Cefuroximă Antibiotice, 250 mg / 500 mg, comprimate

Substanță activa
Cefuroximă
Clasa ATC
J01DC
Format
comprimate
Afecțiuni
infecţii
Producător
Antibiotice SA
Acțiune terapeutică
antibiotice beta-lactamice, cefalosporine şi substanţe înrudite, sunt asemănătoare penicilinei

Ce este Cefuroximă Antibiotice şi pentru ce se utilizează

Cefuroximă Antibiotice face parte din grupul de medicamente cunoscut sub denumirea de antibiotice beta-lactamice, cefalosporine şi substanţe înrudite. Acest tip de antibiotice sunt asemănătoare penicilinei.

Cefuroxima este utilizată în tratamentul unor infecţii determinate de bacterii sensibilie, cu următoarele localizări: tract respirator, tegumente, articulaţii (boala Lyme), şi la nivel uro-genital.

Înainte să utilizaţi Cefuroximă Antibiotice

Nu utilizaţi Cefuroximă Antibiotice

-Dacă sunteţi alergic la cefuroximă, la alte cefalosporine sau la peniciline. Informaţi medicul sau farmacistul dacă aţi suferit în antecedente vreo astfel de reacţie alergică.

Aveti grijă deosebită când utilizati Cefuroximă Antibiotice

-Dacă suferiţi de alergii la orice medicament. In cazul apariţiei alergiei în timpul tratamentului cu cefuroximă, întrerupeţi utilizarea medicamentului şi anunţaţi imediat medicul.

-În timpul tratamentului îndelungat există riscul suprainfecţiilor bacteriene sau fungice. Acest lucru poate necesita întreruperea tratamentului cu cefuroximă.

-Dacă sunteţi sub dializă, deoarece dializa reduce nivelul seric al cefuroximei.

-Uneori, la administrarea antibioticelor, deci şi a cefuroximei, poate surveni o afecţiune foarte gravă, numită colită pseudomembranoasă. Este important de considerat şi acest diagnostic la pacienţii care prezintă diaree după administrarea unui antibiotic. Anunţaţi medicul dacă observaţi modificări în acest sens.

Acest medicament poate afecta rezultatele testelor de determinare a glucozei urinare,a testului Coombs şi a creatininei.

In timpul tratamentului poate apărea o reacţie acută, febrilă, care se rezolvă de la sine, însoţită de dureri de cap, dureri musculare şi exacerbarea erupţiilor cutanate – reacţia Jarisch-Herxheimer. Este rezultatul activităţii bactericide a cefuroximei asupra agentului determinant al bolii Lyme, spirocheta.

Borrelia burgdorferi.

Schimbarea tratamentului injectabil cu tratament oral se face doar dacă se observă o îmbunătăţire clinică. Dacă acest lucru nu este vizibil în 72 de ore de tratament injectabil, atunci tratamentul trebuie revizuit.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Dacă luaţi acest medicament împreună cu altele, se poate modifica modul lor de acţiune. Consultaţi medicul în condiţiile în care mai luaţi: alte antibiotice aminoglicozide, diuretice, medicamente care cresc pH-ul gastric, probenecid.

-Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Cefuroximă Antibiotice cu alimente şi băuturi

Luaţi cefuroxima după masă, deoarece aşa are loc o absorbţie optimă a medicamentului.

Sarcina şi alăptarea

Deşi nu se cunosc efectele dăunătoare asupra copilului nenăscut, acest medicament trebuie administrat la femeile gravide doar dacă este absolut necesar.

Acest medicament nu trebuie administrat femeilor care alăptează, deoarece cantităţi mici de substanţă trec în laptele matern.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament, dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Cefuroxima poate determina apariţia ameţelilor. Ţineţi cont de acest lucru dacă trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje în timpul tratamentului cu cefuroximă.

Cum să utilizaţi Cefuroximă Antibiotice

Utilizaţi întotdeauna Cefuroxima Antibiotice exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza uzuală este de 250 mg de două ori pe zi (la 12 ore).

Durata tratamentului este cuprinsă între 5-7 zile în funcţie de gravitatea şi evoluţia infecţiei. Luaţi cefuroxima în timpul mesei, fără a mesteca sau zdrobi comprimatele.

Adulţi şi adolescenţi peste 12 ani:

Majoritatea infecţiilor răspund la doze de 250 mg de două ori pe zi (la 12 ore).

In infecţii urinare doza este de 125 mg de două ori pe zi (la 12 ore). In pielonefrite: 250 mg de 2 ori pe zi.

O singură doză de 1 g este recomandată pentru tratamentul gonoreei necomplicate.

In infecţiile căilor respiratorii inferioare de gravitate uşoară-medie: 250 mg de 2 ori pe zi (la 12 ore).

In infecţii grave de tract respirator inferior: 500 mg de 2 ori pe zi (la 12 ore).

In boala Lyme doza recomandată de cefuroxima este de 500 mg de 2 ori pe zi (la 12 ore), timp de 20 de zile.

Terapie secvenţială:

Pneumonie: 1,5 g cefuroximă i.v sau i.m. de două ori pe zi timp de 48-72 de ore, apoi 500 mg cefuroximă oral timp de 7 zile.

Acutizări ale bronşitelor cronice: 750 mg cefuroximă i.v. sau i.m. la 12 ore timp de 48-72 ore urmate de 500 mg cefuroximă oral pentru 5-7 zile.

Durata tratamentului atât parenteral cât şi oral este determinată de severitatea infecţiei şi de starea clinică a pacientului.

Copii 5-12 ani (greutate corporală >20 kg):

Doza uzuală este de 125 mg la 12 ore sau 10 mg/kgc de două ori pe zi (la 12 ore), fără a depăşi 250 mg zilnic.

In otită medie posologia este de 15 mg/kgc de două ori pe zi (la 12 ore), fără a depăşi o doză zilnică maximă de 500 mg.

Vârstnici şi pacienţi cu insuficienţă renală:

Nu sunt necesare precauţii speciale la pacienţi cu insuficienţă renală, aflaţi sub dializă sau la pacienţi vârstnici.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Cefuroximă Antibiotice

Luarea oricărui medicament în exces poate avea serioase consecinţe. Dacă suspectaţi supradozajul, anunţaţi de urgenţă medicul.

Dacă aţi luat mai mult decât trebuia din acest medicament, discutaţi imediat cu medical dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital care are department de urgenţă. Luaţi cu dumneavoastră cutia cu acest medicament pentru ca personalul medical să ştie exact ce medicament aţi luat.

Supradozajul cu Cefuroximă Antibiotice poate determina apariţia convulsiilor. Hemodializa este utilă în cazul supradozării de cefuroximă.

Daca uitati sa utilizaţi Cefuroximă Antibiotice

Daca aţi uitat să luaţi o doză, luaţi medicamentul imediat ce vă amintiţi. Totuşi, dacă este timpul pentru urmatoarea doză, luaţi-o doar pe aceasta. Este important să nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Cefuroximă Antibiotice

Consultaţi medicul înainte de a întrerupe tratamentul cu cefuroximă. Întreruperea tratamentului fără recomandarea medicului poate determina reapariţia infecţiei.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, cefuroxima poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Nu s-a găsit o clasificare a reacţiilor adverse în funcţie de frecvenţa de apariţie. Anunţaţi imediat medicul dacă observaţi: reacţii la nivelul pielii (erupţii, roşeaţă, mâncărimi), anafilaxie, reacţii la nivel gastro-intestinal (lipsa poftei de mâncare, dificultăţi la înghiţit, dureri abdominale, greaţă, vărsături, diaree, vomă). După tratament prelungit poate să apară suprainfecţie cu Candida albicans.

Alte reacţii care pot apărea: febră medicamentoasă, boala serului, scăderea numărului de trombocite, scăderea numărului de globule albe şi roşii, dureri de cap, ameţeală, creşterea (tranzitorie) a nivelului seric al enzimelor hepatice, icter, hepatită, eritem multiform, sindrom Stevens-Johnson, necroliză toxică epidermoidă (necroliză exantematică).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Cefuroximă Antibiotice

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Cefuroximă Antibiotice după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce contine Cefuroximă Antibiotice

-Substanţa activă este cefuroximă sub formă de cefuroximă axetil.

Cefuroximă Antibiotice 250 mg, comprimate

Fiecare comprimat conţine cefuroximă 250 mg sub formă de cefuroximă axetil.

Cefuroximă Antibiotice 500 mg, comprimate

Fiecare comprimat conţine cefuroximă 500 mg sub formă de cefuroximă axetil.

Celelalte componente sunt:

Intragranular-celuloză microcristalină, croscarmeloză sodică, laurilsulfat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, ulei vegetal hidrogenat şi extragranular-croscarmeloză sodică, dioxid de siliciu coloidal anhidru, ulei vegetal hidrogenat.

Cum arată Cefuroximă Antibiotice şi conţinutul ambalajului

Cefuroximă Antibiotice 250 mg, comprimate

Comprimate în formă de capsulă, de culoare albă până la aproape albă, inscripţionate cu „A33” pe una din feţe.

Cefuroximă Antibiotice 500 mg, comprimate

Comprimate în formă de capsulă, de culoare albă până la aproape albă, inscripţionate cu „A34” pe una din feţe.

Cutie cu un blister din PVC-Al-PA/Al a 10 comprimate. Cutie cu un blister din PVC-Aclar/Al a 10 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorii

Antibiotice SA

Str. Valea Lupului nr. 1, 707410 Iaşi, România

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă: Antibiotice SA

Str. Valea Lupului nr. 1, 707410 Iaşi, România

Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal