Sunteţi candidatul ideal pentru implant dentar?

Implantul dentar este inovaţia medicală care oferă posibilitatea pacienţilor cu unul sau mai mulţi dinţi lipsă să-şi recapete în proporţie de 95% funcţiile pierdute.
  • Publicat:
Sunteţi candidatul ideal pentru implant dentar?

Implantul dentar este inovaţia medicală care oferă posibilitatea pacienţilor cu unul sau mai mulţi dinţi lipsă să-şi recapete în proporţie de 95% funcţiile pierdute.

Fie că pierderea dinţilor a fost provocată de probleme gingivale, traumatisme la nivelul cativăţii orale, complicaţii apărute din cauza netratării problemelor dentare la timp sau nerespectarea igienei orale corecte, aceasta afectează considerabil calitatea stilului de viaţă.

Un studiu recent realizat de către Asociaţia Medicilor Dentişti din America arată că peste 30% dintre persoanele care se confruntă cu lipsa mai multor dinţi, în special cei frontali, renunţă la posibilitatea de a avea un zâmbet perfect funcţional din cauza timpului, a costurilor şi a efortului pe care le poate implica realizarea mai multor implanturi dentare.

Din fericire, progresele din domeniul stomatologic ne permit să ne redobândim zâmbetul eficient, rapid şi fără durere.

Dr. Alexandru Georgescu, medic stomatolog specializat în implantologie dentară şi doctor în ştiinţe medicale, ne aduce în atenţie cele mai importante aspecte pe care trebuie să le urmărim cu privire la implantul dentar.

Cine poate apela la implantul dentar? Există contraindicaţii?

Implanturile dentare sunt realizate din materiale biocompatibile (titan, zirconiu), ce permit osteointegrarea şi elimină riscul respingerii de către organism.

Excepţiile apar în cazul pacientilor care suferă de afecţiuni cardiace severe, necompensate, afecţiuni reumatice sau diabet zaharat. Pacienţii cu diabet zaharat, atât de tipul I, cât şi de tipul II, pot beneficia de implant dentar în condiţiile în care menţin glicemia în limite optime şi urmează cu rigurozitate indicaţiile medicului endocrinolog. Reuşita intervenţiei în astfel de situaţii depinde de respectarea atentă a recomandarilor post-operatorii.

Care sunt beneficiile unui implant dentar?

Comparativ cu punţile şi protezele, implantul are avantajul major de a înlocui rădăcina dintelui fără şlefuirea dinţilor vecini edentaţiei.
Beneficiile medicale ale implantului dentar sunt multiple: permite protezarea fixă, opreşte atrofierea osoasă, previne retracţia gingiei şi resorbţia osului şi, nu în ultimul rând, are un rol esenţial în îmbunătăţirea aspectului facial. Mai mult, masticaţia incorectă şi defectele de fonaţie sunt înlăturate.

Este dureroasă intervenţia chirurgicală?

Tehnologiile şi metodele de lucru moderne permit realizarea tratamentelor fără durere, una dintre cauzele principale pentru care pacienţii evită vizita la medicul stomatolog. Prin anestezie locală, anestezie generală sau sedare, operaţia de implant dentar nu este dureroasă, iar pacienţii simt într-o foarte mică masură disconfort după intervenţie. Pentru pacienţii sensibili, medicul poate prescrie analgezice care să le îmbunătăţească starea.

Ce riscuri presupune intervenţia?

Majoritatea riscurilor sunt legate de calitatea procedurii şi de nerespectarea indicatiilor post-operatorii. Inserţia greşită a implantului în os, folosirea unor materiale necorespunzatoare, precum şi neglijarea igienei orale şi a vizitelor periodice la medic pot determina eşecul tratamentului. 

Alegerea medicului implantolog este un factor esenţial în reuşita operaţiei de implant dentar. Unii medici, aşa cum este şi cazul echipei din care fac parte, sunt specializaţi atât în ţară, cât şi în străinătate pentru realizarea acestui tip complex de operaţie, unde au dobândit şi cele mai noi tehnici de adiţie de os, sinus lifting sau implanturi ortodontice.

Care sunt etapele de tratament şi cât durează?

Intervenţia se desfaşoară în două etape. Prima etapă, cea chirurgicală, presupune inserarea implantului în os, urmând ca după aproximativ 7 zile să fie îndepărtate firele de sutură. În următoarele 3 – 6 luni are loc osteointegrarea, după care implantul este descoperit şi se aplică bontul de vindecare.
Ultima etapă este cea în care este realizată coroana dentară, ce va fi aşezată pe implant prin intermediul unui bont protetic, înlocuind astfel dintele pierdut.

Unele sisteme moderne, cum ar fi Fast&Fixed, oferă pacienţilor cu mai mulţi dinţi lipsă posibilitatea de a-şi redobândi zâmbetul în numai 24 de ore. Această tehnologie permite crearea şi montarea lucrării fixe totale pe implantul dentar în aceeaşi zi în care este realizată şi procedura de implantare.

Care sunt costurile unui tratament cu implant dentar?

Costurile variază în funcţie de implantul folosit, începând de la 300 de euro si ajungând până la 1400 de euro în clinicile de renume cu servicii de top, medici supraspecializaţi în implantologie şi tehnologie de ultimă oră. 

Preţul este una dintre cauzele pentru care pacienţii evită vizita la medicul stomatolog, însă este important să ştie că pe măsură ce întârzie tratamentul, acesta poate deveni mult mai costisitor din cauza complicaţiilor apărute.
În plus, există clinici care oferă soluţii financiare avantajoase: abonamente stomatologice, plata în rate etc.

Cu cât întârziem vizita la medic, cu atât problemele vor evolua, afectând şi alţi dinţi sau complicând realizarea unei proceduri ulterioare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”