5 alimente congelate pe care trebuie să le eviţi!

Alimentele sunt produse perisabile, ceea ce înseamnă că se strică repede dacă nu sunt păstrate în mod corespunzător. Cu toţii tindem să păstrăm majoritatea alimentelor în frigider, din motive evidente: aerul rece păstrează alimentele proaspete şi încetineşte apariţia bacteriilor, ceea ce înseamnă că alimentele se vor deteriora într-un ritm mai lent.
  • Publicat:
5 alimente congelate pe care trebuie să le eviţi!

Alimentele sunt produse perisabile, ceea ce înseamnă că se strică repede dacă nu sunt păstrate în mod corespunzător.

Cu toţii tindem să păstrăm majoritatea alimentelor în frigider, din motive evidente: aerul rece păstrează alimentele proaspete şi încetineşte apariţia bacteriilor, ceea ce înseamnă că alimentele se vor deteriora într-un ritm mai lent.

Totuşi, sunt anumite alimente care nu ar trebui să fie niciodată congelate, iar una dintre greşelile frecvente pe care le facem după ce decongelăm produsele de origine animală este să le punem la loc în congelator.

Ca exemplu personal, pot spune că am comis o astfel de greşeală la un moment dat, când am scos nişte pulpe de pui de la congelator dimineaţa, cu gândul că le voi prepara seara, când mă întorc de la serviciu, iar când le-a venit sorocul, acestea au fost frumos puse înapoi la congelator pentru că…pur şi cimplu nu mai aveam poftă, chef sau găsisem altceva de făcut. 

Însă, să ne întoarcem la subiectul pe care l-am propus şi să aflăm care sunt cele 5 alimente pe care le găsim în congelatoarele din supermarket şi pe care ar trebui să încercăm să le evităm:

Pizza

Pizza este de departe unul dintre cele mai delicioase alimente cunoscute de om. Totuşi, cu toţii ştim că este mai puţin sănătoasă. Deşi este o îmbinare de arome delicioase, ar trebui să te gândeşti de două ori înainte de a consuma o pizza congelată. Te întrebi de ce? Sunt două motive: în primul rând, este un produs semipreparat şi, automat, conţine mai mulţi aditivi, conservanţi şi alte chimicale, iar al doilea motiv este că pizza congelată conţine legume cu mare valoare nutritivă însă, odată supuse congelării, decongelării şi temperaturilor de coacere, acestea îşi vor pierde mare parte din proprietăţile benefice.
Dacă vrei neapărat să consumi pizza, comandă una proaspăt preparată sau pune mâna şi fă-ţi o pizza ca la carte în propriul cămin!

Pastele

Macaroanele sunt, cu siguranţă, cele mai delicioase preparate italieneşti, atâta timp cât sunt gătite proaspete. Dacă le pregăteşti pe loc, ai certitudinea că sunt naturale şi oarecum sănătoase. Totuşi, dacă te hotărăşti să cumperi macaroane congelate, acestea conţin de obicei aditivi, o concentraţie mare de sodiu, grăsimi şi multe alte ingrediente nesănătoase care îţi pot pune în pericol sănătatea, mai ales dacă le consumi în mod regulat.

Nuggets

Nugget-urile din pui sunt la fel de nesănătoase şi nici pe departe nu fac parte din masa ideală pentru că puiul din care acestea sunt pregătite a fost prăjit înainte de congelare şi conţine foarte multe grăsimi. Adaugă conservanţii şi sarea şi vei fi pe cale să consumi o bombă calorică. De obicei, alimentele congelate din pui prăjit conţin de două-trei ori mai multe grăsimi decât un cheeseburger, de exemplu, şi cu mult peste un gram de sodiu (pe lângă amelioratorii de gust şi conservanţi).

Cartofii prăjiţi

Cartofii prăjiţi sunt cunoscuţi ca fiind oricum, mai puţin sănătoşi. Imaginaţi-vă cum sunt cartofii congelaţi. Pe lângă faptul că cei proaspeţi conţin o cantitate foarte mare de sare, carbohidraţi, calorii şi grăsimi, cartofii congelaţi sunt chiar mai dăunători pentru că sunt păstraţi în pungi de plastic şi chimicalele din aceste pungi (cum ar fi de exemplu acrilamida) pot creşte riscul cancerului.

Plăcinţelele

Supermarket-urile sunt pline de alimente congelate care pot fi gătite în mai puţin de un minut. Plăcinţelele congelate nu sunt deloc sănătoase şi ar trebui să eviţi să le consumi. Dacă ai poftă de ceva dulce, alege o  plăcintă preparată în casă (măcar aşa cunoşti provenienţa tuturor ingredientelor şi ai simţul măsurii, în special în cazul cantităţii de zahăr)  sau, şi mai bine, mănâncă o ciocolată amăruie cu conţinut crescut de cacao, care are nenumărate efecte benefice asupra organismului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”