TINCTURĂ DE ROSTOPASCĂ

Denumire științifică: Chelidonium majus
Producător: DaciaPlant

TINCTURA DE ROSTOPASCĂ este o soluţie hidroalcoolică obţinută prin preparare la rece din părţile aeriene ale plantei Chelidonium majus.

Dintre produsele vegetale administrate pe cale orală, soluţiile hidroalcoolice sunt cel mai uşor asimilate de către organism, efectul apărând la scurt timp.
În comparaţie cu metoda clasică de producţie, Dacia Plant foloseşte un procedeu de extracţie repetată, care permite obţinerea unui extract hidroalcoolic cu 35% mai concentrat.

DESPRE ROSTOPASCĂ:

Rostopasca face parte din familia Papaveraceae, fiind o plantă care în antichitate era utilizată în bolile ficatului şi vezicii biliare. Conform scrierilor medicului şi botanistului grec Dioscoride, denumirea ştiinţifică a plantei, Chelidonium, provine din grecescul ,,helidonous”, care înseamnă „rândunică” şi se datorează faptului că perioada de înflorire a plantei coincide cu sosirea rândunelelor. În medicina tradiţională rostopasca era întrebuinţată în afecţiuni hepato-biliare. Eficienţa plantei se datorează conţinutului ridicat în alcaloizi, substanţe bioactive răspunzătoare de apariţia efectelor farmacodinamice. Principalii alcaloizi din compoziţia plantei sunt: chelidonina, homochelidonina, sangvinarina, cheleritrina, coptizina şi berberina.

Se mai numeşte negelariţă, crucea-voinicului, buruiană-de-cele-sfinte, gălbănare, hilindunea, iarba-rândunelei, mac-sălbatic, măselariţă, negeloasă, scânteiuţă etc.

Actiuni

INTERN:

Stimulează şi reglează secreţia hepatică de bilă, stimulează tonusul şi peristaltismul vezicii biliare ameliorând fluxul biliar, normalizează valorile bilirubinei şi ale colesterolului, antilitiazică, hepatoprotectoare, hipolipemiantă, hipocolesterolemiantă, analgezică, antispastică, antiinflamatoare, antibacteriană, antimicotică, antivirală, antitumorală.

EXTERN:

Cicatrizantă, antibacteriană, antimicotică, antivirală, antitumorală.

Contribuie la

INTERN:

– funcţionarea normală a sistemului hepato-biliar, prin:
       – stimularea producerii şi eliminării de bilă
       – menţinerea tonusului şi peristaltismului vezicii biliare în limite normale
       – menţinerea concentraţiei normale a bilirubinei în sânge
       – protejarea celulelor hepatice

–  menţinerea concentraţiei normale a colesterolului şi grăsimilor în sânge şi la nivelul ficatului

– normalizarea procesului de diviziune celulară la nivelul: ficatului, esofagului, pancreasului şi plămânilor.

EXTERN:

Contribuie la reducerea disconfortului care apare la nivelul pielii.

Indicatii

INTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: dischinezii biliare, colecistite acute şi cronice, colici hepatobiliare, litiază biliară, spasme ale tractului gastrointestinal, tuse spastică, tumori de esofag, pancreas, plămâni.

EXTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: dermatoze, psoriazis, infecţii cronicizate ale pielii, negi, bătături, cheratită, tumori cutanate.

Precautii

Se administrează cu prudenţă la persoanele cu gastrită hiperacidă şi ulcer gastric şi duodenal (datorită conţinutului în alcool, poate creşte aciditatea gastrică).

Contraindicatii

Din cauza conţinutului de alcool nu se recomandă administrarea în: hepatite virale, toxice şi metabolice, steatoză hepatică şi ciroză hepatică.

Copii sub 14 ani, sarcină, alăptare, alergie la rostopască, tratamente care nu permit consumul de alcool.

Forma de prezentare: 50ml

Administrare:

INTERN:

Adulţi şi tineri peste 14 ani: câte ½ de linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă (jumătate de pahar) de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.

Cura internă durează zece zile, urmată de o pauză de zece zile, după care administrarea se poate relua.

EXTERN:

Pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul pielii se fac badijonări locale cu tinctură sau cu soluţia diluată (obţinută prin adăugarea unei linguriţe de tinctură la 100 ml de apă), în funcţie de sensibilitatea acesteia.

Ingrediente: apă purificată, alcool etilic 40% vol., rostopască (Chelidonium majus), părţi aeriene, 27%.

Raport plantă/alcool etilic – 1:3,7

Produsul nu conţine conservanţi şi coloranţi artificiali.

* Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi Produse gemoterapice în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?