Finasteridă Accord 5 mg comprimate filmate

Substanță activa
finasterida
Clasa ATC
G04CB
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
Finasterida este utilizată în tratamentul şi controlul măririi benigne (de exemplu ne-canceroase) a prostatei (hiperplazie benignă de prostată - HBP).
Producător
Accord Healthcare Limited
Acțiune terapeutică
inhibitori de 5-alfa-reductază

Ce este Finasteridă Accord 5 mg şi pentru ce se utilizează

Finasterida aparţine unui grup de medicamente denumite inhibitori de 5-alfa-reductază. Ele acţionează prin reducerea dimensiunii prostatei la bărbaţi.

Finasterida este utilizată în tratamentul şi controlul măririi benigne (de exemplu ne-canceroase) a prostatei (hiperplazie benignă de prostată – HBP). Acesta determină reducerea dimensiunilor prostatei mărite, ameliorarea debitului urinar şi a simptomelor determinate de HBP şi reduce riscul apariţiei bruşte a incapacităţii de a urina (cunoscută ca retenţie urinară acută) şi necesitatea intervenţiei chirurgicale.

Înainte să utilizaţi Finasteridă Accord 5 mg

Nu utilizaţi Finasteridă Accord 5 mg

–                dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la finasteridă sau la oricare dintre celelalte componente ale Finasteridă Accord 5 mg

–                dacă sunteţi femeie (vezi, de asemenea, „Sarcină şi alăptare”)

–                dacă sunteţi copil

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Finasteridă Accord 5 mg

–                dacă aveţi un volum rezidual mare de urină în vezica dumneavoastră urinară şi/sau debitul urinar redus sever. Dacă acesta este cazul dumneavoastră trebuie să fiţi monitorizaţi cu atenţie pentru îngustarea tractului urinar.

–                dacă aveţi insuficienţă hepatică. Concentraţia plasmatică de finasteridă poate creşte la aceşti pacienţi.

dacă partenera dumneavoastră sexuală este gravidă sau este posibil să fie gravidă, trebuie să evitaţi expunerea sa la sperma dumneavoastră, care poate conţine o cantitate mică din medicament.

dacă vi se efectuează un test PSA (test utilizat pentru detectarea cancerului de prostată). Spuneţi medicului dumneavoastră că utilizaţi finasteridă. Finasterida poate afecta concentraţiile sanguine ale substanţei care este testată, PSA.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă vreuna din situaţiile de mai sus se aplică la dumneavoastră în prezent sau dacă s-a aplicat în trecut.

Utilizarea altor medicamente

Finasterida nu interferă de obicei cu alte medicamente. Nu au fost identificate interacţiuni medicamentoase semnificative. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Finasteridă Accord 5 mg comprimate filmate cu alimente şi băuturi

Finasterida poate fi utilizată cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Finasteridă Accord 5 mg comprimate filmate este destinat exclusiv bărbaţilor.

Femeile gravide sau care pot deveni gravide nu trebuie să manipuleze Finasteridă Accord 5 mg, comprimate filmate, mai ales dacă comprimate filmate sunt sfărâmate sau rupte. Dacă finasterida este absorbită prin piele sau înghiţită de către o femeie gravidă cu un făt de sex masculin, copilul se poate naşte cu malformaţii ale organelor genitale externe.

Atunci când partenera sexuală a pacientului este gravidă sau poate deveni gravidă, pacientul trebuie fie să evite să îşi expună partenera la contactul cu sperma (de exemplu prin folosirea unui prezervativ), fie să întrerupă tratamentul cu finasteridă.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu există date care să sugereze că finasterida afectează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Finasteridă Accord 5 mg

Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Finasteridă Accord 5 mg

Luaţi întotdeauna Finasteridă Accord 5 mg, comprimate filmate exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră.

Dacă nu sunteţi sigur trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul. Doza uzuală este de 1 comprimat pe zi (echivalent a 5 mg finasteridă).

Comprimatele filmate pot fi luate fie pe stomacul gol, fie în timpul mesei. Comprimatul filmat trebuie înghiţit întreg şi nu trebuie rupt sau zdrobit.

Deşi poate fi observată o ameliorare rapidă a simptomelor, tratamentul poate fi necesar cel puţin şase luni pentru a se putea evalua dacă a fost obţinut un răspuns benefic.

Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp ar trebui să continuaţi să luaţi Finasteridă Accord 5 mg, comprimate filmate. Nu întrerupeţi tratamentul mai devreme, deoarece simptomele pot reapare.

Pacienţi cu insuficienţă hepatică

Nu există experienţă privind utilizarea Finasteridă Accord 5 mg, comprimate filmate la pacienţii cu insuficienţă hepatică (vezi, de asemenea, „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Finasteridă Accord 5 mg, comprimate filmate”).

Pacienţi cu insuficienţă renală

Nu sunt necesare modificări ale dozei. Nu a fost investigată încă utilizarea Finasteridă Accord 5 mg, comprimate filmate la pacienţii ce efectuează hemodializă.

Pacienţi vârstnici

Nu este necesară ajustarea dozei.

Dacă aveţi impresia că efectul Finasteridă Accord 5 mg, comprimate filmate este prea puternic sau prea slab informaţi medicul sau farmacistul.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Finasteridă Accord 5 mg

Dacă utilizaţi mai mult Finasteridă Accord 5 mg comprimate filmate decât vi s-a recomandat, sau dacă altcineva a utilizat Finasteridă Accord 5 mg comprimate filmate, mergeţi la cel mai apropiat spital. Luaţi cu dumneavoastră orice comprimate filmate rămase sau cutia goală, pentru identificarea uşoară a medicamentului.

Dacă uitaţi să utilizaţi Finasteridă Accord 5 mg

Dacă uitaţi să luaţi o doză de Finasteridă Accord 5 mg comprimate filmate, puteţi să o luaţi imediat ce vă amintiţi, cu excepţia cazului în care este aproape momentul pentru administrarea următoarei doze, caz în care trebuie să continuaţi tratamentul aşa cum v-a fost prescris medicamentul dumneavoastră. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Finasteridă Accord 5 mg

Nu încetaţi să utilizaţi Finasteridă Accord 5 mg comprimate filmate dacă medicul dumneavoastră nu vă spune acest lucru.

Dacă aveţi întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Finasteridă Accord 5 mg comprimate filmate poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Pentru evaluarea reacţiilor adverse s-au utilizat următoarele categorii de frecvenţă:

Foarte frecvente:  apar la mai mult de 1 din 10 pacienţi

Frecvente:  apar la mai mult de 1 din 100 pacienţi, dar la mai puţin de 1 din 10 pacienţi

Mai puţin frecvente: apar la mai puţin de 1 din 100 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 1 000 pacienţi

Rare: apar la mai puţin de 1 din 1000 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 10 000 pacienţi

Foarte rare:  apar la mai puţin de 1 din 10 000 de pacienţi, inclusiv cazuri izolate

Cele mai frecvente reacţii adverse sunt impotenţa sexuală şi scăderea apetitului sexual. Aceste efecte apar în mod normal la începutul tratamentului, dar de obicei nu durează mult la majoritatea pacienţilor, dacă tratamentul continuă.

Tulburări ale aparatului genital şi sânului

Foarte frecvente: impotenţă

Frecvente: scăderea apetitului sexual, volum redus de spermă, tulburări de ejaculare, sensibilitate crescută a sânilor sau mărirea sânilor la bărbaţi Mai puţin frecvente: dureri testiculare

Foarte rare: secreţie mamară la bărbaţi, noduli la nivelul sânilor Iritaţii ale pielii/reacţii alergice:

Frecvente: erupţii cutanate

Rare: mâncărimi, urticarie (blânde), reacţii de hipersensibilitate, de exemplu umflarea feţei şi a buzelor

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

Somnolenţă

Finasterida poate afecta rezultatul testului de laborator PSA.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Finasteridă Accord 5 mg

•        A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

•        Acest medicament nu necesită condiţii speciale pentru păstrare.

•        Nu utilizaţi Finasteridă Accord 5 mg comprimate filmate după data de expirare, care este declarată pe etichetă după Exp. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

•        Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Finasteridă Accord 5 mg comprimate filmate

–                Substanţa activă este finasterida. Fiecare comprimat filmat conţine 5 mg de finasteridă.

–                Celelalte componente sunt:

Nucleu: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină (E 460), amidon de porumb pregelatinizat (de porumb),

, amidonglicolat de sodiu (Tip A), lauril macrogolgliceride, stearat de magneziu (E 572). Film: hipromeloză (E 464), dioxid de titan (E 171), indigo carmin (E132), macrogol 6000.

Cum arată Finasteridă Accord 5 mg comprimate filmate şi conţinutul ambalajului

Comprimatele filmate.

Finasteridă Accord 5 mg comprimate filmate sunt comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albastră, marcate cu „F5” pe una din feţe şi plane pe cealaltă faţă.

Finasteridă Accord 5 mg comprimate filmate sunt ambalate în cutii cu blistere de culoare albă, opace, din PVC/PVdC/Aluminiu cu 7, 10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98, 100 sau 120 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Accord Healthcare Limited, Sage House, 319 Pinner Road, North Harrow, Middlesex HA1 4HF, Marea Britanie.

Producătorii

Accord Healthcare Limited, Sage House, 319 Pinner Road, North Harrow, Middlesex, HA1 4HF, Marea Britanie.

Laboratorios Normon S.A.

Ronda de Valdecarrizo 6, 28760 Tres Cantos, Madrid, Spania

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă