vitamina B1, riști să devii ținta țânțarilor.

Se pare că această vitamină modifică mirosul corporal, în sensul că se elimină prin urină și transpirație și îi ține la distanță pe țânțari.

Sursa foto: Shutterstock

Dă vina pe gene!

Se pare că unii oameni sunt chiar predispuşi genetic să fie înţepaţi de nesuferitele zburătoare.

Potrivit unei cercetări publicate în Jurnalul Infections, Genetics and Evolution, persoanele care sunt purtătoare de gena HLA (Human Leukocye Antigen) au un miros corporal diferit, uneori chiar respingător pentru oameni, dar „delicios” pentru insecte.

Sursa foto: Shutterstock

La bere trag şi ţânţarii, nu doar bărbaţii!

O singură halbă de bere e suficientă pentru a stârni interesul curioşilor țânțari.

Cauzele? Necunoscute! Urmarea? Bâzâială şi ciupituri!

Sursa foto: Shutterstock

Eşti gravidă

Da, viitoare mămici, ţânţarii au pus ochii pe voi! Iar motivele se pare că sunt transpiraţia abundentă şi respiraţia îngreunată.

Sursa foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”