Care sunt problemele frecvente de sănătate dentară la copii

Câţi dintre voi sunteţi obişnuiţi să vă spălaţi de minim două ori pe zi pe dinţi? Seara şi dimineaţa? Şi câţi dintre voi sunteţi părinţi?
  • Publicat:
Care sunt problemele frecvente de sănătate dentară la copii

Câţi dintre voi sunteţi obişnuiţi să vă spălaţi de minim două ori pe zi pe dinţi? Seara şi dimineaţa? Şi câţi dintre voi sunteţi părinţi? Aţi fi un bun exemplu pentru copilul dumneavoastră? Cine se ocupă de igiena copilului?

Oare copiii invaţă singuri să se spele pe dinţi, de la colegii de grădiniţă, de la televizior? Din cauza faptului că îi va schimba, credeţi că dinţii temporari nu sunt la fel de importanţă ca cei permanenţi? Întrebări frecvente fără răspuns în cazul în care nu este consultat medicul dentist!

Periajul dentar, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii, trebuie făcut minim dimineaţa şi seara, înainte de somn. Copiii acum beneficiază de paste speciale, cu gust plăcut şi periuţe mici, adaptate cavităţii lor bucale, făcând foarte plăcută experienţa periajului. Important este să inveţe!


Oral-B stagesOral-B a creat periutele de dinti Oral-B Stages, periute manuale si electrice pentru copii, care au un capat de periaj care inconjoara si curata suprafete multiple. La periutele electrice, miscarea de oscilatie si perii ultra moi ofera o curatare a dintilor la fel de blanda ca cea a periutelor manuale. In plus, periutele au un design atractiv, fiind disponibile in culori diferentiate pentru fete si baieti, rezervele pentru periuta fiind cu personaje Disney.

Orice părinte trebuie să ştie că aproximativ la 6 luni apar primii dinţisori, iar din 6 în 6 luni apar pe rând alte grupe dentare, până când vor exista câte 10 dinţisori pe fiecare arcadă, 2 incisivi centrali, 2 incisivi laterali, 2 canini şi 4 molari.

În jurul vârstei de 5-6 ani, vor începe să iasă şi primii molari definitivi în spatele molarilor temporari, fără să pice vreun dinte temporar, apoi uşor-uşor cei temporari vor pica şi vor fi înlocuiţi pe rând până pe la 12 -13 ani cu dentiţia definitivă, molarul 3 fiind ultimul care îşi va face apariţia, în jurul vârstei de 18 ani.


În cazul în care dentiţia este completă, problemele ce pot apărea sunt de natură carioasă şi de cele mai multe ori din cauza unui periaj incorect sau ineficient şi a unei alimentaţii necorespunzătoare.  Ata dentara Oral-B, Satin Floss, patrunde cu usurinta intre dinti si actioneaza delicat asupra gingiilor, asigurand o curatare mai profunda. Trebuie doar să-l înveţi pe cel mic cum să o folosească! 

O altă responsabilitate a părinţilor este ca de două ori pe an să vină la un control stomatologic pentru igienizare profesională şi să asigure apoi acasă igienizarea cavităţii bucale a copilului dimineaţa şi seara, asemenea unui adult, până când copilul atinge vârsta la care va conştientiza necesarul igienei dentare.

Nerespectarea igienei va crea probleme gingivale prin inflamarea şi sângerarea gingiei, carii simple şi complicate ce pot ajunge până la apariţia unui abces dentar. Mare atenţie atunci când este necesară extracţia! Dintii temporari au şi rol de menţinător de spaţiu pentru cei definitivi ce îi vor urma.

Sigilările şanţurilor şi fosetelor reprezintă o modalitate frecventă de a preveni aparţia cariilor dentare şi este recomandată acelor dinţi (mai ales definitivi) cu mici coloraţii şi cu relief foarte pronunţat al suprafeţei ocluzale (masticatorii).


Fluorizarea locală sau generală reprezintă o modalitate de a preveni cariile dentare prin mecanismul de fixare a fluorului în ţesuturile dure şi este identic pentru os şi pentru dinte şi se face pe seama unui schimb ionic la nivelul cristalelor de hidroxiapatită si carbohidroxiapatită şi anume prin înlocuirea grupărilor OH şi CO3 cu ioni de fluor. În felul acesta, iau naştere nişte cristale noi cu structură modificată, cristale de fluorapatită, care sunt mai rezistente la atacul acid.

Importanţa majoră trebuie acordată medicului ortodont în perioada de creştere, el fiind specialistul care indică necesitatea unui aparat dentar pentru îndreptarea dinţilor deja existenţi sau pentru corectarea problemelor de creştere ale maxilarelor ce pot duce către o ocluzie problematică. In cazul in care este necesara purtarea unui aparat dentar, atunci procesului de igienizare orala i se adauga si periutele interdentare. Periuta interdentara Oral-B este recomandata pentru curatarea locurilor greu accesibile, a aparatelor ortodontice si a spatiilor interdentare largi.  

Nu uita, vizitele bianuale în cabinetul stomatologic, educaţie sanitară în ceea ce priveşte sănătatea cavităţii bucale, igienizare profesională şi consultul sunt foarte importante pentru a obişnui copilul cu vizitele la medicul specialist şi pentru a avea o igienă orală constantă.

 

Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.

Citeşte şi: Ce înseamnă un periaj dentar corect

1, 2, 3, 4 – Dantura perfectă în 4 paşi simpli!
 

Cum îi înveţi pe copii să se spele pe dinţi

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cum combatem frica de dentist la copii
Cum combatem frica de dentist la copii
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”