Ludiomil, comprimate filmate, 10 mg / 25 mg

Substanță activa
maprotilină
Clasa ATC
N06AA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
boli depresive şi tulburări de stare afectivă
Producător
Novartis Pharmaceutica S.A.
Acțiune terapeutică
antidepresive tetraciclice

Ce este şi cum acţionează Ludiomil?

Ce este Ludiomil?

Ludiomil conţine o substanţă activă numită maprotilină. Aceasta este disponibilă în următoarele variante: comprimate filmate de 10 mg şi 25 mg.

Comprimatele filmate Ludiomil 10 mg mai conţin (excipienţi): dioxid de siliciu coloidal anhidru, fosfat de calciu tribazic, lactoză monohidrat, stearat de magneziu, acid stearic, talc, amidon de grâu, hipromeloză, oxid galben de fer (E 172), dioxid de titan (E 171), polisorbat 80, talc.

Comprimatele filmate Ludiomil 25 mg mai conţin (excipienţi): dioxid de siliciu coloidal anhidru, fosfat de calciu tribazic, lactoză monohidrat, stearat de magneziu, acid stearic, talc, amidon de grâu, hipromeloză, oxid galben de fer (E 172), oxid roşu de fer (E 172), dioxid de titan (E 171), polisorbat 80, talc.

Ludiomil aparţine unui grup de medicamente cunoscute sub numele de antidepresive tetraciclice. El este utilizat pentru tratamentul bolii depresive şi a tulburărilor de stare afectivă.

Producător

Novartis Pharmaceutica S.A., Spania

Deţinătorul Autorizaţiei de punere de piaţă

Novartis Pharma Schweiz AG Südbahnhofstrasse 14d, 3001 Bern, Elveţia

Cum acţionează Ludiomil?

Ludiomil ajută la ameliorarea simptomelor depresiei cum sunt anxietatea, tristeţea, pierderea interesului, dificultate în efectuarea activităţilor zilnice, nervozitate şi senzaţie de eşec sau vinovăţie. De asemenea, îmbunătăţeşte simptomele fizice cauzate de depresie cum sunt lipsa energiei, oboseală, somn insuficient, ameţeli, cefalee, indigestie şi durere.

Înainte de a începe tratamentul cu Ludiomil

Înainte de a începe tratamentul cu Ludiomil

Este important să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a începe tratamentul cu Ludiomil.

Nu trebuie să utilizaţi Ludiomil:

-dacă aţi avut în trecut o reacţie alergică (erupţie cutanată sau probleme respiratorii) la clorhidrat de maprotilină sau la oricare dintre excipienţii produsului;

-dacă aveţi o problemă cardiacă gravă, afecţiune hepatică sau renală; -dacă aveţi glaucom;

-dacă aveţi dificultăţi la urinare sau suferiţi de prostată mărită; -dacă suferiţi de crize epileptice;

-dacă utilizaţi deja un antidepresiv de tipul celor cunoscute sub numele de inhibitori de monoaminooxidază (IMAO).

Înainte de a începe tratamentul cu Ludiomil, spuneţi medicului dumneavoastră:

-dacă aţi avut vreodată vreo reacţie alergică la orice medicament utilizat pentru depresie; -dacă aţi avut recent un atac de cord sau dacă suferiţi de o afecţiune a inimii; -dacă vă simţiţi ameţit atunci când staţi în picioare;

-dacă aveţi o afecţiune hepatică sau renală, o tulburare hematologică sau o afecţiune a tiroidei;

-dacă aţi avut vreodată în trecut tensiune crescută la nivelul ochiului, dificultate la urinare sau constipaţie frecventă;

-dacă suferiţi de o afecţiune psihică cum este schizofrenia sau de o tulburare de stare însoţită de manie;

-dacă aţi băut zilnic băuturi alcoolice, pentru o perioadă lungă de timp; – dacă aveţi galactozemie congenitală, sindrom de malabsorbţie a glucozei şi galactozei, deficit de lactază (medicamentul conţine lactoză).

Măsuri ulterioare de siguranţă

O persoană cu depresie severă poate avea tentative de suicid. Dacă simţiţi în vreun moment din viaţa dumneavoastră, că nu mai merită să trăiţi, trebuie să cereţi imediat ajutorul unui medic. Dacă suferiţi de depresie severă este posibil să aveţi nevoie de spitalizare.

Este important ca medicul dumneavoastră să verifice în mod regulat progresul pe care îl faceţi, pentru a putea ajusta dozele şi pentru a ajuta la reducerea efectelor nedorite (reacţii adverse). Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă solicite efectuarea unor teste sanguine, măsurarea tensiunii arteriale şi a funcţiei cardiace.

Ludiomil poate determina uscăciunea gurii, care poate creşte riscul apariţiei cariilor dentare. De aceea, în timpul tratamentului de lungă durată trebuie să efectuaţi controale stomatologice regulate.

Dacă purtaţi lentile de contact şi manifestaţi iritaţie oculară, anunţaţi medicul dumneavoastră.

Înainte de a efectua orice intervenţie chirurgicală sau tratament stomatologic, anunţaţi medicul dumneavoastră sau stomatologul despre faptul că utilizaţi Ludiomil.

Ludiomil poate determina creşterea sensibilităţii pielii la lumina solară. Chiar expunerea de scurtă durată la lumina solară poate determina erupţii cutanate, mâncărime, roşeaţă şi decolorarea pielii. Nu vă expuneţi la soare şi purtaţi îmbrăcăminte de protecţie şi ochelari de soare.

Alte medicamente sau substanţe care pot interacţiona cu acţiunea Ludiomil

Înainte de a începe tratamentul cu Ludiomil, anunţaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul în legătură cu orice alte medicamente pe care le utilizaţi. Deoarece multe medicamente pot interacţiona cu Ludiomil, poate fi necesară ajustarea dozei sau renunţarea la unul dintre medicamente. Este deosebit de important pentru medicul sau farmacistul dumneavoastră să cunoască dacă utilizaţi băuturi alcoolice zilnic sau utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente: medicamente pentru tensiunea arterială sau funcţia cardiacă, alte antidepresive, sedative, tranchilizante, barbiturice, antiepileptice, contraceptive orale, medicamente utilizate pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge (anticoagulante), medicamente care controlează nivelul glicemiei la pacienţii diabetici, medicamente pentru astmul bronşic sau alergii, medicamente pentru boala Parkinson.

Sarcina şi alăptarea

Anunţaţi medicul dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi. Ludiomil nu trebuie utilizat în timpul sarcinii decât dacă este recomandat în mod special de către medic.

Substanţa activă din Ludiomil trece în laptele matern. Mamele sunt sfătuite să nu îşi alăpteze la sân copiii.

Utilizarea la copii şi pacienţii vârstnici

Ludiomil nu trebuie administrat la copii decât dacă este recomandat în mod special de către medic. Copiii şi pacienţii vârstnici necesită în general doze mai mici decât pacienţii tineri şi de vârstă medie. Este mult mai probabil ca reacţiile adverse să apară la copii sau la pacienţii vârstnici. Medicul dumneavoastră vă va oferi orice informaţie specială necesară în ceea ce priveşte dozajul şi supravegherea atentă.

Dacă conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje

Ludiomil poate face unele persoane somnolente sau mai puţin vigilente. Dacă vi se întâmplă acestea, nu conduceţi vehicule, nu folosiţi utilaje şi nu efectuaţi activităţi care vă necesită întreaga atenţie. Consumul de băuturi alcoolice poate creşte somnolenţa.

Cum să utilizaţi Ludiomil?

Cum să utilizaţi Ludiomil?

Medicul dumneavoastră va decide asupra celei mai potrivite doze, în funcţie de vârsta şi severitatea simptomelor. În general, doza zilnică este cuprinsă între 25 mg şi 150 mg. Utilizaţi Ludiomil aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Nu utilizaţi mai mult, mai des sau mai mult timp decât v-a prescris medicul dumneavoastră. Dacă suferiţi de depresie severă şi comprimatele filmate nu au efect suficient, medicul dumneavoastră poate decide să vă trateze cu Ludiomil sub formă injectabilă.

Comprimatele filmate trebuie înghiţite întregi cu suficient lichid. De obicei, Ludiomil trebuie administrat câteva săptămâni înainte de a începe să vă simţiţi mai bine. Nu întrerupeţi administrarea Ludiomil fără să consultaţi mai întâi medicul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră poate dori să vă reducă doza gradat, înaintea întreruperii complete a tratamentului. Acest lucru este necesar pentru a preveni o posibilă agravare a stării dumneavoastră şi pentru a reduce riscul apariţiei simptomelor de întrerupere cum sunt durerea de cap, greaţa şi disconfortul general.

Dacă aţi uitat o doză

Dacă uitaţi să utilizaţi o doză de Ludiomil, utilizaţi doza uitată cât mai curând posibil. Apoi reveniţi la orarul dumneavoastră obişnuit de dozaj. Dacă se apropie momentul administrării următoarei doze, nu luaţi doza uitată şi reveniţi la orarul dumneavoastră obişnuit de dozaj. Dacă aveţi întrebări suplimentare, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Supradozaj

Dacă aţi utilizat în mod accidental mai multe comprimate filmate decât v-a recomandat medicul dumneavoastră, mergeţi imediat la spital, sunaţi la departamentul de urgenţă sau anuntaţi medicul dumneavoastră. Următoarele simptome de supradozaj apar de obicei în câteva ore: somnolenţă marcată; scăderea capacităţii de concentrare, bătăi rapide ale inimii, lente sau neregulate; nelinişte şi agitaţie; pierderea coordonării musculare şi rigiditate musculară; scurtarea respiraţiei, convulsii, vărsături, febră.

Ce reacţii adverse poate avea Ludiomil?

Ca majoritatea medicamentelor, Ludiomil poate avea unele efecte nedorite (reacţii adverse). În mod normal, acestea nu necesită îngrijire medicală şi pot să dispară pe parcursul tratamentului, pe măsură ce organismul se obişnuieşte cu medicamentul. Cele mai frecvente reacţii adverse sunt: stare de confuzie, somnolenţă, oboseală, dureri de cap şi uscăciunea gurii. Dacă vă simţiţi ameţit, confuz sau simţiţi că leşinaţi, mai ales atunci când vă ridicaţi din poziţia culcat sau poziţia şezând, ridicarea lentă vă poate fi de ajutor. Dacă această problemă continuă sau se agravează, anunţaţi medicul dumneavoastră.

Anuntaţi medicul dumneavoastră cât mai curând posibil dacă apar oricare din următoarele reacţii adverse, deoarece acestea pot necesita îngrijire medicală: reacţii cutanate (mâncărime sau roşeaţă), febră şi durere în gât, tremurături, nelinişte, pierderea echilibrului, vedere înceţoşată, durere oculară, constipaţie, slăbiciune sau rigiditate musculară, dificultate la urinare, bătăi de inimă neregulate (rapide, lente), confuzie, halucinaţii, convulsii.

De asemenea, la unii pacienţi pot să apară alte reacţii adverse care nu sunt enumerate în acest prospect. Dacă remarcaţi apariţia oricăror alte reacţii adverse, anunţaţi imediat medicul dumneavoastră.

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Informaţii suplimentare

Ambalaj

Ludiomil 10 mg

Cutie cu 5 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate filmate.

Ludiomil 25 mg

Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate filmate.

Data ultimei verificări a prospectului Mai 2005

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal