Zmeurul (Rubus idaeus)

Denumire științifică: Rubus idaeus
Denumire populară: Zmeur, Mălină
Zmeurul (Rubus idaeus)

Descriere

Zmeurul este un arbust cu lăstari târâtori, prevăzuţi cu ghimpi drepţi asemănători unor ace, tulpinile sale sunt arcuite la vârfuri, simple sau ramificate şi ajung până la 2 m lungime.

Frunzele sunt compuse din 3-7 foliole, dintaţe pe margini, verzi pe faţa superioară, albicioase pe cea inferioară, datorită faptului că sunt acoperite cu perişori.

Florile sunt mici, albe, cu 5 petale, iar fructele au culoare roşie, fiind gustoase şi aromate.

Zmeurul este un arbust de pădure, făcându-şi loc, printre marii arbori, pe o arie geografică întinsă – de la câmpie şi până în zona subalpină. Acest arbust poate fi întâlnit, însă, şi în formă cultivată, dată fiind, mai ales, importanţa sa economică. În ceea ce priveşte calitatea fructelor, se pare că fructele zmeurului din flora spontană au calităţi mai pronunţate şi sunt cu mult mai aromate.

Valoare medicinală au, desigur, fructele zmeurului, dar, în primul rând, frunzele, din care se prepară infuzie sau decoct.

Zmeura – Compoziţie

Frunzele şi fructele de zmeur conţin pectine, acizi organici – citric şi malic, zahăr, fragarină, vitamina c, acizi liberi, albuminoide, caroten, tanin, cianină, acid succinic, acid salicilic, levuloză, cupru, calciu, fier, iod, potasiu, magneziu, fosfor, vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E.

Zmeura – Acţiune

În funcţie de partea folosită din plantă (fructe sau frunze), preparatele obţinute din zmeur au efecte diuretice, laxative, depurative, astringente, antidiareice, dezinfectante, tonice şi stomahice.

Zmeura – Indicaţii terapeutice

Datorită proprietăţi amintite,  zmeurul este recomandat în tratamente ale căilor respiratorii, rinichilor, ale tractului digestiv, precum şi în combaterea menstruaţiilor dureroase.

Printre afecţiunile în care preparatele din zmeur dau rezultate se numără gastrita hiperacidă, faringita, diareea, anemie, astenia, afecţiunile febrile, ginecologice, tiroidiene, amigdalita, arsurile gastrice, ciclul menstrual neregulat, cistita, colici renale, congestia pulmonara, constipaţia, diabetul, dismenoreea, hipertensiune, hipotensiune, nefrite, obezitate, pielite, pirozis, prostată, reumatism, spasme gastrointestinale etc.

În uz extern, frunzele de zmeura, sb formă de infuzie, gargară sau gargară, au efect benefic în următoarele afecţiuni:  nevralgii dentare, erupţii tegumentare, abcese, furuncule, dermatoze, răni, conjunctivită, stomatită, faringită, laringită, inflamaţii ale gâtului.

Zmeura – Precauţii şi contraindicaţii

Din cauza conţinutului în oxalaţi, consumul îndelungat sau în cantităţi mari de zmeură sau de preparate din frunze este contraindicat celor care au litiază biliară sau renală.

De asemenea, zmeura şi preparatele fitoterapeutice sunt contraindicate femeilor însărcinate în prima parte a sarcinii şi mamelor care alăptează, deoarece conţinutul mare de tanini poate reduce secreţia lactată.

Zmeura – În cosmetică

Fructele şi frunzele de zmeura pot opri procesul de îmbătrânire a pielii, prin conţinutul crescut de antioxidanţi.

Ceaiul din frunze şi fructe uscate de zmeură au efecte vizibile asupra diminuării ridurilor, iar masca cu pulpă de zmeură este extrem de eficientă pentru tenurile grase, cu puncte negre şi acnee. Aceasta elimină celulele moarte, are acţiune astringentă, regenerează, catifelează şi conferă strălucire pielii.

 

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal