Găteşte sănătos mâncărurile tradiţionale de Sărbători

Sărbătorile la români vin cu obiceiuri multe şi frumoase, la care ţinem cu mândrie patriotică de necomentat - sunt ale nostre! Aceste obiceiuri se regăsesc din plin şi în belşugul gastronomic al meselor de sărbătoare, pe care reuşim în fiecare an parcă să le transformăm tot mai mult din tradiţie în ameninţare pentru sănătatea noastră.
  • Publicat:
Găteşte sănătos mâncărurile tradiţionale de Sărbători

Sărbătorile la români vin cu obiceiuri multe şi frumoase,  la care ţinem cu mândrie patriotică de necomentat – sunt ale noastre!

Aceste obiceiuri se regăsesc din plin şi în belşugul gastronomic al meselor de sărbătoare, pe care reuşim în fiecare an parcă să le transformăm tot mai mult din tradiţie în ameninţare pentru sănătatea noastră.

Soluţii ? Putem să adaptăm aceste reţete, să le facem mai prietenoase.

Dacă ar fi să facem un top al alimentelor cu bulină „neagră” pentru stomacul, pancreasul sau colecistul nostru, „premiantele”  ar fi:

1. Salata de Boeuf – prin amestecul extrem de greu de digerat dintre ou şi ulei care stă la baza reţetei tradiţionale a maionezei. Pregătită în acest  mod clasic, salata Boeuf aduce un aport caloric de 200- 2250 kcal/ 100 g. 

Alternativa? O maioneză ,,light de casă” realizată din maioneză dietetică din muştar,  smântână degresată şi maioneză  light. Mod de preparare: muştar clasic (1 parte – ex.:- 50 g) amestecat  cu smântână degresată  12-15 % grăsime  (5-6 părţi – ex.:- 300g ) şi cu maioneză  light (2 părţi – ex.: – 100 g).

Aportul caloric al salatei de Boeuf pregătită cu acest dressing de maioneză dietetic este redus la jumătate: 100 kcal/ 100grame.

Sfat util: se poate servi la masa de dimineaţă sau pranz,  ca fel principal, dar fără garnitură de pâine.

2. Sarmalele – tradiţional făcute cu carne de porc grasă şi eventual şi cu adaos suplimentar de slană sau afumătură, aduc un aport caloric mare datorită acestor surse de grăsime: 100 de slănină= 800 kcal. Astfel că, în mod tradiţional, 100 grame de sarmale aduc aproximativ 150-200 kilocalorii.

Alternativa? Folosirea în locul cărnii de porc şi a grăsimilor a cărnii de curcan (amestec de  pulpă şi piept) sau a muşchiului de vită, moment în care aportul caloric se reduce la 70 – 80 kcal/ 100 grame de sarmale,  sau prin folosirea doar a muşchiului de porc slab şi fără adaos de alte grăsimi, aportul caloric cumulate fiind de 100 kcal/ 100 g de sarmale.

Sfat util: se pot servi la masa de prânz ca fel principal, cu smântână degresată 10% sau iaurt gras 4 – 5%, dar fără garnitură de pâine sau mămăligă.

3. Friptura de porc – dacă se foloseşte carne grasă, bine împănată cu grăsime, aportul caloric se situează la aproximativ  270-280 kcal / 100 g friptură, în situaţia în care este pregătită la grătar sau la cuptor, pentru că dacă se prăjeşte în ulei sau se folosesc baiţuri de ulei pentru marinat carnea, acesta poate creşte peste 300 – 350 kcal/ 100 g.

Alternativa? Folosirea unui muşchi de porc (carne slabă) marinat cu condiment după gust  şi un sos de vin şi muştar, pregătit la cuptor sau grătar. Astfel, aportul caloric cumulează doar  220 kcal/ 100 grame.

Sfat util: se poate servi la masa de prânz, ca fel principal, cu garnitură de legume (altele decât cartofi),  la cuptor sau grătar şi multă salată (de crudităţi sau murături), fără pâine, cartofi sau orez.

4. Carnea de miel – modalitatea cea mai corectă de preparare a acestui tip de carne este fierberea şi gătirea la temperatură scăzută.
Atunci când se prepară o ciorbă din carne de miel este indicat ca aceasta să se adauge după ce apa a dat în clocot pentru a nu se pierde proprietăţile nutritive în apă. Iar atunci când se preferă a se consuma sub formă de fripturi – se ţine cu 24 h înainte de preparare într-un baiţ de oţet sau vin, apă şi condimente pentru ca aceasta să fie mai fragedă şi uşor digerabilă.

5. Cârnaţii din carne de porc – pe acelaşi principiu  “gust bun =  grăsime multă”, aportul caloric al cârnaţilor pregătiţi tradiţional ajunge la 350 – 400 kcal/ 100 grame.

Alternativa? Cârnaţii făcuţi din amestec de muşchi  de  porc  (carne slabă)  şi muşchi  de  vită (carne slaba),  cu usturoi, condiment după gust, fără adaos suplimentar de grăsime şi slănină. Aportul caloric în acest caz este de 200 kcal/ 100 grame (pregătiţi la grătar, nu prin prăjire în baie de ulei).

Sfat util: se poate servi la masa de prânz, ca fel principal, cu garnitură de legume (altele decât cartofi), la cuptor sau grătar şi multă salată (de crudităţi sau murături), fără pâine, cartofi sau orez.

6. Ouăle umplute – sunt o combinaţie de gălbenuş, greu de digerat, pateu de ficat (din comerţ) şi maioneză cu ou plus ulei. Astfel pregătite,  jumătate dintr-un ou poate ajunge uşor la 150 kcal.

Alternativa? Folosirea unei umpluturi pregătite în casă din ficat de pui/ curcan şi a maionezei light, dietetice, după reţeta de mai sus. Aportul caloric în acest caz se reduce la 90 – 100 kcal pentru jumătate de ou.

Sfat util: se poate servi la masa de dimineaţă, fără pâine, cu brânză şi  legume de sezon (roşii, castraveţi, ardei).

7. Cozonacul tradiţional este prăjitura de care sufleteşte legăm tradiţiile noastre de Crăciun sau Paşte şi de care ne este greu să ne lipsim şi pe care în mod sigur o vom regăsi pe orice masă de sărbătoare.

O reţetă tradiţională de cozonac, cu umplutură generoasă de nucă, rahat, stafide poate aduce între 350 – 650 kcal/ 100 grame.

Sfat util: se poate servi ca fel unic, la masa de dimineaţă, împreună cu  o cană de lapte/ ceai/ cafea, fără a se combina cu alte alimente.

Alte surse generoase de calorii şi care în exces consumate  vin să ameninţe sănătatea noastră:

  • Şorici de porc :100 g şorici = 560 kcal
  • Creier de porc: crud 100 g creier = 130 kcal şi pane 250 kcal/ 100 g)
  • Jumări de porc:100 g jumări = 800 kcal
  • Slănină de porc (slană): 100 g slănină = 800 kcal

Acestea fiind spuse şi pentru că acum nu ne mai putem plânge “că nu ştiam” şi pentru că informaţia înseamnă puterea de a alege, fie ca sărbătorile să aducă alegeri înţelepte, cu savoare de sănătate deplină şi tihnită.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Lavinia Luminita Florea
Absolventă a Facultăţii de Medicină Generală, UMF Craiova, a urmat rezidenţiatul în Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice în cadrul Institutului de diabet "Nicolae Paulescu”, devenind apoi medic specialist pe acest domeniu. Domeniu de activitate: diabet, nutriţie: adulţi, copii, gravide, ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”