Susanul (Sesanum Indicum)

Denumire științifică: Sesanum Indicum
Denumire populară: Susan
Susanul (Sesanum Indicum)

Descriere

Susanul este o erbacee anuală care-şi are originea în regiunile tropicale. Creşte şi în zona mediteraneană. Face parte din familia pedaliaceelor.

Tulpina de susan poate ajunge la 1,5 metri înălţime, fiind păroasă. Frunzele, care acoperă planta de sus şi până jos, sunt dantelate. Susanul are flori galbene.

Pentru alimentaţie şi pentru terapii se recoltează seminţele.

Seminţele de susan pot fi consumate ca atare în diverse preparate culinare sau pisate apoi adăugate în diverse salate, sosuri sau deserturi.
Acestea se folosesc în diverse preparate alimentare, fiind foarte hrănitoare. Din seminţele de susan se obţine un ulei foarte bun, cu virtuţi medicinale. Pentru terapii se folosesc şi frunzele de susan, din care se prepară un decoct.

Compoziţie

În  compoziţia chimică a seminţelor se găsesc:  proteine, substanţe grase, vitaminele B, D, E, F, ulei în cantitate mare, până la 65% iar uleiul conţine două substanţe specifice (sezamol şi sezamolin), fitosterine, esteri şi alcooli.

Acţiune

Seminţele şi uleiul de susan au efect emolient, antianemic, laxativ şi puternic afrodisiac natural.

Indicaţii terapeutice

Calităţile medicinale ale susanului sunt cunoscute încă din Antichitate, acesta fiind benefic în bolile respiratorii, în afecţiuni intestinale ca diareea şi dizenteria, în deranjamente ale ciclului menstrual, în infecţii urinare. Seminţele de susan alină în suferinţe precum hemoroizii, constipaţiile, indigestiile.

Contribuind la o bună digestie, seminţele de susan facilitează, totodată, şi asimilaţia. Se afirmă despre seminţele de susan că ar avea efecte şi în boli grele, cum ar fi neuroparaliziile.

Cuprul din compoziţia seminţelor de susan are un rol vital în absorbţia fierului, ajutând astfel la prevenirea şi tratarea anemiei.
În plus, el are calităţi antiinflamatorii mai ales la nivelul oaselor şi încheieturilor. Astfel, alături de mangan, care ajută la menţinerea densităţii oaselor, cuprul ajută bolnavii cu artrită reumatoidă.

Precauţii şi contraindicaţii

Anumite persoane pot prezenta reacţii alergice la seminţele de susan. Ȋn acest caz nu se recomandǎ utilizarea seminţelor mai ales cǎ pacientul poate experimenta anumite recţii alergice precum: urticarie, dermatită şi mâncărime.

Uneori, manifestarea bolii poate fi severă şi poate duce la simptome grave, cum ar fi vărsături, umflarea buzelor şi a gâtului, reacţii ce pot duce la dificultăţi de respiraţie sau congestie toracicǎ.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?