Salcâmul (Robinia pseudacacia)

Denumire științifică: Robinia pseudacacia
Denumire populară: Salcâm, Acacie, Altar, Agati, Brebene, Lemn Alb, Panar, Pinar, Rug
Salcâmul (Robinia pseudacacia)

Descriere

Salcâmul este un arbore care creşte până la 30 m înălţime. Ramurile sale sunt prevăzute cu spini, frunzele sunt imparipenat compuse, au foliolele ovale şi la bază sunt prevăzute cu 2 stipele trans­formate în ghimpi.

Florile albe sunt unite în inflorescenţe ca nişte ciorchin şi sunt frumos mirositoare.

Salcâmul este o plantă cultivată ca plantă ornamentală pe marginea drumurilor, prin parcuri, pentru fixarea dunelor de nisip, precum şi ca plantă meliferă de către api­cultori.

În tradiţia populară, lemnul său tare era folosit la prepararea uneltelor şi diferitelor obiecte casnice, iar florile se foloseau pentru vopsitul bumbacului şi a mătăsii în galben.

În scop terapeutic  se utilizează florile, frunzele (rareori) şi scoarţa.

Salcâm – Compoziţie

Florile de salcâm conţin uleiuri volatile, robinină, flavone, acacina- un glicozid flavonic, vitamine, minerale, carotenoizi iar scoarţa are în componenţă fitotoxine, toxalbumine (robina şi fazina), glicozidul silingină, taninuri de natură pirocatechinica, mucilagii, rezine, principii amare şi minerale.

Salcâm – Acţiune

Salcâmul se întrebuinţează ca  afrodisiac, aromatizant, relaxant, expectorant şi antispasmodic.

Salcâm – Indicaţii terapeutice

Florile de salcâm, sub formă de  infuzie sau decoct sunt recomandate în   tuse expectorantă, dureri reumatice, nevralgii dentare, dureri de stomac, hiperaciditate, esofagită de reflux, boli de rinichi, migrene, pirozis, insomnie,ulcer gastroduodenal, bronşite, leucoree, anemie, laringite, gripă sau colici abdominale.

Scoarţa de stejar, sub formă de infuzie sau decoct, este recomandată în cazurile de  sindrom dispeptic biliar, iar frunzele în bronşite, laringite şi constipaţie

În uz extern, compresele, băile locale sau gargara cu infuzie din flori de salcâm au efecte benefice în arsuri, plăgi, ulceraţii cutanate şi nevralgii dentare.

Salcâm – Precauţii şi contraindicaţii

Consumul mai ales de scoarţă, seminţe şi rădăcină, sub orice formă, neavizat de medic poate determina colici abdominale, diaree, apatie, vomă, deshidratare şi tulburări circulatorii. Florile nu prezintă efecte adverse.

 

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?