20 de (ne)adevăruri despre sex

Ne place, ne face mereu să ciulim urechile, l-am vrea mai mult şi mai bun, este întotdeauna pe lista noastră cu lucruri de schimbat în şi mai bine. Dacă v-aţi făcut un scop din a vă îmbunătăţi viaţa sexuală în 2014, atunci textul ce urmează pică la ţanc. Dacă nu v-aţi făcut nici un plan deocheat, poate vă faceţi, peste 4 pagini.
  • Publicat:
  • Actualizat:
20 de (ne)adevăruri despre sex

Ne place, ne face mereu să ciulim urechile, l-am vrea mai mult şi mai bun, este întotdeauna pe lista noastră cu lucruri de schimbat în şi mai bine.

Dacă v-aţi făcut un scop din a vă îmbunătăţi viaţa sexuală în 2014, atunci textul ce urmează pică la ţanc. Dacă nu v-aţi făcut nici un plan deocheat, poate vă faceţi, peste 4 pagini.

1. Cât de tare contează într-o relaţie – dacă trăiţi cu impresia că există un răspuns universal valabil, vă înşelaţi cumplit. O să auziţi variante cu 80%, ba şi sub 50%, sau, una tot mai des pomenită –  dacă merge bine, nu contează aşa tare, dacă e prost, contează 100%. Adevărul este că trebuie să întoarcem un pic modul în care punem problema şi să întrebăm şi cât de tare contează relaţia în viaţa sexuală?

2. Câte calorii topim într-o partidă fierbinte – un alt subiect în care generalizatul nu poate decât să stârnească hohote. Aşa cum eu şi tu, cel care citeşti acum, nu vom arde acelaşi număr de calorii dacă alergăm 5 kilometri, tot aşa, partidele de sex, atât de diferite de la caz la caz, nu vor avea niciodată un consum energetic standard. Deseori se vorbeşte despre sute de calorii cu minus. În realitate, pot fi în jur de câteva zeci. Depinde.

3. După câte întâlniri e potrivit să faci sex – un nou domeniu în care sfaturile şi cifrele prestabilite după care ar trebui să ne ghidăm sunt absolut inutile. Pe vremea facultăţii mele, prin toate mijloacele de comunicare eram îndemnată să respect regula celor 3 întâlniri până la marele moment. Aiurea! Dacă trăiţi în şablonul –sex la a 3-a întâlnire, în care ard 300 de calorii şi consider că e 80% important în noua relaţie, nu o să savuraţi prea tare ceea ce vi se întâmplă. Nu ştiu care mai e norma recomandată acum, dar dacă o cunoaşteţi cumva, vă sfătuiesc să o uitaţi până la finalul articolului. 

4. Nu aduce anul, ce aduce „calendarul” – una dintre cele mai riscante aşa-zise metode contraceptive, în opinia mea, metoda calendarului ascunde capcane despre care vă sfătuiesc să citiţi cât de des puteţi. Mi se pare cinstit să precizez că am 3 prietene care au rămas însărcinate jucându-se de-a matematica pe anotimpuri. Deşi de multe ori suntem luaţi drept roboţi, nu suntem unii, nu funcţionăm după ore, date şi coordonate fixe. Iar ovulaţia este un subiect pentru care nu trebuie să băgaţi niciodată, dar niciodată mâna în nici un foc, cât de mic.

5. Sportul îmbunătăţeşte viaţa sexuală – ei da, aici putem generaliza fără nici o problemă. Mişcarea regulată, şedinţe de aproximativ o oră, de 3 ori pe săptămână, are (şi) acest dar, de a ne face mai buni în pat. Rezistăm mai mult, devenim mai flexibili, ne dorim sex mai des pentru că ne place de noi, suntem în formă şi, automat, nu ne ferim să arătăm asta etc. Acordaţi-vă cel puţin 6 luni de sport regulat înainte să simţiţi primele efecte în intimitate.

6. Focul pasiunii trebuie să ardă de la sine – o vorbă în spatele căreia ne ascundem când nu vrem, nu putem sau pur şi simplu nu avem chef să facem o relaţie să meargă. Nu, pasiunea nu e ceva care vine la kilogram odată cu noul partener, o ţinem într-un borcan, iar ea se dozează singură. O relaţie sexuală împlinită înseamnă şi mult efort şi preocupare. De cum arătăm, de ce facem, de ce simte celălalt etc. Dacă aveţi nevoie de o scuză pentru statul cu mâinile în sân, inventaţi-vă măcar una mai plauzibilă.

7. Trebuie să consumăm mâncăruri afrodisiace – doar dacă vrem să fim împăcaţi că am bifat nişte liste care i-au „inspirat” cândva pe alţii. Eu m-am mai amuzat cu nişte recomandări care nu mi-au dus însă nici libidoul până la cer, nu mi-au dat nici cu el de pământ. Puteţi încerca alimente extrem de la îndemână de tipul ciocolatei, bananelor, migdalelor sau mierii. Sau, dacă doriţi, puteţi merge mai departe cu stridii şi alte rarităţi. Singura regulă legată de mâncare şi sex pe care o cred şi o recomand este să nu mâncaţi toate cele 2, 3 feluri plus desert, căci sigur va scădea calitatea sexului, dacă nu va dispărea cheful de el cu totul.

8. Prezervativul, cel tare incomod – în această privinţă nu ne rămâne decât să-i credem pe cuvânt pe domni, însă, sondajele pe eşantioane destul de mici pe care le-am făcut eu, mi-au spus că, de fapt, jena este minimă. Aşa că este posibil să avem de-a face cu comoditatea pe care am invocat-o şi mai sus când vorbeam despre lenea întreţinerii pasiunii. Oricum, dacă vi se pare incomod prezervativul, să vedeţi cât de incomode sunt bolile cu transmitere sexuală. Sau, discutaţi cu partenerele despre efectele adverse ale metodelor contraceptive pe care le folosesc ele, ca să fie totul… mai comod.

9. Virginitatea, o corvoadă – pot doar să-mi imaginez presiunea de pe adolescenţii momentului, care privesc începerea vieţii sexuale ca o întrecere cu ceilalţi colegi, ca pe o confirmare a faptului că fac parte din gaşca celor mişto. Ştiu însă cu certitudine că prima experienţă sexuală trebuie savurată, nu doar rapid bifată şi că, într-adevăr, tot revenim cu gândul la ea, de-a lungul vieţii noastre intime, aşa că merită să încercăm să fie cu totul specială.

10. Bărbaţii vor sex oriunde, oricând, oricum – pentru cele care cred asta, refuzurile din diverse cauze pot pica extrem de prost. Spuneam ceva mai devreme că noi femeile nu suntem roboţi, iar viaţa noastră intimă nu funcţionează ceas – de aici nici ovulaţia programată la dată fixă. Ei, nici bărbaţii nu sunt. Serviciul solicitant îi afectează şi pe ei, starea relaţiei la fel şi câte şi mai câte. Poate că dacă acceptăm că nu e despre apăsatul unui buton magic al dorinţei, ci despre construit şi păstrat, altfel ar arăta relaţiile.

11. Bolile cu transmitere sexuală nu aleg – sunt încă uimită de modul de a pune problema al unor cunoscuţi care merg pe principiul „în cercurile în care mă învârt eu, probabilitatea unor BTS-uri este extrem de scăzută”. Încercaţi apoi să vă faceţi o programare la ginecolog, să vedeţi cât de greu găsiţi un loc liber şi câte dintre paciente cer o consultaţie pe motiv de boli venerice. Nu sugerez să umblăm cu buletinul de analize în buzunar, dar măcar să nu ne lăsăm atraşi în capcana lui „mie nu mi se poate întâmpla”, cu preţul sănătăţii noastre.

12. Menstruaţia ne apără de o sarcină – am scris nu de mult despre acest subiect şi îl readuc în discuţie pentru că merită. Această convingere, prietenă bună cu metoda calendarul, ne poate face probleme. Aceeaşi ovulaţie este în centrul atenţiei şi mi se pare extrem de important să stabilim o dată pentru totdeauna că nu o putem calcula cu precizie şi nu ne putem baza pe ceva ce doar ni se pare sigur.

13. Bărbaţii nu mimează orgasmul – surpriză: ba da. Poate nu la fel de des şi atât de bine, dar da, o fac şi ei. Fireşte, urmează întrebarea de ce?, şi ajungem din nou la răspunsul – chiar nu putem generaliza. Femeile de ce o fac? Exact, cine să ştie?! Dincolo de studii şi sondaje şi cercetători, astfel de situaţii impun discuţii mai mult decât sincere cu partenerul, iar adevărul gol-goluţ este singurul care contează şi salvează.

14. Rutina distruge viaţa sexuală – acum, sper că nu vă veţi supăra prea tare pe mine dacă voi înlocui cuvântul „rutină” cu nepăsare, lene, dezinteres. Tot revin la ce spuneam mai la început cu focul pasiunii pe care avem cumva datoria să-l păstrăm aprins. Rutina apare inevitabil în orice dormitor, dar noi suntem cei care îi deschidem larg uşa. Sau cei care i-o trântim în nas de nu se vede. Dincolo de magia începutului şi nu numai, o viaţă sexuală reuşită înseamnă şi multă muncă. Full time.

15. Sexul oral este singurul lipsit de orice risc – nu potrivit ultimelor studii de amploare făcute la nivel mondial. Tot mai multe cazuri de cancer de gât sunt legate de sexul oral, iar medicii le recomandă celor care se ştiu cu parteneri cu HPV să meargă regulat la screeninguri pentru aceste forme ale bolii. În întreaga Europă, dar şi în America astfel de îmbolnăviri au crescut alarmant, în special în cazul bărbaţilor. Ajungem la acelaşi prezervativ pe care avem tot mai multe motive să nu îl uităm.

16. Orice partidă de sex ar trebui să se termine cu un orgasm – ar fi frumos, dar în nici un caz nu ar trebui. Este o regulă pe care, dacă v-aţi asumat-o, mai bine o uitaţi. Nu toate partidele de sex din lume se încheie cu un orgasm, dar asta nu înseamnă nici pe departe că nu sunt reuşite. Desigur, dacă numai la orgasm ne-a stat mintea şi nu am putut să ne bucurăm de experienţă, atunci categoric nu va fi o reuşită. Dar, la modul general vorbind, orgasmul nu e o regulă şi nici o condiţie obligatorie ca să savurăm actul în sine.

17. Masturbarea nu are ce căuta într-o relaţie – dacă sunteţi de părere că înseamnă trădare şi căutarea plăcerii în altă parte căci nu o poţi obţine cu partenerul, atunci da, nu îşi are locul în relaţia voastră. Dacă însă o acceptaţi ca ceea ce este – o descoperire permanentă a secretelor sexualităţii fiecăruia, dincolo de false trădări şi mituri despre îmbolnăviri, atunci vă puteţi bucura de o relaţie care va avea şi mai mult de câştigat din ea.

18. Discuţiile despre sex sunt inutile, faptele contează –  contează ele faptele, dar, până acolo, trebuie să ai idee despre ce fapte ar fi bine să faci. Comunicarea pe teme sexuale este mai mult decât esenţială în orice relaţie care se vrea de succes. Îndrăgostirea nu ne face şi telepatici, deci nu vom putea visa peste noapte şi pune în practică a doua zi preferinţele sexuale ale partenerului. Treceţi peste pragul micilor stânjeneli de început şi ajutaţi-vă jumătatea să vă satisfacă pe deplin. Şi viceversa.

19. Filmele erotice sunt doar pentru bărbaţi – şi sunt murdare, şi sunt şi din aceeaşi categorie cu masturbarea, adică nu au ce căuta într-o relaţie. Dacă şi când veţi reuşi să treceţi peste aceste formulări, încercaţi să aflaţi şi alte păreri despre ele. Sau, şi mai bine, încercaţi să vă faceţi propria părere despre ele. Să ştiţi că, printre vocile multe care susţin afirmaţiile de la început, sunt şi unele care ne spun să nu subestimăm puterea unui film porno vizionat împreună cu partenerul. Ce aveţi de pierdut? Cel mult un mit.

20. Jucăriile sexuale sunt nişte ciudăţenii – părere care a fost întărită, sunt convinsă, de statutul acesta de locuri bizare, prăfuite şi bine pitite al sex shop-urilor de la noi din ţară. O vizită în alte oraşe – Amsterdam sau Paris, de pildă, schimbă total viziunea. Cupluri de toate vârstele, ţinându-se de mână şi zâmbind intră în magazinele cu pricina şi experimentează. Poate nu vă sunt deloc pe plac, poate nu vă schimbă cu nimic viaţa intimă, poate chiar nu au fost făcute pentru voi. Dar poate că e fix pe dos.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”