Cum ne îngrijim dinţii de sărbători

Igiena dentară nu trebuie lăsată mai prejos nici în perioada sărbătorilor, mai ales datorită meselor copioase din această perioadă. Astfel, dinţii trebuie îngrijiţi la fel de atent ca şi în restul anului, deoarece pH-ul la nivelul cavităţii bucale poate creşte şi, alături de placa bacteriană, poate determina apariţia cariilor şi a complicaţiilor acestora
  • Publicat:
Cum ne îngrijim dinţii de sărbători

Igiena dentară nu trebuie lăsată mai prejos nici în perioada sărbătorilor, mai  ales datorită meselor copioase din această perioadă. Astfel, dinţii trebuie îngrijiţi la fel de atent ca şi în restul anului, deoarece pH-ul la nivelul cavităţii bucale poate creşte şi, alături de placa bacteriană, poate determina apariţia  cariilor şi a complicaţiilor acestora.

Unele alimente generează însă un potenţial cariogen mai mare decât celelalte şi, datorită acestui fapt , ele sunt de evitat atât în condiţiile în care igiena nu se poate efectua pe moment, dar şi seara înainte de culcare, deoarece, de-a lungul nopţii, pot dezvolta placă bacteriană şi creşte nivelul acizilor în cavitatea bucală.

Una din cele mai importante manopere, dacă nu cea mai importantă dintre ele în cadrul igienei dentare, este reprezentată de periajul dentar. Însă, pentru ca acesta să fie cât mai eficient, este foarte important să cunoaştem şi să utilizăm corect tehnica de periaj.

Prin periaj se îndepărtează atât resturi alimentare restante cât şi placa bacteriană aderentă de suprafaţa dentară. Acesta trebuie efectual de cel puţin două ori pe zi, dimineaşa şi seara.

Metodele ajutătoare de tipul aţei dentare sau a apei de gură, alături de periajul dentar, ajută la menţinerea igienei şi înlăturarea bacteriilor din cavitatea bucală. Se recomandă folosirea acestora alături de periuţa de dinţi, ori de câte ori este posibil.

Aţa dentară pătrunde foarte bine în spaţiile interdentare şi elimină resturile alimentare restante la acel nivel, unde periuţa normală nu poate pătrunde.

În cazuri mai speciale, se recomandă folosirea unor periuţe mai speciale, denumite interdentare, care curăţă foarte bine aceste spaţii greu accesibile.

De asemenea, în cazul lucrărilor dentare mai complexe, de tipul punţilor dentare, se poate folosi un tip de aţă dentară denumită super-floss, care se introduce pe sub corpul de punte şi elimină resturile alimentare, igienizând foarte bine zona respectivă.

Apa de gură, folosită după periajul dentar, are efect antibacterian foarte bun, la fel pătrunzând în spaţii greu accesibile.

În măsura în care există posibilitatea, mai ales în perioada sărbătorilor, se pot efectua unele controale rapide la medicul dentist, controale care pot remarca eventuale greşeli în menţinerea corectă a igienei dentare sau unele probleme dentare apărute în ultima perioadă.

Ultima săptămână de concurs, participă acum:

1 – cumpără pe loc o periuţă electrică de pe eMAG, primeşti un cod şi introduci codul de concurs aici pentru tragerea la sorţi la 3 excursii îin oraşe europene ale inovaţiei;

2 – dacă nu eşti decis, poţi fi unul dintre cei care încearcă gratuit periuţa electrică Oral-B, tot ce trebuie să faci este să te înscrii în concurs aici ca să participi la tragerea la sorţi pentru un Oral-B Professional 3000 pe săptămână

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”