Nuc (Juglans regia)

Denumire științifică: Juglans regia
Denumire populară: Nuc, Nucă Dulce
Nuc (Juglans regia)

Descriere

Originar din Persia şi Orientul Mijlociu, nucul este raspândit acum în întreaga Europa. Considerat Regele pomilor, a fost preţuit şi venerat ca arbore magic din cele mai vechi timpuri de greci, romani, daci,  fiind folosit atât ca aliment, medicament cât şi pentru lemnul său.

În scop terapeutic se folosesc mugurii şi lăstarii tineri recoltaţi primăvara  cât şi cojile verzi, frunzele şi fructele.

Frunze de nuc – Compoziţie

Frunzele de nuc conţin taninuri, derivaţi de naftochinone (juglona şi hidrojuglonele), flavone, acid cafeic şi cumaric, vitamina C, clorofilă şi substanţe minerale.

Frunze de nuc – Acţiune

Frunzele de nuc au proprietãţi antiinflamatoare, antiseptice, astringente, antidiabetice şi tonice-amare şi are efecte hipotensive, antisudorifice şi cicatrizante..

Frunze de nuc – Indicaţii terapeutice

Preparatele din frunze de nuc sunt folosite în tratamentul inflamaţiilor mucoasei bucale şi gastro-intestinale, dispepsii şi afecţiuni diareice.
De asemenea, preparatele din frunze de nuc sunt folosite în tratarea unor boli ale pielii cum ar fi unele eczeme, dermatite de contact, micoze, dermatite cronice etc.

Administrare:

În stomatite se poate folosi sub formã de gargarã, un decoct din 3 linguri de frunze la 1 canã cu apã. Se clãteşte gura de câteva ori pe zi.

În tratamentul diabetului zaharat se poate folosi ca mijloc adjuvant infuzia din frunze de nuc. Infuzia se preparã din 1 lingurã de frunze la 1 canã cu apã şi se beau 2-3 cãni pe zi.

Pentru sNuctimularea poftei de mâncare se bea infuzia îndulcitã cu miere de albine, înainte de mesele principale.

Pentru bãile medicinale se fierb 100 g de frunze în 3-4 litri de apã, timp de 15 minute. Lichidul obţinut se amestecã cu apa din cadã la temperaturã potrivitã şi se stã în baie timp de 15-20 de minute.

Fruzne de nuc – Precauţii şi contraindicaţii

Se administrează cu prudenţă în caz de hipertiroidie, colon iritabil, gastrită acidă.

Fruzne de nuc – În cosmetică

În cosmetica feţei, pentru tenurile grase, seboreice, se pot folosi compresele cu infuzie din frunze de nuc. Aceastã infuzie se preparã din 4 linguri de frunze la 1 canã cu apã.

De asemenea, extractul de nuc se află în compoziţia multor şampoane, ajutând la eliminarea mătreţii şi la prevenirea căderii părului, precum şi la strălucirea acestuia.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal