Adevărul despre vergeturi – scapi de ele cu sport și regim? Care sunt, de fapt, cauzele vergeturilor

Pot fi eliminate vergeturile? Reguli de dietă, creme, exerciții, terapii laser
  • Publicat:
Adevărul despre vergeturi - scapi de ele cu sport și regim? Care sunt, de fapt, cauzele vergeturilor
Sursa foto: Shutterstock

Din păcate, niciun tratament nu poate elimina vergeturile în totalitate. Dar există câteva metode, în special cu laser (deloc ieftine), care pot ajuta la diminuarea aspectului acestor striații pe piele. Diminuarea, nu eliminarea lor, atenție!

Sarcina și factorii genetici sunt cauze frecvente ale vergeturilor. Există însă și factori de risc care pot fi controlați, cum ar fi greutatea corporală, dieta și hidratarea.

De ce se formează vergeturile

Dacă eşti gravidă şi te afli în faţa raftului cu produse cosmetice, mai bine ţi-ai pune banii deoparte pentru că acestea nu au niciun efect şi nu pot preveni sau înlătura sub nicio formă vergeturile.

Factorii genetici sunt în proporție majoritară vinovaţi de apariţia vergeturilor. Mai mult, șansele de a avea vergeturi cresc exponenţial dacă şi mama ta a suferit de aceeaşi problemă, arată un studiu care a descoperit inclusiv o genă asociată apariției acestor dungi pe piele.

Cercetătorii au observat că la originea vergeturilor stau de fapt mai multe mutaţii genetice, care cresc cu aproape 40% riscul de a dezvolta vergeturi. Dintre aceste mutaţii, se pare că gena ELN, cea responsabilă şi cu producţia de elastină, ar fi cea mai vinovată de apariţia acestor dungi pe piele, în special pe perioada sarcinii.

Pot fi eliminate vergeturile? Reguli de dietă, creme, exerciții, terapii laser
Sursa foto: Shutterstock

Elastina reprezintă o componentă cu rol deosebit de important în menţinerea elasticităţii fibrelor musculare şi care ajută pielea să aibă un aspect ferm.

Cu toate acestea, bărbaţii par să iasă mai câştigaţi din această bătălie, chiar dacă au sau nu mutaţiile mai sus amintite. În urma cercetării, doar 25% dintre subiecţii de sex masculin au raportat o prezenţă a vergeturilor, în comparaţie cu peste 55% dintre femei.

Pe lângă acest factor major al moştenirii genetice, mai adăugăm şi sarcina, îngrăşatul ori slăbitul într-un timp scurt, alimentația deficitară în vitamine și minerale importante, creșterea bruscă în înălțime la pubertate, practicarea culturismului sau a altor forme de mișcare care presupun creșterea rapidă a masei musculare în anumite zone ale corpului, precum și administrarea de corticosteroizi (cum este cazul pacienților cu sindrom Cushing).

Sursa foto: Shutterstock

Tratament pentru vergeturi roșii cu laser

Atunci când vergeturile sunt încă de culoare roşie, terapia laser poate fi destul de eficientă. Laserul Pulse-dye este cel mai potrivit tratament în cazul acestor vergeturi de culoare roșie. Acesta stimulează producția de colagen şi astfel se dezvoltă elastina, care îmbunătăţeşte aspectul pielii.

Sursa foto: Shutterstock

Terapia cu laser fracţionată pentru vergeturi albe

Cel mai recent tratament pentru aceste tipuri de vergeturi este terapia cu laser fracţionată. În general, rezultatele sunt obţinute rapid, însă există unele riscuri și anumite persoane pot să nu răspundă la terapie. Este posibilă o hiperpigmentare postinflamatorie la persoanele care au ten de culoare mai închisă şi poate dura o perioadă până ca aceasta să dispară. Această tehnologie laser duce la mici leziuni verticale pe pielea pacientului în zonele tratate, care într-un final se vor vindeca.

Tratamentul cu laser pentru vergeturi nu este dureros, dar sunt persoane care pot fi mult mai sensibile la durere, iar acestora li se va părea mai dificil de suportat.

Recuperarea după tratamentul cu laser nu este în general de lungă durată şi presupune roşeaţă în zona tratată pentru câteva zile. Trebuie menționat însă că un astfel de tratament nu este deloc ieftin.

Microdermabraziunea este o altă variantă de atenuare a vergeturilor. Această procedură constă în utilizarea unor cristale care au efect exfoliant, îndepărtând celulele moarte şi stimulând regenerarea pielii şi elasticitatea acesteia. Sunt necesare minimum 5 şedinţe de microdermoabraziune pentru ca efectele să fie (cât de cât) vizibile.

Sursa foto: Shutterstock

Sfaturi pentru atenuarea vergeturilor

  • Menţine o dietă echilibrată

Acest lucru înseamnă consumul adecvat de proteine, fibre, carbohidrați, grăsimi. Consumă cât mai multe legume şi fructe bogate în antioxidanţi (morcovi, varză, roşii, portocale, cireşe, prune, mere). Antioxidanţii sunt substanţe care împiedică procesele ce duc la deteriorarea celulelor, implicit pe cele de la nivelul pielii.

  • Hidratarea

Consumul de apă vă ajută să vă menţineţi pielea hidratată, flexibilă, iar riscul să aveţi parte de vergeturi pronunțate este mai mic.

  • Masajul cu creme pe bază de retinol

Utilizarea de creme cu retinol în anumite părţi ale corpului care sunt predispuse apariţiei vergeturilor este de ajutor în prevenirea acestora, arată un studiu publicat în Jurnalul Advances in Therapy. De asemenea, astfel de creme ajută la atenuarea vergeturilor deja existente, cu condiţia ca acestea să aibă încă o culoare roz sau roşiatică. Atenție – cremele cu retinol sunt interzise în timpul sarcinii!

  • Exerciţii regulate

Acestea sunt foarte importante pentru a păstra o greutate optimă, prevenirea afecțiunilor osoase și menținerea energiei, dar pot avea beneficii și în ceea ce privește aspectul vergeturilor. Trebuie să faci zilnic mișcare, măcar 30 de minute (mers în ritm alert, dans, înot, aerobic, stretching). Exerciţiile (combinate cu o dietă echilibrată) stimulează circulația sângelui și mențin pielea elastică.

Surse:

https://dermnetnz.org/topics/stretch-marks-striae

https://www.aad.org/public/cosmetic/scars-stretch-marks/stretch-marks-why-appear

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”