Rapiţa (Brassica rapa)

Denumire științifică: Brassica rapa
Denumire populară: Rapiţă, Broajbe, Brojbe De Vite, Colza, Curechi De Camp, Mustar Negru, Nap Rotund, Napi Curechesti Sau Napi De Miriste
Rapiţa (Brassica rapa)

Descriere

Rapiţa este plantă erbacee anuală, cultivată pentru seminţele ei bogate în ulei. Rapiţa are o rădăcină pivotantă slab ramificată şi adâncă până la 60-80 cm, din care creşte tulpina, lungă de 80 cm, ramificată la vârf, unde se găseşte inflorescenţa bogată.

Frunzele sale cresc în jurul tulpinii, sunt de culoarea verde, acoperite cu perişori, cu nervuri bine evidenţiate, alternante, cele de la bază sunt mai mari, cele de pe tulpină sunt laceolate şi sunt acoperite cu un strat ceros.

Florile sunt hermafrodite, cresc în mănunchi, la vârful tulpinii, sunt de culoare galben intens iar fructul este o păstaie lungă de 3-5 cm, în care cresc seminţele.

Dintre toate plantele oleaginoase,  rapiţa se situează pe locul 5 în clasamentul producţiei de ulei comestibil, uleiul de rapiţă având largi utilizari în industrie şi alimentaţie.

Rapiţa este o excelentă plantă meliferă, putând asigura producţia a 50 kg de miere la fiecare hectar de cultură. În plus, prin procesarea rapiţei se produc turte cu valoare furajeră mare, care conţin proteine (38-42%), glucide şi săruri minerale.

Ultimii ani au fost revoluţionari în ceea ce priveşte interesul investitorilor asupra rapiţei, datorită folosirii acestei plante în fabricarea biodieselului, un combustibil care este folosit pentru automobile în loc de motorină şi care este mai ieftin şi mai puţin poluant.

Însă rapiţa are şi numeroase întrebuinţări medicale, în fitoterapie fiind folosite rădăcina şi florile.

 

Compoziţie

Planta conţine proteine, hidraţi de carbon, substanţe minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu), celuloză, glucide, grasimi, rezine, mucilagii şi vitamine (A, B1, B2, niacină, C, betacaroten).

Acţiune

Compoziţia seminţelor plantei conferă uleiului de rapiţă calităţi cicatrizante, dezinfectante, depurative, diuretice, emoliente, expectorante, vitaminizante şi nutritive.

Indicaţii terapeutice

Sub formă de infuzie sau decoct din rădăcină de rapiţă, se pot ameliora afecţiuni precum anginele pectorale, bolile renale, enteritele, guta sau chiar cancerul, în special cel mamar şi de piele.

În plus, uleiul de rapiţă are calităţi excepţionale în tratarea bolilor tubului digestiv, ajută la drenarea ficatului, elimină contipaţia şi paraziţii intestinali.

Pentru uz extern, se pot aplica comprese cu infuzie de plantă sau felii de rădăcină proaspăt recoltată, dar şi ulei de pariţă, pentru vindecarea arsurilor mai uşoare, calmarea durerilor, dar şi vindecarea abceselor, degerăturilor, furunculelor şi rănilor .

Precauţii şi contraindicaţii

Nu au fost semnalate până în prezent reacţii adverse.

În cosmetică

Datorită conţinutului său de vitamina E, uleiul de rapiţă are proprietăţi antioxidante şi de regenerare celulară, aşa că poate fi adăugat în cada cu apă caldă (la o temperatura suportabilă pentru corp), seara, înaintea unei băi de relaxare de 15-20 de minute.
După câteva reprize de răsfăţ de acest fel, vei observa că pielea se tonifiază iar corpul e plin de energie.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?