Verdeţurile de sezon, un izvor de sănătate

Dacă în sezonul rece ai consumat o serie de alimente bogate în proteine şi carbohidraţi, acum este momentul să te realimentezi cu substanţele de care ai nevoie pentru a “reînvia” odată cu natura.
  • Publicat:
Verdeţurile de sezon, un izvor de sănătate

Dacă în sezonul rece ai consumat o serie de alimente bogate în proteine şi carbohidraţi, acum este momentul să te realimentezi cu substanţele de care ai nevoie pentru a “reînvia” odată cu natura.

Cum nimic nu este întâmplător, îţi stau la dispoziţie leurda, ştevia, urzicile şi spanacul. Sunt un izvor pentru sănătate! Acestea reechilibrează metabolismul, cresc puterea de apărare a organismului… şi asta nu e tot! Iată cât de multe principii curative au şi cât de hrănitoare sunt!

Pe vremuri, oamenii spuneau, în limbaj popular, că verdeţurile de primăvară “spală” sângele. Şi astăzi, verdeţurile au rămas la fel de apreciate pentru calităţile lor detoxifiante. Oricum am spune, eliminarea toxinelor din corp rămâne o etapă foarte importantă pentru menţinerea vitalităţii şi acţionează ca un elixir al tinereţii.

Unde mai pui că, odată cu trecerea la un nou anotimp, schimburile bruşte de temperatură, vântul puternic şi celelalte intemperii specifice sezonului supun corpul la o serie de schimbări. Aşa apar, după puţin timp, simptomele asteniei: dureri de cap, ameţeală, stări de nervozitate şi anxietate, insomnii, halenă, transpiraţii abundente etc. Nu te impacienta! Un consum abundent de verdeţuri poate rezolva aceste neplăceri.

Cum trebuie să le consumăm?

Alexandra Iliuţă, tehnician nutriţionist (www.desprespa.ro) recomandă verdeţurile cât mai neprocesate termic. “Fă tot posibilul să consumi alimente cât mai naturale, în stare crudă: salate, sucuri verzi, seminţe, germeni, vlăstari pentru a aduce corpului tău un aport optim de vitamine şi minerale.

Asigură-te că ai şi o sursă de proteine vegetale de calitate: lapte de soia sau de migdale, quinoa, grâu spelta, hrişcă, nuci şi migdale” De asemenea, “printre alimentele cu cea mai mare capacitate detoxifiantă recomand: leurda, ridichile, loboda, cresonul, năsturelul, spanacul (care trebuie consumate crude, în salate sau în sucuri), pulberea de orz verde adăugată în diverse sucuri, fructe goji (care, deşi nu sunt fructe autohtone, au un puternic efect de detoxifiere asupra rinichilor, ficatului şi pielii).”

Tot acum, “este bine să elimini din alimentaţia ta, cel puţin pentru o perioadă cafeaua, alcoolul, zahărul, ţigările, prăjelile, grăsimile şi alte alimente din “lista neagră”. În schimb, poţi găsi alternative sănătoase pentru multe din viciile moderne: extract de ştevie sau sirop de arţar, sirop de agave, miere sau melasă în loc de zahăr, cicoare, ganoderma, ceai verde/negru sau suc de guarana energizant în loc de cafea.

Dacă vrei să ai mai multă energie şi vrei să oferi organelor tale o binemeritată pauză, spune adio timp de 2 săptămâni lactatelor şi produselor pe bază de proteină animală”, este de părere Alexandra Iliuţă. Pe lângă calităţile lor detoxifiante, verdeţurile de primăvară au efect mineralizant.

“Acestea sunt o sursă bogată de calciu şi magneziu, două minerale cu rol vital în rezistenţa oaselor şi a dinţilor, previn osteoporoză şi riscul fracturilor, îmbunătăţesc activitatea cardiovasculară şi musculară, ajută la controlul greutăţii corporale prin intervenţia în activitatea metabolică corectă, asigură o bună funcţionare a creierului cu rol împotriva depresiei şi a oboselii”, adaugă doctorul nutriţionist Luminiţa Florea.  Dar, să vedem, pe rând ce alte calităţi terapeutice mai au verdeţurile de primăvară.

Leurda, un panaceu veritabil

Denumită şi usturoiul sălbatic, leurda este indicată în afecţiunile renale, graţie efectelor diuretice şi depurative. Consumată mai mult de două ori pe zi, în salate sau ciorbe, acţionează benefic la nivelul plămânilor în caz de pneumonie, ajutând la regenerarea lor, stimulează digestia, este un remediu uimitor împotriva suferinţelor de natură circulatorie (flebită, tromboflebită, varice şi hemoroizi), combate paraziţii intestinali, acţionează ca un antiinflamator şi reduce durerile reumatice. În plus, înlătură problemele de tranzit intestinal şi ajută la refacerea florei.

Dar asta nu e tot! Leurda este bogată în alicină (se găseşte, de regulă, în usturoi), o substanţă care pune pe fugă răceala şi gripa de sezon.

Ştevia, energizant natural

Dacă eşti în căutarea unui aliment care să-ţi aducă mai multă savoare în mâncare atunci încearcă ştevia. Adăugată la supe, ciorbe, la salate sau piureuri, ştevia dă o tentă acrişoară mâncărurilor şi oferă consistenţă datorită nutrienţilor pe care îi conţine. Substanţele din aceasta (calciu, zinc, mangan, seleniu, magneziu, sodiu, potasiu, vitaminele A şi C fier, uleiuri volatile complexe, fibre ş.a.) funcţionează sinergetic şi au capacitatea de a tempera senzaţia acută de foame, de a accelera arderea depozitelor de ţesut adipos, de a stimula activitatea cerebrală şi de a ajuta la vindecarea rapidă a bolilor de piele.

Ştevia mai are efect antibacterian, antiglicemic, antitumoral şi antihipertensiv.

Urzica şi spanacul previn anemia

Studii recente arată că fierul de origine vegetală este absorbit în organism în egală măsură ca şi cel de origine animală. În acest sens, urzica şi spanacul sunt surse importante de minerale (ambele frunzoase previn anemia feriprivă). Le poţi consuma sub forma de piureuri, în combinaţie cu alte verdeţuri de primăvară (ştevie, untişor, leurdă, lobodă etc.). Preparate cu zeamă de lămâie, urzica şi spanacul îşi potenţează proprietăţile nutriţionale (fierul se fixează mai bine în organism în prezenţa vitaminei C).

Şi încă ceva! Curele de o lună cu urzici şi spanac reglează menstrele neregulate şi abundente, cresc puterea de regenerare a organismului în perioadele de convalescenţă, susţin sportivii în perioadele de efort fizic prelungit (tonifică întreaga musculatură a corpului), şi nu în ultimul rând, echilibrează metabolismul.

Untişorul reduce problemele circulatorii

Ai tot timpul mâinile şi picioarele reci? Ei bine, untişorul te ajută să scapi de acest disconfort. Totodată, untişorul fortifică pereţii capilari şi este un bun adjuvant în tratamentul varicelor. Vitamina C din acesta previne scorbutul, reduce riscul infecţiilor şi ameliorează unele afecţiuni dermatologice (calmează iritaţiile la nivelul epidermei). Mai mult, acidul folic din untişor sprijină regenerarea celulelor creierului.

Prepară-l în salate sau ciorbe gătite la rece şi te vei bucura din plin de beneficiile lui pentru sănătate. Încă un lucru! Alege untişor neînflorit. Motivul? Este mai bogat în nutrienţi decât cel care a ajuns la maturitate (îl identifici mai uşor după tijele groase, consistenţa fibroasă, florile albe sau gălbui).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”