Năutul (Cicer arietinum)

Denumire științifică: Cicer arietinum
Denumire populară: Năut
Năutul (Cicer arietinum)

Descriere

Năutul este o plantă alimentară şi medicinală anuală originară din Asia, iar la noi în ţară este o plantă de cultură.

Tulpina este înaltă şi dreaptă, poate ajunge chiar şi la 50 cm. Florile au culoare purpurie, liliachie, galbenă sau albă. Năutul înfloreşte în luna iunie sau iulie. Fructul este o păstaie scurtă, ovală, de culoare galben deschis.
Seminţele sunt globuloase, de culoare galbenă, roz, roşcată, albă sau neagră.

Planta se utilizează şi în gastronomie pentru prepararea a diverse preparate culinare.

În scop fitoterapeutic se utilizează seminţele (boabele).

Compoziţie

Planta conţine proteine, lipide, glucide, substanţe azotate, amidon, vitamina B, săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, clor, sodiu, siliciu, magneziu, fier).

Acţiune

Năutul are efect diuretic, antiseptic urinar, helmintic, stomahic, tonic.

Indicaţii terapeutice

Fiind  bogat în fibre, năutul  ajută la scăderea colesterolului total şi  al trigliceridelor, la scăderea riscului de cancer al colonului, iar datorită conţinutului în triptofan poate fi util celor cu tulburări de somn. De asemenea, năutul reduce riscul de boli cardiovasculare, datorită conţinutului în fitonutrienti cu rol antioxidant, şi ajută la stabilizarea glicemiei sangvine. Fibrele şi proteinele din compoziţie stabilizează digestia şi pot fi de ajutor în curele de slăbire – o cană de năut are 250 de calorii şi asigură 50% din necesarul zilnic de fibre şi 30% din necesarul de proteine.

În uz intern, năutul este indicat în oligurie (insuficienţă a secreţiei urinare), infectii ale căilor urinare, litiază urinara, paraziţi intestinali, astenie, oboseală fizică şi psihică, convalescenţă – sub formă de infuzie, decoct.

În uz extern, năutul este recomandat pentru tratarea răcelilor, a faringitelor şi a nevralgiilor  sub formă de gargară sau cataplasme.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal