Ciroza hepatica: cauze, simptome, tratament

Ciroza hepatica: cauze, simptome, tratament

Ciroza hepatica reprezinta o afectiune cronica a ficatului caracterizata prin fibroza extensiva si modificarea severa a arhitecturii hepatice, prin formarea nodulilor de regenerare.

Termenul de “ciroza” provine din limba greaca, de la cuvantul “kirrhos” si se refera la culoarea maro-roscat a ficatului afectat pe sectiune. Principalii factori etiologici sunt alcoolul si virusurile hepatitice B si C, acestia actionand sinergic, atunci cand sunt intalniti la acelasi pacient.

Atunci cand nu se elucideaza etiologia dupa investigatii specifice, ciroza este denumita “criptogenetica”, fiind determinata probabil de virusuri hepatitice inca neidentificate, de hepatite autoimune silentioase sau de diverse substante toxice.

 

Simptome de ciroza hepatica

Adesea, pacientii pot avea boala hepatica avansata, fara nici o simptomatologie sau doar descriu o stare de oboseala accentuata. Alteori, se prezinta la medic pentru edeme (acumularea de lichid la nivelul tesutului subcutanat de la membrele inferioare), cresterea de volum a abdomenului prin lichid de ascita sau icter (coloratie galbena a tegumentelor si mucoaselor).

In cazurile avansate, prezentarea este direct cu encefalopatie hepatica – stare de irascibilitate, tremor, somnolenta diurna, bradilalie si bradipsihie sau direct coma sau prin hemoragie digestiva.

Investigatii radioimagistice si de laborator

Pentru sustinerea diagnosticului de ciroza este nevoie de criterii atat biochimice, cat si ecografice si endoscopice. Medicul generalist, internistul sau gastroenterologul vor recomanda o hemoleucograma completa, probe functionale hepatice (transaminaze, teste de colestaza), teste de insuficienta hepatica – albumina serica, coagulograma, electroforeza proteinelor serice, dar si explorari imagistice.

Daca pacientul se prezinta cu ascita in tensiune (lichid in abdomen care determina distensia marcata a acestuia), se va efectua o paracenteza diagnostica si terapeutica – se preleveaza probe din lichidul de ascita pentru numaratoare de leucocite, glucoza si culturi bacteriene (pentru excluderea peritonitei bacteriene spontane, care este o complicatie redutabila a cirozei avansate).

Ecografia abdominala evidentiaza ecostructura hepatica micro si macronodulara, prezenta sau absenta unor formatiuni tumorale hepatice, prezenta ascitei, a splenomegaliei si a altor elemente ale sindromului de hipertensiune portala.

Endoscopia digestiva superioara este indispensabila diagnosticului de certitudine al cirozei, pentru evidentierea varicelor esofagiene, a gastropatiei portal – hipertensive si pentru profilaxia primara sau secundara a hemoragiei variceale.

Diagnosticul cirozei hepatice

Ciroza hepatica trebuie caracterizata din punct de vedere etiologic – trebuie precizata cauza – etanolica, virala B, C sau D, de etiologie mixta sau alte cauze mai rare.

De asemenea, este important de precizat daca este compensat sau decompensata portal sau parenchimatos, dar si stadiul Child-Pugh, conform unei clasificari care aprecieza starea functionala a ficatului si severitatea bolii pe baza mai multor parametri: ascita, encefalopatia, nivelul bilirubinei, al activitatii de protrombina si al albuminei serice.

Tratamentul pentru ciroza hepatica

Recomandarile trebuie sa vizeze atat stilul de viata – alimentatia, si anume aportul de sare si de proteine, aportul lichidian dar si consumul de bauturi alcoolice, care trebuie oprit. Trebuie evitate orice fel de suplimente nutritive, automedicatie sau chiar antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina, ibuprofen, diclofenac etc) luate fara avizul medicului curant, dar si sedativele de orice fel, care pot precipita encefalopatia hepatica.

Atunci cand ciroza hepatica este deja constituita, oprirea aportului de bauturi alcoolice de orice fel este esentiala pentru incetinirea progresiei bolii. Daca etiologia cirozei este exclusiv toxica, intreruperea consumului de alcool duce la ameliorari spectaculoase uneori, asa incat pacienti care se prezinta la medic in stadii avansate ale bolii (Child C) revin dupa 6 luni de abstinenta intr-o stare ameliorata (Child A), care se poate mentine astfel timp indelungat (daca nu se reia consumul).

Medicatia este prescrisa cu viza profilactica – betablocantele neselective pentru profilaxia primara sau secundara a hemoragiei variceale sau antibiotice pentru profilaxia secundara a peritonitei bacteriene spotane, diuretice in doza mica.

Medicatia poate fi prescrisa cu viza terapeutica – antisecretorii, antibiotice perfuzii cu solutii saline sau dextrani si chiar transfuzii sangvine la pacientul cirotic cu hemoragie, sau antibiotice, perfuzii de reechilibrare hidroelectrolitica si lactuloza la cel cu encefalopatie hepatica stadiul III, diuretice, perfuzii cu albumina si paracenteze repetate la pacientul spitalizat cu ascita. Medicul curant poate recomanda si medicamente adjuvante – hepatoprotectoare, vitamine.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Pentru a reduce incidenta acestei afectiuni, trebuie sa ne adresam agentilor etiologici ai hepatitelor, si anume consumul de bauturi alcoolice si hepatitele virale cronice B, C si D.

In Romania, tara cu endemicitate crescuta a hepatitelor, in programul national de vaccinare a fost introdusa din 1995 vaccinarea nou-nascutilor din prima zi de viata impotriva virusului hepatitic B, astfel ca in urmatoarele decenii sa se reduca incidenta cirozei hepatice si a hepatocarcinomului grefat pe ciroza si pe hepatita cronica virala B. Impotriva virusului hepatitic C nu exista vaccin.

Alcoolismul reprezinta cea mai importanta cauza a cirozei in Europa. Studii epidemiologice largi au demonstrat ca exista o toleranta diferita la alcool in functie de sex. Astfel, femeile, avand greutate mai mica si activitatea alcool-dehidrogenazei (enzima gastrica ce metabolizeaza alcoolul) mai redusa, au susceptibilitate mai mare de a dezvolta hepatopatie alcoolica.

S-a constatat ca alcoolemia (nivelul de alcool din sange) este mai ridicata la femei fata de barbatii care au consumat aceeasi cantitate de alcool. De asemenea, progresia catre ciroza este mult accelerata la femei.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Bondoc Alina
Studii: Absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, promoţia 2000.  Concursuri: - Rezidenţiat 2001 – grupa specialităţi medicale – specialitatea gastroenterologie, aleasă prin concurs - Examen de specialitate – octombrie 2006 Cariera: - din ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”